Mohu již přenést do skleníku?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?) 
14.4.2023 21:13

Nula, nemám skleník. I když jsem vybudoval jakési tepelné a světelné zařízení na balkónech, která fungují na podobných principech. Ale pro zeleninu v kontejnerech. Fungují docela slušně. Sadba rajčat už v nich přebývá od 26.3.

Mé úvahy, a to jsem poctivě uvedl, jsou teoretické. Jakási příprava na případné vybudování skleníku. Proto potřebuji teoretickou i praktickou zpětnou vazbu. Nějak se mi v tom nedaří. Prostě věcné argumenty v těch odpovědích většinou chybí. Neptejte se proč, nevím sám.

Milan HP

Východní balkonovník
Východní balkonovník

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 52.135 (?), 14.4.2023 21:34

Vaše zkušenost nula, profesionál Bred_ik i Vladimír vaše tvrzení vyvrátili a napsali vám praktickou i teoretickou zpětnou vazbu, jak to funguje. Co jiného potřebujete slyšet?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 14.4.2023 22:14

Potřebuju vědět, co byla ta "praktická a teoretická zpětná vazby". Poradíte?

Milan HP

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 14.4.2023 21:35
Pokud postavíte skleník na zahradě zase to bude jiné než balkonovník, kde vám pomáhají tepelné ztráty vytápěného domu.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 14.4.2023 22:29

Ano, to je jasné. Právě proto váhám, zda se do toho skleníku vůbec pustit. Kdybych mohl mít skleník u baráku či alespoň blíž ve stejné nadmořské výšce, asi bych tolik neváhal. Jenže to mám tak 15 km, a kontrola teploty a případná následná reakce na nouzovky by byla velmi pomalá. A nemám ani tak na mysli mrazy, ale spíš přehřátí v létě. Automatické větrání nemusí být dostačující. Na druhou stranu v létě převážně trávím čas a i spím tam. Je to dilema.

Milan HP

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 15.4.2023 7:13
Jak sám říkáte, že peněz do rubáše pro převozníka není tolik potřeba... ale rozhodnout si to musíte stejně sám v tom vám nikdo neporadí. Nějaký skleník už má dneska mnoho lidí a pochybuju že u něj sedí a pořád něco hlídají. Vy byste ho určitě využil podle toho kolik pěstujete.

host - 52.135 (?), 15.4.2023 8:18

Vám se těžko radí, když neberete fakta a pořád vymýšlíte, co dělat jinak a že fyzika ani praxe, která zde byla docela podrobně popsána, podle vás neplatí.

Zkusím to zopakovat - skleník se uvnitř ohřívá (jak půda a předměty v něm, tak vzduch), a zadržuje v sobě teplo. Když svítí slunce, probíhá to velmi intenzivně, když je pod mrakem či prší, je v něm přes den taktéž tepleji než venku, ale jen o několik stupňů. V noci se naopak teplota pomalu srovnává s venkovní teplotou, a rychlost tohoto poklesu závisí na izolačních vlastnostech a na tom, kolik akumulační hmoty skleník obsahuje. Někteří to řeší třeba velkou nádrží s vodou či jednou kamennou zdí, takže od března je v něm o několik stupňů tepleji i v noci a k mrazu v něm nedojde.

K tomu vašemu nepochopitelnému zjišťování teploty půdy - je prohřátá a výrazně teplejší než venku. Takže pokud je nyní venkovní teplota v 20 cm kolem 8 °C, pak ve skleníku může být tak 15. Ale neměřím to, odhaduji jen pocitově při sázení. A i v zimě, když je venku promrzlá do hloubky, tak ve skleníku, nechám-li jej zavřený, nezamrzá. Často dovnitř házím sníh, když ho trochu napadne, aby se půda provlhčila do hloubky, a ten velmi rychle roztává. Ani takto promočená půda nezamrzá.

Problém je váš přístup - ani já, ani sousedi, a neznám nikoho, kdo by řešil, jaká je teplota půdy a kdy chodit co štelovat či otvírat. Zkrátka na jaře v příhodnou dobu, což bývá začátkem dubna, se do něj zasadí rostliny nebo přenese přísada (dle zaměření pěstitele), noční teploty klesající uvnitř nízko k 0 °C nikdy nevadily a ve dne je v něm teplota dostatečná. Přehřátí na jaře řeší jedno automatické okno, v létě je skleník otevřen trvale (2 okna a dveře). Pokud tedy mluvíme o obvyklém polykarbonátu. U skleněných se navíc řeší přes léto stínění, protože jejich vlastnosti jsou odlišné.

V tuto dobu mám ve skleníku v zemi zasazeny papriky, přeneseny sazenice rajčat, předpěstovávám okurky a dýně, přeneseny vyrašené řízky fíkovníků (aby se doma nevytahovaly), semenáčky asimin na urychlení či ředkvičky jako první jarní zeleninu. Venkovní teplota takový průměr, něco mezi teplotou nížiny a teplotou vysočiny.

Toto je popis popis mé praxe, která mi vyhovuje, protože funguje a s výsledky jsem spokojen.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 15.4.2023 8:45

Děkuju. Tohle jsem potřeboval. Možná je můj přístup moc detailní, ale to už asi nezměním. Rozumím tomu tak, že oba principy, tedy ohřívání radiací i ohřívání vzduchu fungují zároveň. Za slunečného počasí převládá záření, ale za zamračených dnů spíš udržuje teplotu vzduch uvnitř. Jak dobře záleží na konstrukci skleníku. Teplotě půdy se pak dá asi mírně pomoci zaléváním teplejší vodou.

No nic, rozhodnutí odložím, pro letošek je to stejně passé. No a tam nahoře na zahradě jsou teď 3°C a přes den to má vylézt někam k 8. A to nejméně ještě 10 dní. V takovém počasí by mi ani skleník moc nepomohl. Brrrr.

Milan HP

host - 52.135 (?), 15.4.2023 8:59

Nee, vzduch, půda i předměty se ohřívají celým spektrem vlnového záření Slunce. I za slunečna, i v zamračeném dni. Jen v druhém případě toho záření skrz mraky prochází významně méně, takže i ten ohřev je menší. V zamračeném dni neudržuje teplotu vzduch uvnitř skleníku, ten nemá žádnou akumulační schopnost a rychle svoji teplotu ztratí (viz. chladnutí v noci). Teplota je akumulována v půdě a předmětech, ale jak píšu, i v zamračeném dni se vše ohřívá Sluncem, ale významně méně.

host - 214.246 (?), 15.4.2023 9:12
Topeni tam nemáte? V létě stačí jedno okno a jedny dveře.Vše v pohodě. To mate asi 1x1m. My máme 3 okna automat a 2 dveře a ještě síť. Papriky jsou lepší venku protože se květy neuvaří
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz