Vám se těžko radí, když neberete fakta a pořád vymýšlíte, co dělat jinak a že fyzika ani praxe, která zde byla docela podrobně popsána, podle vás neplatí.
Zkusím to zopakovat - skleník se uvnitř ohřívá (jak půda a předměty v něm, tak vzduch), a zadržuje v sobě teplo. Když svítí slunce, probíhá to velmi intenzivně, když je pod mrakem či prší, je v něm přes den taktéž tepleji než venku, ale jen o několik stupňů. V noci se naopak teplota pomalu srovnává s venkovní teplotou, a rychlost tohoto poklesu závisí na izolačních vlastnostech a na tom, kolik akumulační hmoty skleník obsahuje. Někteří to řeší třeba velkou nádrží s vodou či jednou kamennou zdí, takže od března je v něm o několik stupňů tepleji i v noci a k mrazu v něm nedojde.
K tomu vašemu nepochopitelnému zjišťování teploty půdy - je prohřátá a výrazně teplejší než venku. Takže pokud je nyní venkovní teplota v 20 cm kolem 8 °C, pak ve skleníku může být tak 15. Ale neměřím to, odhaduji jen pocitově při sázení. A i v zimě, když je venku promrzlá do hloubky, tak ve skleníku, nechám-li jej zavřený, nezamrzá. Často dovnitř házím sníh, když ho trochu napadne, aby se půda provlhčila do hloubky, a ten velmi rychle roztává. Ani takto promočená půda nezamrzá.
Problém je váš přístup - ani já, ani sousedi, a neznám nikoho, kdo by řešil, jaká je teplota půdy a kdy chodit co štelovat či otvírat. Zkrátka na jaře v příhodnou dobu, což bývá začátkem dubna, se do něj zasadí rostliny nebo přenese přísada (dle zaměření pěstitele), noční teploty klesající uvnitř nízko k 0 °C nikdy nevadily a ve dne je v něm teplota dostatečná. Přehřátí na jaře řeší jedno automatické okno, v létě je skleník otevřen trvale (2 okna a dveře). Pokud tedy mluvíme o obvyklém polykarbonátu. U skleněných se navíc řeší přes léto stínění, protože jejich vlastnosti jsou odlišné.
V tuto dobu mám ve skleníku v zemi zasazeny papriky, přeneseny sazenice rajčat, předpěstovávám okurky a dýně, přeneseny vyrašené řízky fíkovníků (aby se doma nevytahovaly), semenáčky asimin na urychlení či ředkvičky jako první jarní zeleninu. Venkovní teplota takový průměr, něco mezi teplotou nížiny a teplotou vysočiny.
Toto je popis popis mé praxe, která mi vyhovuje, protože funguje a s výsledky jsem spokojen.