Naklíčování semen pro roubování okurek?

radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 30.200 (?)
16.4.2018 19:34

To mě také zajímá k čemu je dobré kupitoukurku roubovanou za 50,- oproti normalni sazenici za 10,-kč. Klasicke okurky mi jedo jak divé a plodí tak nevím k čemu se to roubuje

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 79.34 (?), 12.4.2018 23:17, zobrazeno: 6702x

Chci zkusit naroubovat okurku na tykev fíkolistou.Nikde není v návodech o roubování okurek zmínka jak ošetřit semínka před výsevem. Zajímá mě zda je možné před výsevem semínka (okurky či tykve) předklíčit. Případně jaký vhodný postup při výsevu zvolit.

host - 221.17 (?), 13.4.2018 6:58

Dobrý den. Semena okurek ale i další zeleninová předkličuju už dost dlouho. Používám k tomu malou el. vyhřívanou podložku, kterou používají chovatelé v teráriích třeba pro ještěrky. Příkon 7W. Do misky např. od kuřecích křidýlek vložím papírovou kuchyňskou utěrku, navlhčím a semena na ni porovnám. Přikryju další papírovou utěrkou, opět navlhčím a celé to dám na tu podložku a přikryju. Klíčí to nádherně. Jakmile to má klíčky zhruba 1cm, nachystám si sadbovač, naplním výsevním substrátem a pinzetou semínka přenáším do jednotlivých buněk v sadbovači. Díky tomuto postupu jsem v loňském roce zjistil, jak žalostně málo klíčí semena papriky od známé firmy, kdežto hned vedle položená semena papriky z marketu ze stojanu vyklíčila na 100%. Stanislaw

host - 79.34 (?), 13.4.2018 7:22

Chybí mi info po kolika dnech výsevu předklíčených semen okurek vyséváte předklíčená semena tykve fíkolisté?

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 13.4.2018 7:13

Moje zkušenost - s klíčením okurek (a dýní obecně) jsem ještě nikdy neměl žádný problém, nechám je standardně vyklíčit přímo v substrátu. Stejně tak rajčata. Klíčivost je téměř 100%. Není jediný důvod pro to dělat kolem toho nějaké opičky s předkličováním.

Jediné, které by zasloužily nechat vyklíčit mimo, jsou zmiňované papriky. A nebo hromadně v substrátu a pak přepikýrovat. Tam jsou obrovské rozdíly a i já mám zkušenost, že některé kupované od známé firmy vůbec neklíčí. Naopak sesbíraná z plodů (jak vlastních, tak z obchodu) klíčí perfektně.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 13.4.2018 7:53

Tak to jste relativně šťastný člověk. Mně naopak tykvovité v posledních letech dělají velké problémy a to zkouším různé psí kusy, jako Standovu ponožku a podobně. Důvod neznám, přičítám to extrémně starému osivu.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 230.1 (?), 13.4.2018 22:43

Okurky roubuji na Sprinter a nic nepřekličuji, klíčí dobře po léta z různých šarží. Vysévám do kelímku po 6 semenech. Zdraví Jiřina

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 6.138 (?), 15.4.2018 7:36

Jiřino, odpusťte prosím naprostému ignorantovi, ale jaké jsou výhody roubování okurek a i rajčat? Občas tady na mne vyskakují reklamy na roubované rostliny rajčat z Anglie. Rostliny jsou poměrně drahé, ale nejspíš je lidé kupují. Proč?

Děkuju za vysvětlení.

Milan HP

radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 30.200 (?), 16.4.2018 19:34

To mě také zajímá k čemu je dobré kupitoukurku roubovanou za 50,- oproti normalni sazenici za 10,-kč. Klasicke okurky mi jedo jak divé a plodí tak nevím k čemu se to roubuje

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 230.1 (?), 19.4.2018 14:19

Roubované okurky (svoje) pěstuji asi deset let, předtím jsem si je kupovala. Svoje si pěstuji hlavně pro ignoranci prodejců, nikdo z nich nezná naroubovanou odrůdu ani podnož. Roubované rostliny mají výhodu v mohutnosti kořenového systému tykve, který vyživuje naroubovanou okurku. Rostliny odolávají daleko lépe suchu, mohutné kořeny seženou lépe živiny z větší plochy. Dále okurky na tykvi netrpí vadnutím, které je způsobeno houbovými chorobami kořenů, které často způsobí, že v průběhu vegetace celá rostlina odejde. Déle vydrží lépe plodit.

Dají se koupit i roubovaná rajčata, t y sama nekupuju, neroubovaná u mne plodí vždy do konce října, narostou mi do stropu skleníku, nevidím potřebu silněji rostoucích rostlin, než jsou ty moje.  Jiřina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz