Mohu již přenést do skleníku?

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?) 
17.4.2023 11:25
Zlínsko ředkvičky pěstované venku, nadmořská výška pod 300, protože to asi aktuálně počítají podle umístění obecního úřadu. Dříve se uvádělo tuším 250 m nad mořem. Velikostí lístků jsme na tom asi stejně, škoda že jsem si nepoznačil přesné datum výsevu...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 17.4.2023 16:20

Ano, ale já se domnívám, že v té inkrustační látce jsou nějaké inhibitory. Není tomu tak? Takže to shrnuju pod jeden pojem. Osobně jsem od používání "barevných" semen ustoupil po tom, co tomu kámošovi vylezlo tolik okurek najednou. Raději vždycky počkám na příhodnou dobu a seju semínka neošetřená tímto způsobem.

Díky, Pepé. Tak to mám smůlu: budu muset ten hnůj zarýt. Kompostu se mi nedostává, protože ho budu potřebovat do vyvýšeného záhonu. A když už jsme u toho: dostal jsem zdarma asi 20 kg ledku amonného s vápníkem (CaO). Chci případně, kdyby mi to nevyšlo s tím hnojem, tím pohnojit brambory. Je to dobrý nápad? A zároveň nabízím, že se rozdělím s kýmkoliv, kdo to bude číst a projeví zájem.

Milan

host - 57.39 (?), 17.4.2023 18:58

Ne, není tomu tak.

Osivo zeleniny je mořeno proti houbovým chobám, např. SEMO tykvovité moří přípravkem Captan 80 WG proti padání klíčních rostlin, což si můžete i přečíst na samotném balení barevného osiva.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 17.4.2023 19:47

No vida. Ale někde jsem četl, že inkrustace zpomaluje klíčení, je to tak? Vlastně i s tím mám své zkušenosti. A kamarád též. Což ale může být vedlejší efekt. Používá se tedy inhibice? Tedy tak, aby klíčení počalo až ve vhodných podmínkách? Vzhledem k tomu, že se "barevným" semínkům vyhýbám, moc si toho z balení nepřečtu.

Milan HP 

host - 51.220 (?), 17.4.2023 20:04

Co na tom nechápete? Proč už poněkolikáté vnucujete ten nesmysl? Semena jsou mořena POUZE přípravkem proti houbovýcm chorobám, napsal jsem vám název toho, kterým moří SEMO. Klidně si jeho účinky a účinnou látku dohledejte v agromanuálu. Pokud si je dáte na vlhký obrousek, klíčí za 1 - 2 dny. Když už odmítáte fakta a tvrzení ostatních, ani tento praktický pokus, který si můžete snadno provést, vám nestačí k potvrzení nesmyslnosti vašeho tvrzení?

Nebo si to najděte na netu v popisu různých prodejců:

www.petabo.cz/semo-okurka-seta-nakladacka-hruboostna--partenokarpicka-dafne-f1/

Uff...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 17.4.2023 22:26

Víte, já nechci popírat vaše tvrzení, ale má (a nejen moje) zkušenost s klíčivostí inkrustovaných semen okurek je taková, jaká je. Mám ji popírat?

Milan HP

host - 51.220 (?), 18.4.2023 7:46

To už si děláte legraci? Vy jste na příkladu pouze popsal, že všechna semena ze 3 po sobě jdoucích výsevů vyklíčila ve stejném okamžiku, až po vzestupu teploty na příhodnou hodnotu. Jakou to má souvislost s mořením semen fungicidy? Vždyť to váš výmysl naopak popírá, a dokazuje, že semena vyklíčila po dosažení vhodné vlhkosti a teploty pro klíčení.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 18.4.2023 9:16

Nejspíš nemá, ale já jsem si to tak vysvětlil, proto jsem se domníval, že jsou v té inkrustaci nějaké inhibitory. Pokud jsou to pouze fungicidy, je to moje vysvětlení mylné.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 17.4.2023 20:12

Nevrtejte se v tom furt. Semana mají vlastní inhibiční látky, třeba mrkev. Ty se musí vyplavit vodou a pak semena klíčí. Obalení v semenářské firmě je jen z důvodu ochrany před chorobami, případně k vyrovnání velikosti semen pro přesné secí stroje. Proč by do toho přidávali inhibitory klíčení. Odpusťte, ale někdy se chováte jako troll.

host - 66.55 (?), 17.4.2023 20:57

Inkrustace a inhibice jsou zcela rozdílné pojmy.
Inkrustovaným osivo je osivo obalované jak píše pan PP, aby se lépe selo secím strojem. Jak příklad uvedu salát, ten se v některých případech inkrustue právě kvůli tvaru semen. Do inkrustace se přidávají někdy pesticidy (například fungicidy nebo inskticidy) nebo výživa, případně oboje. Ale podle mých zkušeností se inkrustované osivo používá spíše výjimečně, je to drahé. I s mořeným osivem tj osivem pouze obaleným většinou barvivem a pesticidem) se časem budeme setkávat méně, protože je stále méně přípravků, které se k ošetření semen mohou použít. U zelenin je to nyní jen výše zmíněná činná látka captan, zatím je povolena do 31.7.2024.
Inhibice je bránění klíčení. Je to vlastně taková ochrana, aby osivo nevyklíčilo hned po uzrání. Asi bych nepoužil jako příklad mrkev, to bych o tom měl jako šlechtitel mrkve něco vědět, ale spíš příbuznou plodinu kopr.  Jeho osivo se někdy musí dát do chladného prostředí, aby se inhibiční látky odbouraly a dalo se prodávat. Proto na zahradách klíčí kopr opakovaně několik let. Bohužel i semena plevelů mají inhibiční látky a proto nám zahrada zárůstá i po pečlivé pletí.

bred_ik

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025