Odumírání okrajů listů na sazenicích paprik

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.10 (?)
11.2.2023 15:48

Ahoj Milane, nelze jinak, než Ti dát ve všem, co popisuješ, za pravdu. Taky jsem to všechno kdysi vyzkoušel doufajíc, že v boxech a krabičkách bude jednotlivým klíčícím rostlinkám nebo dvojicím, lépe a nakonec jsem se vrátil k truhlíkům s kvalitním substrátem pro výsev a množení. Každopádně je pro mě zajímavá zkušenost, že více rostlinek pohromadě roste a prospívá lépe, než jednotlivé rostlinky. Takže po naklíčení dávám několik desítek semínek pohromadě ve vzdálenosti cca.1cm do truhlíkú a pikýruji, až když jsou nejméně 10 cm vysoké. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 52.254 (?), 9.2.2023 19:44
Papriky

host - 52.254 (?), 9.2.2023 19:48
Rajčata1

host - 52.254 (?), 9.2.2023 19:49
Rajčata2

host - 52.254 (?), 9.2.2023 19:50
Rajčata3

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 9.2.2023 21:31

Honzo, máte pravdu, nevypadají moc dobře a šance na přežití tu sice možná je, ale pak stejně asi nebudou stát za výsadbu. Koukal jsem na ty kostičky. Vychvalujou je tam do nebe. Ovšem jak jsou hnojeny do zásoby, jsem se nedozvěděl. Prý organické hnojivo, ale nespecifikované. Jen mi přišlo trochu divné, že využívají systému air pruningu, tedy že nechávají kořínky zasychat na koncích. Prý to kořenový systém posiluje. Osobně jsem toho názoru, že zasahovat do kořenového systému nemusí být dobrý nápad. Kdysi jsem udělal pokus se zastřižením kořínků a žádný pozitivní efekt jsem neobjevil. Ale ani negativní ve srovnání s kontrolní skupinou. Ovšem to bylo všechno v substrátu. Na ten herbicid moc nevěřím. Solidní výrobci si to hlídají. Tohle poškození vypadá spíš na výživový problém. Zvlášť u těch rajčátek. Tam to sice nevypadá nijak katastroficky, pravé lístky jsou zdravé, takže je asi nechte na pokoji, když už máte novou zálohu. U těch jste nepoužil ten Merpan, že? Rajčata to stihnou, ale těch paprik je škoda. Ty nové budou zpožděné. 

Budiž vám útěchou, že jste cimrmanovským průkopníkem "slepých cest". Stejně jako už mnohokrát já. Kdysi jsem udělal podobnou zkušenost s jiffy. Od té doby jsem jaksi podezřívavější vůči "úžasným novým vynálezům". Díky za varování.

Ale je docela dobře možné, že se najdou zahradníci a zahrádkáři, kteří s těmi kostičkami mají lepší zkušenosti. Napadlo mne, že na to založím vlákno. Tak jdu do toho.

Milan HP

host - 52.254 (?), 10.2.2023 18:12
Zkusím ještě udělat pokus: 5 kostiček jsem pořádně vypláchl v čisté vodě a sazel do nich 5 rajčat. Do perlitu jsem zasel taky 5 rajčat a v substrátu mám taky rajčata, ale víc :D (doufám, že všechny nevylezou :D) Všechno tohle mám v jedné pěstírně se stejnými podmínkami, stejná semínka ze stejného pytlíčku ve 3 různých médií. A budu pozorovat... kostiček mám něco přes 70 a 1 stojí cca 5 Kč, tak je mi líto je vyhodit, tak budou na pokusy :D Ps. Jaké máte zkušenosti s jiffy? Také jsem po nich pokukoval, ale zatím je nemám. Děkuji Honza

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 10.2.2023 19:19

A tedy se stejnou úrovní osvětlení. Takže celkem objektivní pokus. Předem děkuji za jeho výsledky.smiley

No, jiffy. A tady musím přiznat, že to nebyla objektivní zkouška. Rajčata špatná - vyklíčilo minimum, okurky jakž takž. Papriky jsem tenkrát nezkoušel. No a tenkrát jsem neměl tolik trpělivosti, abych se snažil zjišťovat, co s nimi bylo špatně. Později jsem zjistil, že jsou dva druhy: převážně kokosové (vlákno) a rašelinové. Měl jsem ty druhé. Když jsem pak vyndaval na podzim okurky, zjistil jsem, že ta síťka byla neporušená celou sezónu v zemi. Takže jsem je vyřadil z repertoáru.

Pak jsem jistý čas horoval pro buničinu, tedy klíčení na ní. Až do chvíle, kdy jsem ji zapomněl namočit a málem přišel o celou várku drahých plísniodolných rajčat. A také perlit. Tam jsem udělal tu chybu, že jsem tu vaničku měl na topení, ale ve tmě. Vytáhlo se mi to neuvěřitelně a pak jsem to všelijak vyvazoval, ale stejně zůstaly slaboučké. Naštěstí to nebyla celá várka, jen pár semínek. Ale tyhle pokusy opravdu nejsou nijak vypovídající, protože u obou jsem udělal velmi hrubou chybu. Pevně věřím, že mnoho lidí s nimi má úspěchy. A skončil jsem více-méně tam, kde jsem začal: u kvalitního substrátu bez příměsí a bez hnojení. Ale i tak mi letošní papriky (ale nejen letošní) prostě odmítají klíčit víc jak na 50%. Tedy koupená semínka. Moje vlastní loňská Big Red vyklíčila rychle a ochotně v hojném počtu. Totéž dřív semínka vybraná z koupených kapií na jídlo. Jenže ty jsou teplomilné a pokud nebude dobrý rok, nedozrají.

To hlavní poučení je, že musí mít světlo, hned jak se objeví první zeleň. Což vy děláte od začátku. To rozhoduje a síle sazenice.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2175) - 168.10 (?), 11.2.2023 15:48

Ahoj Milane, nelze jinak, než Ti dát ve všem, co popisuješ, za pravdu. Taky jsem to všechno kdysi vyzkoušel doufajíc, že v boxech a krabičkách bude jednotlivým klíčícím rostlinkám nebo dvojicím, lépe a nakonec jsem se vrátil k truhlíkům s kvalitním substrátem pro výsev a množení. Každopádně je pro mě zajímavá zkušenost, že více rostlinek pohromadě roste a prospívá lépe, než jednotlivé rostlinky. Takže po naklíčení dávám několik desítek semínek pohromadě ve vzdálenosti cca.1cm do truhlíkú a pikýruji, až když jsou nejméně 10 cm vysoké. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3122) - 208.138 (?), 12.2.2023 13:19

Ahoj Waltře. Zrovna jsem poslal fotky svých paprik setých 19.1. na vlákně Paprika Rodrigo. Můžu říct, že žádná sláva při klíčení. Nebudu mít dost pro rodinu a známé. A když jsem kupoval semínka, zjistil jsem, že hlavně hybridy už dávají jen po 15 za stejnou či dokonce vyšší cenu. Rajčata po 6.

Jinak já je dávám do substrátu v plastovém sadbovníku. Letos jsem poprvé dal po dvou do komůrky. Výhoda sadbovníku je, že má vespod díru, takže zaleju na dno nádoby a rostlinky si musí pro ni trochu dojít. A taky se to pak hezky skrz tu díru vystrčí. Pikýruju spíš podle pravých lístků než podle výšky. Ty malé na okně jsem pikýroval včera.

Milan

host - 52.254 (?), 9.2.2023 19:46
Papriky2

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky >