Neznámá choroba rajčat?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
20.6.2011 22:17

Přikládám fotku rajčete kterému se kroutily listy a které jsem následně přestal hnojit, vypadá to že se napravuje. Bohužel napadla ho (patrně) Septorioza a přitom je rostlina samostatně umístěna na terase, ale v loňském substrátu. Vypadá to že starý substrát, jehož součástí byl koňský hnůj, je zdrojem onemocnění. Druhá rostlina stejné odrůdy umístěná před barákem je zdravá.

Tomatoberry Garden F1
Tomatoberry Garden F1
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 14.6.2011 16:35

Možná jsem trochu paranoidní, ale po prohlédnutí obrázků a přečtení příspěvku tazatele se domnívám, že za poškozaním může být herbicid, kterým byl ošetřen trávník proti dvouděložným plevelům a tráva byla zkompostována. To že poškozeny nejsou všechny sazenice, může být způsobeno nerovnoměrným zastoupením reziduí v kompostu. Již to tady bylo několikrát diskutováno loni. Možné virové onemocnění bych hledala až po vyloučení této eventuality.   Zdraví Jiřina  

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 14.6.2011 18:04
Přikládám slíbené fotky. Mám různé odrůdy ale tuto amomálii mi udělalo letos jen jedno a vím že jsem jej přehnojil, možná je to náhoda ale je to tak. Jak jsem již psal výše, takto nerozvinuté listy vypadají úplně jinak než "hotové" listy zkkroucené. Na dalších fotkách jsou různé odrůdy, některé jsou vzpřímené, některé stále jakoby povadlé a některé jsou povadlé u vrcholu a dole "bez závad". Postřik jsem provedl až včera ale u rostlin na zahradě - preventivně Ridomil, hodně jsem se rozmýšlel zda konkrétně rajčata už stříkat, rostliny doma v květináčích jsem postříkal o víkendu proti svilušce, ta bestie je na všem!!! (papriky, melouny, rajčata, lilky, okurky...) a já měl zpočátku podezření na plíseň. Rajče na terase po přesazení do větší nádoby už jen zalívám a začíná se hojit.
nerozvinuté listy - Tomatoberry Garden F1
nerozvinuté listy - Tomatoberry Garden F1
ještě jednou
ještě jednou
Ta stejná odrůda bez deformací, vyseta ve stejnou dobu
Ta stejná odrůda bez deformací, vyseta ve stejnou dobu
Tato odrůda je povadlá stále - Kaspar F1
Tato odrůda je povadlá stále - Kaspar F1
Tato má povadlý jen vršek - Sacharnaja Sliva
Tato má povadlý jen vršek - Sacharnaja Sliva
Tyto nejsou povadlé vůbec - Sweet Olive F1 a Sladkaja Děvočka F1
Tyto nejsou povadlé vůbec - Sweet Olive F1 a Sladkaja Děvočka F1
Dětskij smak byl odpoledne povadlý, dostal dávku vody a je OK
Dětskij smak byl odpoledne povadlý, dostal dávku vody a je OK

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 121.151 (?), 14.6.2011 19:36
Já jsem už letos myslel, že mam po všech rajskych. Docela dostali při zmrzlících zabrat a zustali jen vrchní patra. Proto při výsadbě dostali každá lopatu rozleželeho konského hnoje. A po 14 dnech zkvašene slepičince a ted jdou jak o zavod a žádny kroucení nevidím... Mirku ale tím nemyslím, že to nemuže být přehnojením..

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 17.6.2011 18:28

Není to sice choroba v pravém slova smyslu ale nedostatek přímého vápníku. Tyto poruchy v růstu se u mne projevují hlavně u protáhlých odrůd pěstovaných v květináči. Vloni jsem ošetřoval rostliny postřikem hnojiva Wuxal Kalcium, a toto hnojivo poskytující vápník zabralo. Ošetřil jsem rajčata včera a provedu preventivní postřik i všech paprik, tam se "choroba" projevuje nejčastěji.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 20.6.2011 22:17

Přikládám fotku rajčete kterému se kroutily listy a které jsem následně přestal hnojit, vypadá to že se napravuje. Bohužel napadla ho (patrně) Septorioza a přitom je rostlina samostatně umístěna na terase, ale v loňském substrátu. Vypadá to že starý substrát, jehož součástí byl koňský hnůj, je zdrojem onemocnění. Druhá rostlina stejné odrůdy umístěná před barákem je zdravá.

Tomatoberry Garden F1
Tomatoberry Garden F1

host - 3.1 (?), 14.6.2011 21:18
Děkuji všem mnohokrát za rady, dospěl jsem k závěru, že se jedná v mém případě buď o předávkování hnojivem, jelikož jim manželka přisypávala prý ještě NPK, nebo o otravu herbicidem, kterým stříkáme trávník proti plevelům a pár kapek tam mohlo přistát, nebo jsou rezidua v kompostu z kompostované trávy. každopádně asi nemá smysl s tím nic dělat, maximálně to postříkám preventivně proti plísni a uvidíme jestli z toho nakonec něco bude. Přeju hodně pěstitelských úspěchů všem!

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.6.2011 13:33

Kaspar F1 - již delší dobu jsem pozoroval tuto keříčkovou odrůdu pěstovanou v květináči že má neustále svěšené listy. Původně jsem si myslel že se jedná v horku o výkyvy ve vlhkosti zeminy ale rostlina byla povadlá stále. Jiná rostlina suchem povadla ale po zalití už byla zase normálka (třebas i několikrát) rajče přitom normálně kvete a má již plody. Minulý týden jsem ho postříkal proti sviluškám, bo se něco na listech hemžilo ale rostlina byla povadlá stále. Zvolil jsem ještě jedno řešení a to bylo přesazení do půdy, zda není problém v kořenovém systému. Rostlina je zatím stále stejná ale všiml jsem si propadlých skvrnek na stoncích, breberušky jsem tam už žádné nenašel, zda je to nějaká choroba nedokážu posoudit, setkal jsem se s tím poprvé. Je možné že by to byl následek sání nějakých breberušek (svilušek), setkal jste se někdo již s tímto poškozením. Díky.

šípková Růženka - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (58) - 144.178 (?), 30.6.2011 12:48

Já jsem našla takové divné skvrnky na spodní straně listů rajčat. Nevíte co by to mohlo být? Z vrchu vypadá list normálně..

host - 155.121 (?), 30.6.2011 13:07

Septorióza??? Pomáhají stejné postřiky jako na plíseň rajčete.

host - 219.151 (?), 3.7.2011 13:24

Lidi, postřikujete si zahradu prokazatelně škodlivou a těžce odbouratelnou chemií a pak se divíte... Toto je zcela jistě způsobeno slektivním herbicidem, ať už zaneseným větrem nebo ze zkompostované postříkané trávy, doba rozložení až 2 roky. Zamořte si i vlastní zahradu, pak už nevypěstujete ani rajčata. Hodně štěstí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz