Něco o rajčatech odjinud



host - 254.91 (?)
29.5.2014 16:29

Zdravím... Přes Aukro je zakoupeno toto rajče.

Pěstuji desítky let rajčata, ale taková rostlina ještě nikdy nevyrostla... Říká vám to něco? Abych si nepěstovala bůh ví co? Díky za případný příspěvek.

rajské jablko???
rajské jablko???
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Petersak - (29) - 248.16 (?), 6.1.2014 18:58

Dosvetľovanie chcem pri paradajkách vyskúšať prvýkrát tento rok. Mám špeciálny panel, ktorý som kúpil celkom lacno. Pri chilli papričkách je to nevyhnutné, tak uvidíme ako to pomôže paradajkám. Je pravda, že svetlo je dôležité, ak chceme mať bohatú listovú plochu, ale brat sa venuje papričkám už tretí rok a má lepšie skúsenosti ako ja. 

Urobím taký pokus s dosvetleními rastlanami a voľne rastúcimi. Dúfam, že sa ukáže väčší rozdiel, inak ostanem iba pri dosvetľovaní chilli.

         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 28.3.2014 21:31

Na obrázku nejsou ani rajčata ani palmový háj, ale cuketová alej.

                                          Mr Big

Cukety 1
Cukety 1
Cukety 2
Cukety 2
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 24.5.2014 7:59

Ccete-li zvýšit koncentraci cukru a výslednou prodejnost ve šťávě z rajčat, pěstitelé se již tradičně používají techniky, jako je vystavení rostliny na soli a vodu namáhání. V nové studii publikované vHortTechnology, Ken Takahata a Hiroyuki Miura z Tokijské univerzity zemědělství informoval o prototypic metodou označovanou jako "bazální drátu vinutí", který ukazuje potenciál jako jednoduchou a účinnou metodu pro zvýšení koncentrace cukru v rajčatové ovocné šťávy.
"Zkoumali jsme, zda navíjení drátu kolem spodní části rostliny stonky snížit kapacitu xylému k dopravě vody do natáčení by mělo za následek horší natáčení vlhkostních podmínek a zvýšení koncentrace cukru a ovoce, jako soli a vody napětí," říká, že autoři. Vzali na vědomí, že bazální drát vinutí je méně složité než jiné způsoby léčby, jako je vystavení rostliny rajčete na sůl nebo vodní stres, který může vyžadovat speciální vybavení a techniky.
Takahata a studie Miura zahrnovala navíjení bonsai drát kolem stonky semenáčků rajčete mezi uzlem děložních lístků a první listový uzel. "Jedenáct dní po ošetření, kmenové průměry bezprostředně nad drátu cívky byly významně vyšší u ošetřených rostlin ve srovnání s odpovídajícími kmenové oblasti kontrolních rostlin," uvedli. Vychází z ošetřených rostlin byly méně protáhlé a vytvořil méně uzlů na 39 a 51 dnů po ošetření, než udělal kontrolní rostliny.
Několik měsíců po aplikaci léčby, obchodovatelné ovoce sklizené z první až třetí v hroznech ošetřených rostlin měly průměrné váhy, které byly 49% až 89% z hmotnosti ovoce z kontrolních rostlin. Šťáva z ovoce z první až třetí vazníků v ošetřených rostlinách měl rozpustné pevné látky o koncentraci 116% až 120%, koncentrace sacharózy 263% až 483%, a fruktózu a glukózu koncentrace 135% až 155%, ve srovnání se šťávou z odpovídající kontrolní ovoce. 112 dní po ošetření, výhonky a kořeny ošetřených rostlin měla váhy, které byly 58% a 32% z těch, kontrolních rostlin, resp.
"Vzhledem k tomu, bazální drát navíjení v tomto pokusu výrazně potlačen růst kořenů, pravděpodobně tím, že brání translokaci photosynthate přes lýko ke kořenům, budeme předpokládat, že absorpce vody byla také snížil o tuto léčbu," napsal Takahata a Miura. "Kromě toho, brání vodní dopravy přes xylem k horní části rostliny podle tohoto zpracování by měly urychlit snížení obsahu vlhkosti na natáčení."
Výsledky naznačují, že snížení obsahu vlhkosti, menší pokles produkce photosynthate, aktivovaný cukr translokace, a snížená konkurence photosynthates vyplývající z bazální drátu navíjecí technika může zvýšit koncentrace cukru v rajčatové šťávě,.
Takahata a Miura doporučuje další studie s cílem určit praktické uplatňování bazální drátu navíjení na výrobu rajčatové; konkrétně určit vhodné místo a čas pro navíjení rostliny s drátem, optimální šířka cívky drátu, optimální metody pro živiny a vodního hospodářství, a pro výpočet ekonomické dopady na producenty a spotřebiteli.
           Mr Big

               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.2 (?), 24.5.2014 8:32

Má to pár much. Sázím rajčata děložními lístky do země, takže první internodium je v zemi. fungovalo by to i výš? Znamenalo by to sázet mělce, max po děložní lístky. Pak mi tam chybí jak hustě je ten drát namotaný a jak utažený. A taky kdy se to dělá. Pod pojmem "bonsai drát" jsem našel hliníkový drát prům. 2-4 mm. Ale pro tu srandu by se to vyzkoušet mohlo.

                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 24.5.2014 22:00

Myslím si, že v tom článku jsou zajímavé informace. Jistě, technologie není úplně propracována, což také autoři přiznávají v posledním odstavci. Možná by bylo zajímavé nějaký pokus udělat, ale úplné ověření není v moci nás amatérů.
Jen tak na okraj, já se snažím u některých rajčat zvýšit sladkost šokem- zaléváním slanou vodou. Loni se mně to osvědčilo u RAF, letos budu pokračovat ještě u dalších odrůd- RAF Negro, Negro Almeria, Kumato a české odrůdy Pavlína, která se mně při mém pěstování zdála dost kyselá. Srovnání se solí a bez soli budu mít jen u Pavlíny a Kumata. Jinak RAF, RAF Negro, Negro Almeria a Kumato jsou rajčata z oblasti Almerie, kde jsou pěstovány na zasolených půdách.
Bonsaje možná někdy v budoucnu.
           Mr Big

               
host - 224.41 (?), 24.5.2014 21:31

Zistil som, ze az tak dobre cesky 'neumim', ale hadam som pochopil.

                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 24.5.2014 22:06

Ono to až tak moc česky není, je to jen neupravovaný překlad Googlem z angličtiny. Jsem rád, že i pro Vás to je srozumitelné, nechtělo se mně to nějak přepisovat. 

                    Mr Big

                     
host - 224.41 (?), 24.5.2014 23:43

Ak som to dobre pochopil, tak omotanie drotom zabrani zasobovanie vodou. Voda neprudi z korenov do plodov dostatocne efektivne. Drot vytvara na tkanivo spodnej stonky tlak, a zabrani prestupu vody. Podobne sa pouzivala sol, ktora ucinkuje osmoticky. Potom podobne by malo fungovat aj odstrihnutie strapca od rastliny a nechat rajciny trochu 'vysusit'. Odstrihnutie zabrani absolutne zasobovaniu vodou, cize by mohlo byt ucinnejsie. Iny pristup by bol odstrihnut a dat do vazy so slanou vodou. Jedna vec comu nerozumiem: Ako sa zmeni kyslost. Sladkost sa zvysit da ak je menej vody, ale kyslost sa obmedzenim vody nezmeni.

To je ako vyrabat tokajske trojputnove odparovanim stavy z rizlingu. Mozno zvysite cukry, ale aj kyseliny. Zrejme metoda funguje ak su rajciny uz dostatocne zrele a sladke,...a menej kysle. Tak ako tokajskemu pomoze odparenie vody z bobul, ale tie bobule musia byt slusne prezrete, nnie tvrde a kysle.

                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 26.5.2014 7:02

Já to čtu trochu jinak. Stres způsobený drátem přesměruje částečně výsledky fotosyntézy – zvětší se přísun do ovoce (více cukrů) a omezí přísun do kořenů (proto zůstávají menší) a také růst rostlin se omezí. Kyseliny se asi podstatně nemění (myslím si že je to odrůdová vlastnost), ale zvýšený cukr vytváří rovnováhu na vyšší úrovni- aromatické a přitom sladké rajče. Ne sladké mdlé rajče jako jsou některá žlutá rajčata. Ale ne každé rajče tento stres ustojí. Myslím si, kdybychom takový zásah udělali například u rajčat typu San Marzano (event. jiných například biftekových), tak budeme mít plno rajčat se suchou hnilobou květního konce z důvodu relativního nedostatku vápníku. Ne každé rajče je geneticky přizpůsobené možnosti využít některou z možností jak vyvolat tento stres za účelem zvýšení sladkosti, možná některá rajčata by reagovala uhynutím. To je můj pohled. Nejsem biolog ani vystudovaný zemědělec
           Mr Big

                     
host - 254.91 (?), 29.5.2014 16:29

Zdravím... Přes Aukro je zakoupeno toto rajče.

Pěstuji desítky let rajčata, ale taková rostlina ještě nikdy nevyrostla... Říká vám to něco? Abych si nepěstovala bůh ví co? Díky za případný příspěvek.

rajské jablko???
rajské jablko???
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika