Olejnatá dýně - semena
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 225.9 (?), 17.10.2014 21:30, zobrazeno: 15508x
Dobrý den, máte někdo prosím zkušenosti se sklizní semínek z olejné dýně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.228 (?), 18.10.2014 14:04
Jaké zkušenosti máte na mysli? Prostě se řádně vyzrálá tykev olejná utrhne, rozsekne nebo siláci ji rozříznou a semena se vyberou. Rozloží se na vzduchu a nechají oschnout. Konzumují se buď hned čerstvá, nebo po usušení, pak jsou tvrdší. V.L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.162 (?), 18.10.2014 19:19
Moje zkušenost: špatně jsem semínka usušila, a celá předloňská sklizeň mi zplesnivěla. Jezibaba9.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.46 (?), 18.10.2014 19:36
My semena vybereme a dame do kyble s vodou, kde je propereme. Lehceji se vybiraji a jsou prakticky cista. pak jeste jednou a pak rozprostrit na tenkou vrstvou a casto s nimi hybat, aby dobre uschla a neslepila se.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5589) - 242.167 (?), 18.10.2014 20:33
Vybraná semena se mohou nasolit a bez oplachování se upraží, je to zdravá pochoutka, ovšem rychle ubývající. Upražená neosolená (nebo jen lehounce) najdou uplatnění např v okurkovém salátě, různých polévkách, v pečivu. Pro mne je to pochutina No.1.
Nejlepší je ty bezslupkové smíchat s klasickými a upražit. Klasická "jádra" z dyní se nechávají den-dva naložené v soli (0,5-1kg na 10 l) a následně se praží. Tahle pochutina se prodává tady na jihu za 45-50 kč za litr (syrové), pražené 75-110 Kč za litr. Někdo přidává k soli ještě česnek, papriku nebo jiné koření. Uchovat se dají tak, že se horká dají do omniovek a zavíčkují. U mě vydrží těch 10 litrů jáder asi tak týden, pistácie nebo brambůrky se s nimi nemohou rovnat. Letos máme na svědomí již asi 40 litrů jáder a je to celkem nedostatkové zboží.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|