Nemoc rajčat - poraďte

Alberto - (5) - 63.242 (?)
31.5.2010 15:24

Pěstitelé bydli asi 20 km od sebe a vysadili sazenice rajčat ve stejné nadmořské výšce a na slunném stanovišti.  Mezi jednotlivými zahradami, nevidím žádný zásadní rozdíl, který by měl mít vliv na problém, který řeším. Mimochodem, několik sazenic už mně "odešlo" a vysadil jsem nové. U nich se ale usychání také začíná projevovat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Alberto - (5) - 55.146 (?), 30.5.2010 20:57, zobrazeno: 24954x

Dobrý večer, u sazenic rajčat žloutnou a následně usychají listy. Jedná se o nějakou hnilobu? Poradíte jaký je nejvhodnější postřik? Děkuji

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 216.69 (?), 30.5.2010 21:33
Mám to stejné téměř u všech sazenic. Postříkal jsem ACROBATem MZ a hnojivem na list. Pokud se ale nezlepší počasí bude to stát za prd.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.44 (?), 30.5.2010 22:24

Je to zřejmě projev chladu a přílišné vláhy. Otrhal jsem špatné listy a postříkal rajčata Ridomilem.  Při sázení rajčat mně jich 5 zbylo. Vysadil jsem je na kompost. Tam jsou v pohodě. Je jim tam tepleji a kompost je vzdušnější než deštěm ubitá zem.

Alberto - (5) - 153.71 (?), 31.5.2010 9:38

Je ale zajímavé, že stejnou přísadu mají moji dva známí a těm roste nádherně bez jakýchkoliv příznaků jako mám já. Napadlo mně, jestli nemůže být problém v půdě, ze které se nějaké spóry dostanou do rajčat.

host - 191.158 (?), 31.5.2010 11:33
Problém v půdě to může být, ale podle mne je to jen důsledek špatného počasí. Pokud by bylo "normálně" tak nebudou ani problémy s půdou. A pokud roste známým dobře tak je potřeba porovnat i v jakých podmínkách (nevěřím že ve stejných). Nezývá jen doufat že se počasí umoudří a rostliny do té doby neodejdou. Mirek

Alberto - (5) - 63.242 (?), 31.5.2010 13:06

Výsadbu máme všichni ve stejném regionu, v podstatě nevidím rozdíl mezi podmínkami na jednotlivých zahradách kam jsme rajčata zasadili. O to víc se přikláním k příčině problému, která může být v půde. Stejný problém jsem řešil i loni...

host - 191.158 (?), 31.5.2010 13:15
A čo takého si predstavujetě po pojmom stejný region? ;o) Já mám u domu rajčata celkem v pořádku a na opačném konci města (5 km) stojí za nic Dokonce rajčata metr od sebe jsou každé jiné. Ty dobré jsem stihl před měsícem vysadit ty špatné jsem sadil před deseti dny. Mirek

Alberto - (5) - 63.242 (?), 31.5.2010 15:24

Pěstitelé bydli asi 20 km od sebe a vysadili sazenice rajčat ve stejné nadmořské výšce a na slunném stanovišti.  Mezi jednotlivými zahradami, nevidím žádný zásadní rozdíl, který by měl mít vliv na problém, který řeším. Mimochodem, několik sazenic už mně "odešlo" a vysadil jsem nové. U nich se ale usychání také začíná projevovat.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 31.5.2010 16:54
Právě že dříve vysazené sazenice jsou v lepší kondici protože stihly zakořenit. Viděl jste teď ty jejich sazenice? Jak často u nich prší? Jakou mají půdu? Jaké jsou u nich teploty? Ošetřovali je postřikem? Mají sazenice v závětří? atd.. atd.. Na Vašich snímcích je vidět umlácená zem od vody a světlo prosvítající stromy bych tipl na to, že Vám slunce na zem celý den nesvítí (ale to je jen dohad), a na zem pod rajčaty jste nějaký ten den taky "nesáhl". Hleďte na své podmínky a z nich vycházejte (loni mi kroupy poničily zahradu a doma, u baráku, nic, vše OK). Doufejme že se počasí polepší a prozatím jen výše uvedené rady.
pro názornost - sazenice každá z jiného konce města (stejný region, stejná nadm. výška)
pro názornost - sazenice každá z jiného konce města (stejný region, stejná nadm. výška)
Bez názvu
Bez názvu

Alberto - (5) - 63.242 (?), 1.6.2010 10:36

Ty naše zahrady jsou jako přes kopírák a prší u nich v podstatě stejně jako u nás. No nic budeme doufat, že se počasí zlepší a bude více svítit slunce. Toho deště je letos příliš. Tímto bych naši diskusi uzavřel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz