Něco o rajčatech odjinud
|
|
|
|
|
|
|
|
Petersak - (29) - 248.16 (?), 6.1.2014 18:58
Dosvetľovanie chcem pri paradajkách vyskúšať prvýkrát tento rok. Mám špeciálny panel, ktorý som kúpil celkom lacno. Pri chilli papričkách je to nevyhnutné, tak uvidíme ako to pomôže paradajkám. Je pravda, že svetlo je dôležité, ak chceme mať bohatú listovú plochu, ale brat sa venuje papričkám už tretí rok a má lepšie skúsenosti ako ja.
Urobím taký pokus s dosvetleními rastlanami a voľne rastúcimi. Dúfam, že sa ukáže väčší rozdiel, inak ostanem iba pri dosvetľovaní chilli.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 28.3.2014 21:31
Na obrázku nejsou ani rajčata ani palmový háj, ale cuketová alej.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 24.5.2014 7:59
Ccete-li zvýšit koncentraci cukru a výslednou prodejnost ve šťávě z rajčat, pěstitelé se již tradičně používají techniky, jako je vystavení rostliny na soli a vodu namáhání. V nové studii publikované vHortTechnology, Ken Takahata a Hiroyuki Miura z Tokijské univerzity zemědělství informoval o prototypic metodou označovanou jako "bazální drátu vinutí", který ukazuje potenciál jako jednoduchou a účinnou metodu pro zvýšení koncentrace cukru v rajčatové ovocné šťávy.
"Zkoumali jsme, zda navíjení drátu kolem spodní části rostliny stonky snížit kapacitu xylému k dopravě vody do natáčení by mělo za následek horší natáčení vlhkostních podmínek a zvýšení koncentrace cukru a ovoce, jako soli a vody napětí," říká, že autoři. Vzali na vědomí, že bazální drát vinutí je méně složité než jiné způsoby léčby, jako je vystavení rostliny rajčete na sůl nebo vodní stres, který může vyžadovat speciální vybavení a techniky.
Takahata a studie Miura zahrnovala navíjení bonsai drát kolem stonky semenáčků rajčete mezi uzlem děložních lístků a první listový uzel. "Jedenáct dní po ošetření, kmenové průměry bezprostředně nad drátu cívky byly významně vyšší u ošetřených rostlin ve srovnání s odpovídajícími kmenové oblasti kontrolních rostlin," uvedli. Vychází z ošetřených rostlin byly méně protáhlé a vytvořil méně uzlů na 39 a 51 dnů po ošetření, než udělal kontrolní rostliny.
Několik měsíců po aplikaci léčby, obchodovatelné ovoce sklizené z první až třetí v hroznech ošetřených rostlin měly průměrné váhy, které byly 49% až 89% z hmotnosti ovoce z kontrolních rostlin. Šťáva z ovoce z první až třetí vazníků v ošetřených rostlinách měl rozpustné pevné látky o koncentraci 116% až 120%, koncentrace sacharózy 263% až 483%, a fruktózu a glukózu koncentrace 135% až 155%, ve srovnání se šťávou z odpovídající kontrolní ovoce. 112 dní po ošetření, výhonky a kořeny ošetřených rostlin měla váhy, které byly 58% a 32% z těch, kontrolních rostlin, resp.
"Vzhledem k tomu, bazální drát navíjení v tomto pokusu výrazně potlačen růst kořenů, pravděpodobně tím, že brání translokaci photosynthate přes lýko ke kořenům, budeme předpokládat, že absorpce vody byla také snížil o tuto léčbu," napsal Takahata a Miura. "Kromě toho, brání vodní dopravy přes xylem k horní části rostliny podle tohoto zpracování by měly urychlit snížení obsahu vlhkosti na natáčení."
Výsledky naznačují, že snížení obsahu vlhkosti, menší pokles produkce photosynthate, aktivovaný cukr translokace, a snížená konkurence photosynthates vyplývající z bazální drátu navíjecí technika může zvýšit koncentrace cukru v rajčatové šťávě,.
Takahata a Miura doporučuje další studie s cílem určit praktické uplatňování bazální drátu navíjení na výrobu rajčatové; konkrétně určit vhodné místo a čas pro navíjení rostliny s drátem, optimální šířka cívky drátu, optimální metody pro živiny a vodního hospodářství, a pro výpočet ekonomické dopady na producenty a spotřebiteli.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 24.5.2014 22:00
Myslím si, že v tom článku jsou zajímavé informace. Jistě, technologie není úplně propracována, což také autoři přiznávají v posledním odstavci. Možná by bylo zajímavé nějaký pokus udělat, ale úplné ověření není v moci nás amatérů.
Jen tak na okraj, já se snažím u některých rajčat zvýšit sladkost šokem- zaléváním slanou vodou. Loni se mně to osvědčilo u RAF, letos budu pokračovat ještě u dalších odrůd- RAF Negro, Negro Almeria, Kumato a české odrůdy Pavlína, která se mně při mém pěstování zdála dost kyselá. Srovnání se solí a bez soli budu mít jen u Pavlíny a Kumata. Jinak RAF, RAF Negro, Negro Almeria a Kumato jsou rajčata z oblasti Almerie, kde jsou pěstovány na zasolených půdách.
Bonsaje možná někdy v budoucnu.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.41 (?), 24.5.2014 21:31
Zistil som, ze az tak dobre cesky 'neumim', ale hadam som pochopil.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 24.5.2014 22:06
Ono to až tak moc česky není, je to jen neupravovaný překlad Googlem z angličtiny. Jsem rád, že i pro Vás to je srozumitelné, nechtělo se mně to nějak přepisovat.
Mr Big
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.41 (?), 24.5.2014 23:43
Ak som to dobre pochopil, tak omotanie drotom zabrani zasobovanie vodou. Voda neprudi z korenov do plodov dostatocne efektivne. Drot vytvara na tkanivo spodnej stonky tlak, a zabrani prestupu vody. Podobne sa pouzivala sol, ktora ucinkuje osmoticky. Potom podobne by malo fungovat aj odstrihnutie strapca od rastliny a nechat rajciny trochu 'vysusit'. Odstrihnutie zabrani absolutne zasobovaniu vodou, cize by mohlo byt ucinnejsie. Iny pristup by bol odstrihnut a dat do vazy so slanou vodou. Jedna vec comu nerozumiem: Ako sa zmeni kyslost. Sladkost sa zvysit da ak je menej vody, ale kyslost sa obmedzenim vody nezmeni.
To je ako vyrabat tokajske trojputnove odparovanim stavy z rizlingu. Mozno zvysite cukry, ale aj kyseliny. Zrejme metoda funguje ak su rajciny uz dostatocne zrele a sladke,...a menej kysle. Tak ako tokajskemu pomoze odparenie vody z bobul, ale tie bobule musia byt slusne prezrete, nnie tvrde a kysle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 254.91 (?), 29.5.2014 16:29
Zdravím... Přes Aukro je zakoupeno toto rajče.
Pěstuji desítky let rajčata, ale taková rostlina ještě nikdy nevyrostla... Říká vám to něco? Abych si nepěstovala bůh ví co? Díky za případný příspěvek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|