Pro paní Renatu: Opisuji recept na patizonky z loni vydané knihy o zavařování zeleniny.
2500g malých patisonů, 470 g cibule šalotky, 350 g mrkve, 220 g červené papriky 100g česneku, 1 feferonka na jednu sklenici. Kopr.
Nálev : 3 l vody, 1 a půl l octa, 400 g cukru, 120 g soli, 40 tbl cukerínu, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření celé, pepř černý celý.
Délka zavařování 25 minut při 85 stupních.
Počet sklenic: 11 ks o bjemu 700 ml.
Zeleninu očistíme a oloupeme, Do každé sklenice dáme kopr, 3 cibulky, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, kolem skla proužky červené papriky a střídavě prokládáme patizony. Zalijeme horkým náílevem a sterilujeme.
Tento recept jsem po konsultaci s jeho autorem (vydal recepty knižně) modifikovala. Koření nedávám do nálevu, ale odpočítám na dno každé sklenice, nálev používám ten co na okurky - vyvdala jsem ho od manžela spolu s příjmením. Zavářím vždy s okurkami nakladačkami, asi každý pátý den, mezitím mám zeleninu ve sklepě. Či zaváří někdo jiný z rodiny. Patizonků mám zasazeno 8 rostlin, zavářím po dvou až třech sklenicích patizonů, nálev mám v petkách do zásoby. Červenou papriku jsem vynechala.
Tímto způsobem by se daly zavařit i mladé cuketky ve velikosti okurek nakladaček, či různé kulaté plody keříčkovývh tykví. Zdraví J.