Mráz na víkend
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 30.5.2012 7:59
Když já byl tenkrát kluk, pamatuju, jak k nám na ZDŠ nastoupil starý učitel zeměpisu (odejitý po r.68 z VŠ) a s velkou naléhavostí v hlase povídal o pralesech v Brazílii, Africe a Oceánii. Že díky jim je mírné klima mírné. Jenže pralesy se rychle kácí a nové nevznikají. On se toho nedožije, ale až se vykácí, můžeme čekat, že se v mírném pásu budou střídat extrémy počasí. V létě sucha a povodně, v zimě holomrazy, oblevy a sněhové kalamity, jaro a podzim se zkrátí, takže z mrazů přijdou horka a naopak.
Zdá se, že ne sice všechno, ale hodně z toho začíná vycházet. Perspektiva ne úplně radostná.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.199 (?), 29.5.2012 18:58
Vždy byly výkyvy, jak počasí, tak světa, jen se o tom tak nevědělo...
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 29.5.2012 22:10
Výkyvy počasí byly, to jo, Ledoví muži přicházeli každoročně, někdy dřív, jindy později. Občas vzaly za své meruňky či broskve, ořech, sem tam mráz sežehl brambory, případně rajčata a okurky, když byl někdo s výsadbou netrpělivý. Ovšem kalamitní postižení ( místy úplné a včetně vysokokmenů!) jabloní a švestek, to nepamatuji.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 14.199 (?), 30.5.2012 6:58
Nechci aby to vypadalo jako Gottova písnička "Když já byl tenkrát kluk", ale stejně bude. Ano, výkyvy počasí byly a budou, ale kam mi paměť sahá, před lety se to zdálo přece jen vyrovnanější. A sice tak, že když už bylo jak má být, tak bylo tak a ne jinak. O Vánocích nelítali komáři, v červnu nemrzlo. Když přišla obleva, trochu to natálo a opět zmrzlo. Nikoliv, že všechen sníh sjel za tři dny při 15 stupních a zatopil nížiny. Prostě mám dojem, že ty "údery" tepla či chaldu jsou masivnější. A jak píše MV., takovou kalamitu kdy zmrzlo vše PO odkvětu opravdu nepamatuji. Ale vše je jednou poprvé, že.
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 30.5.2012 7:29
V předpovědi počasí na ČT jsem slyšel.že bouřka v zimě bývala tak jednou za deset let.Teď bouřky bývají v zimě každoročně.P
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 30.5.2012 7:59
Když já byl tenkrát kluk, pamatuju, jak k nám na ZDŠ nastoupil starý učitel zeměpisu (odejitý po r.68 z VŠ) a s velkou naléhavostí v hlase povídal o pralesech v Brazílii, Africe a Oceánii. Že díky jim je mírné klima mírné. Jenže pralesy se rychle kácí a nové nevznikají. On se toho nedožije, ale až se vykácí, můžeme čekat, že se v mírném pásu budou střídat extrémy počasí. V létě sucha a povodně, v zimě holomrazy, oblevy a sněhové kalamity, jaro a podzim se zkrátí, takže z mrazů přijdou horka a naopak.
Zdá se, že ne sice všechno, ale hodně z toho začíná vycházet. Perspektiva ne úplně radostná.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.226 (?), 30.5.2012 9:08
Taky už toho bohužel dost pamatuji, a výkyvy počasí jistě bývaly, jenže posledních pár let mi přijde, že jsou JEN výkyvy. Ráda pracuju na zahradě, ale pomalu mě to přestává bavit, přece jen bych ráda viděla i výsledek v podobě úrody a ne zmrzlé, případně kroupami utlučené či jinou katastrofou zničené stromy a rostliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 149.176 (?), 29.5.2012 21:15
Cituji první odkaz, který mi ve vyhledávači vyskočil při zadání hesla "malí ledoví muži":
...Další studenější období, jež se velmi podobá klasickým ledovým mužům, přichází v závěru května, kdy se opět výrazně ochladí. Příčinou jsou „malí ledoví muži“ - sv.Urban, sv.Filip a sv.Beda – kdy se od 25. do 27.května čekají poklesy teplot, které ovšem nejsou tak výrazné jako v období „velkých ledových mužů“...
I toto pozdnější mrazíkové období bylo již mnoha generacím našich předků známo...
Ale samozřejmě nikomu nepřeji, aby nějak zaškodili.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|