Loni jsem dal za úkol mamince manželky, aby naklíčila semínka Reginy. Nevzešlo nic ačkoliv se dušovala, že nebyly přelité ani ji nepodeschly.
Letos jsem dal z té samé šarže všech 30 semínek, co byly v sáčku na lem ponožky k jedné straně. Pak ponožku od toho lemu postupně sruloval do ruličky. Ponožka je široká cca 8 cm, semínka byla asi 2 cm od horního okraje ruličky, kterou jsem vsunul do kelímku od jogurtu. Nalil 3 cm vody a hladinka klesla nasátím ponožky o 1 cm. Pátý den byly semínka krásně předklíčené (klíčky dlouhé cca 15 mm) a tak jsem je dal do sadbovačů. Dneska mám 29 rostlinek z 30 předkličovaných semen. U té jedné to nebylo neklíčivostí, ale asi jsem zlomil klíček v krčku....
Takže nevím, je neklíčivost způsobená nevhodností předkličování při vložení do hadříku naplacato, nebo využití stabilnějšího ovlhčení zásobou vody dole v kelímku a regulací vlhkosti/vzdušnosti na vyvýšené vzlínání v zknocené ponožce nastojato?
Ad přímý výsev na záhon nemám rád. Omezuje mne v odplevelování a nejsem si jistý, zda v místě výsevu dražších F1 semínek nesídlí nějaký drátovec (žrout klíčků). Takhle do poslední chvíle mohu odplevelovat rotavátorem a pak nastlat mulč ze slámy nebo vysocestébelnatého sena (co pro špatný C-N poměr nehnije). Na takto připraveném záhoně je pěstování obdobné jako na hnědém netexu.
SfK.