Mráz na víkend

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
30.5.2012 7:59

Když já byl tenkrát kluk, pamatuju, jak k nám na ZDŠ nastoupil starý učitel zeměpisu  (odejitý po r.68 z VŠ) a s velkou naléhavostí v hlase povídal o pralesech v Brazílii, Africe a Oceánii. Že díky jim je mírné klima mírné. Jenže pralesy se rychle kácí a nové nevznikají. On se toho nedožije, ale až se vykácí, můžeme čekat, že se v mírném pásu budou střídat extrémy počasí. V létě sucha a povodně, v zimě holomrazy, oblevy a sněhové kalamity, jaro a podzim se zkrátí, takže z mrazů přijdou horka a naopak. 
   Zdá se, že ne sice všechno, ale hodně z toho začíná vycházet. Perspektiva ne úplně radostná.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 101.224 (?), 29.5.2012 15:15, zobrazeno: 9766x

No, tak na tohle téma mi snad nikdo nenapíše, že to je přece normální, když jsou ledoví muži cheeky

Ledoví muži už 14 dní nejsou a na víkend hlásí mrazíky... Myslel jsem, že mám ráno asi vlčí mlhu, když to naskočilo na obrazovce...

host - 48.199 (?), 29.5.2012 18:58

Vždy byly výkyvy, jak počasí, tak světa, jen se o tom tak nevědělo...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 29.5.2012 22:10

Výkyvy počasí byly, to jo, Ledoví muži přicházeli každoročně, někdy dřív, jindy později. Občas vzaly za své meruňky či broskve, ořech, sem tam mráz sežehl brambory, případně rajčata a okurky, když byl někdo s výsadbou netrpělivý. Ovšem kalamitní postižení  ( místy úplné a včetně vysokokmenů!) jabloní a švestek, to nepamatuji.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 30.5.2012 6:58

Nechci aby to vypadalo jako Gottova písnička "Když já byl tenkrát kluk", ale stejně bude. Ano, výkyvy počasí byly a budou, ale kam mi paměť sahá, před lety se to zdálo přece jen vyrovnanější. A sice tak, že když už bylo jak má být, tak bylo tak a ne jinak. O Vánocích nelítali komáři, v červnu nemrzlo. Když přišla obleva, trochu to natálo a opět zmrzlo. Nikoliv, že všechen sníh sjel za tři dny při 15 stupních a zatopil nížiny. Prostě mám dojem, že ty "údery" tepla či chaldu jsou masivnější. A jak píše MV., takovou kalamitu kdy zmrzlo vše PO odkvětu opravdu nepamatuji.  Ale vše je jednou poprvé, že.

host - 182.227 (?), 30.5.2012 7:29

V předpovědi počasí na ČT jsem slyšel.že bouřka v zimě bývala tak jednou za deset let.Teď bouřky bývají v zimě každoročně.P

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.5.2012 7:59

Když já byl tenkrát kluk, pamatuju, jak k nám na ZDŠ nastoupil starý učitel zeměpisu  (odejitý po r.68 z VŠ) a s velkou naléhavostí v hlase povídal o pralesech v Brazílii, Africe a Oceánii. Že díky jim je mírné klima mírné. Jenže pralesy se rychle kácí a nové nevznikají. On se toho nedožije, ale až se vykácí, můžeme čekat, že se v mírném pásu budou střídat extrémy počasí. V létě sucha a povodně, v zimě holomrazy, oblevy a sněhové kalamity, jaro a podzim se zkrátí, takže z mrazů přijdou horka a naopak. 
   Zdá se, že ne sice všechno, ale hodně z toho začíná vycházet. Perspektiva ne úplně radostná.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 30.5.2012 10:16

Rozhodně máte pravdu. Podle mě navíc opravdu dochází k oteplování planety, které se u nás projevuje větším množstvím extrémů v rychlém sledu. Například na stejné ploše, jako dříve vznikají tlakové výše s tlakem ve středu vyšším, než v minulosti a opačně i tlakové níže se více prohlubují. S tím souvisí vyšší rozdíly teplot, rychlejší střídání teplot a další extrémy jako náhlé poklesy či vzestupy teplot, přívalové srážky a silné větry při vyrovnávání tlaků.

host - 216.226 (?), 30.5.2012 9:08

Taky už toho bohužel dost pamatuji, a výkyvy počasí jistě bývaly, jenže posledních pár let mi přijde, že jsou JEN výkyvy. Ráda pracuju na zahradě, ale pomalu mě to přestává bavit, přece jen bych ráda viděla i výsledek v podobě úrody a ne zmrzlé, případně kroupami utlučené či jinou katastrofou zničené stromy a rostliny.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 30.5.2012 10:03

"že jsou JEN výkyvy. " yes

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 149.176 (?), 29.5.2012 21:15

Cituji první odkaz, který mi ve vyhledávači vyskočil při zadání hesla "malí ledoví muži":

...Další studenější období, jež se velmi podobá klasickým ledovým mužům, přichází v závěru května, kdy se opět výrazně ochladí. Příčinou jsou „malí ledoví muži“ - sv.Urban, sv.Filip a sv.Beda – kdy se od 25. do 27.května čekají poklesy teplot, které ovšem nejsou tak výrazné jako v období „velkých ledových mužů“...

I toto pozdnější mrazíkové období bylo již mnoha generacím našich předků známo...

Ale samozřejmě nikomu nepřeji, aby nějak zaškodili.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024