Okurky a tykvovité 2013 - sklizeň

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?)
8.8.2013 15:22

Ty patizonky bych si moc dala... nedáte recept pro začátečníky wink? Příští rok bych je zkusila. Kolik pěstujete rostlin?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 5.8.2013 23:20

Přidávám též fotky sklizně okurek a tykvovitých. Letos poprvé pěstuji žluté patizony za účelem zavařování drobných plodů v pikantním nálevu, dobře to chutná i vypadá.  Jiřina

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 6.8.2013 7:27

Jiřino, a jakou mají vůbec chuť? Něco jako nakládačky?

Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 6.8.2013 10:08

Dobrý den, paní Jiřino, ty žluté patizony k naložení jsou normální velkoplodá odrůda (jaká?), nebo něco spešl, co má drobné plody? Přivezla jsem si naložené z Polska, byly výborné, tak příští rok mám od Vás inspiraci. Vlasta L.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 6.8.2013 15:06

Loni jsem donesla podarovanou sklenku žlutých patizonků na společnou grilovačku, po patizonech se jen zaprášilo, chlapům velmi chutnaly, ani na mě nezbylo k ochutnání. Proto jsem se letos rozhodla vypěstovat a zavařit vlastní. Jinak tykvím a cuketám nehovím, nemám pro ně uplatnění v kuchyni. Jde o odrůdu Sunny delight F1, normálně velké patizony, žádnou pidi odrůdu. Nutno sbírat ob den velmi malé plody, nenechávat přerůstat. V nálevu mám koření, česnek a čili papričku. Chuť je dobrá, trochu odlišná od okurek, možná bych přirovnala k houbám, ale nejsou slizké, dle manžela se houbám nepodobá vůbec. Špatně se mi vyjadřuje chuť slovy. Většině lidí chutnají. Hodí se hlavně ke grilovanému masu a masům na lodně.  Jiřina

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 8.8.2013 15:22

Ty patizonky bych si moc dala... nedáte recept pro začátečníky wink? Příští rok bych je zkusila. Kolik pěstujete rostlin?

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 8.8.2013 17:47

tak špagetové dýně jsou jasnými favority ohledně ranosti, již jsme sklidili :)

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 10.8.2013 0:05

Pro paní Renatu: Opisuji recept na patizonky z loni vydané knihy o zavařování zeleniny.

2500g malých patisonů, 470 g cibule šalotky, 350 g mrkve, 220 g červené papriky 100g česneku, 1 feferonka na jednu sklenici. Kopr.

Nálev : 3 l vody, 1 a půl l octa, 400 g cukru, 120 g soli, 40 tbl cukerínu, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření celé, pepř černý celý.

Délka zavařování 25 minut při 85 stupních.

Počet sklenic: 11 ks o bjemu 700 ml.

Zeleninu očistíme a oloupeme, Do každé sklenice dáme kopr, 3 cibulky, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, kolem skla proužky červené papriky a střídavě prokládáme patizony. Zalijeme horkým náílevem a sterilujeme.

Tento recept jsem po konsultaci s jeho autorem (vydal recepty knižně) modifikovala. Koření nedávám do nálevu, ale odpočítám na dno každé sklenice, nálev používám ten co na okurky - vyvdala jsem ho od manžela spolu s příjmením. Zavářím vždy s okurkami nakladačkami, asi každý pátý den, mezitím mám zeleninu ve sklepě. Či zaváří někdo jiný z rodiny. Patizonků mám zasazeno 8 rostlin, zavářím po dvou až třech sklenicích patizonů, nálev mám v petkách do zásoby. Červenou papriku jsem vynechala.

Tímto způsobem by se daly zavařit i mladé cuketky ve velikosti okurek nakladaček, či různé kulaté plody keříčkovývh tykví.  Zdraví J.

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 10.8.2013 11:47

Děkuji moc, příští rok určitě zkusím wink

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 1.10.2013 23:37

O víkendu jsem sklízela poslední venkovní nakladačky, při přízemních mrazících porost postupně zmrzl, stejně jsem zlikvidovala patizony, na těch bylo hlavně padlí, v příštích dnech by zmrzly též. Od začátku července zavářím okurky, patizonky nebo směs, už jsem ráda, že končím, příští rok nakladačky ani patizony nesázím.    J.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz