PP. - Diamantový Zahrádkář (6619) - 9.14 (?),21.7.2019 17:19
Lecčíms, je to tu každoročně, možná to někde v rajčatech najdete. Řešení jsou dvě. Jestli vám to vadí, skrojte to a vyhoďte. Když nevadí, snězte to. Nic závadného v tom není.
je to tak. Tzv. zelený límec je způsobený vysokou teplotou a míval jsem ho na rajčatech pěstovaných u jižní stěny domu. Chtělo by to v době největšího vedra přistínit netkankou. Walter
Jen upřesnění- jedná se o žlutý límec. Některé odrůdy jsou na něj zvlášť náchylně- všechna čeká rajčata mající v genech vlastnosti Stupického polního raného. Už na první pohled je patrné která to jsou: ta co mají kolem stopky tmavě zelené žíhání, chlorofyl. Při slunečných dnech tato rajčata rychle dozrávají (podílí se na tom i ten chlorofyl na plodech), draslík se přesouvá směrem ke květnímu konci a u stopky není jeho dostatečné množství aby tam rajče dobře vyzrálo. Řešením je opravdu přistánění nebo také při očekávání tropických dnů obrat ještě nedozrálá rajčata a nechat je dozrát někde polici při nižších teplotách.