Množení sazenic rajčat řízkováním 2014

petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 235.14 (?)
21.9.2015 22:24
Mozna je dobry napad rizky necim osetrit. Osobne jsem celkem nepritel chemie. Ale pokud se rizky osetri jako male nekdy na podzim, tak pokud se pak presadi, verim, ze nez se rozpestuji a jejich rizky zacnou na zahradce plodit, chemie v plodech bude max. ve stopovem mnozstvi. Kazdopadne letos budu rizkovat ze zahrady philovitu a phantasii (jestli jsem phantasie omylem dokonale vsechny nezastipnul). Pokud mel nekdo zajem se potkat, tak se vyskytuju v Praze, Chomutove a cca za dva/tri tydny jedu na den do Brna:)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 5.9.2015 23:05

Pane Vladimíre, metoda klonování rostlin přes zimu eliminuje riziko záměny odrůd. Namnožíte si klon z dobře výkonné známé rostliny. Pro nás, co pěstujeme za semínek, je výsledek vždy s otazníkem. Sama klonovat nebudu, nemám k tomu dost časoprostoru. J.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 6.9.2015 6:53

Pro mne to není žádný problém (alespoň pokud to bude probíhat jako přede dvěma roky). Ty sazenice, které se ujmou ze zálistků strčím na okno v ložnici, kde mám trvale teplotu cca 17- 18 °C. Rostlinky tam pomalu budou růst, občas je zaleji podmokem (tak asi jedenkrát za týden). Předpokládám, že koncem října budu moct řezat první klony (první genrace). Nebudu pěstovat moc rostlin, jen tak pět až deset, stejně je nemám komu dát. Vlastně si letos budu ověřovat jak to u mne bude fungovat, semen Sungold F1 mám dost a nemusel bych rostliny klonovat. Ale je to taková příprava na příští rok, kdy budu pěstovat americké hybridní bifteky a u těch to se semeny není nijak růžové. Z každé odrůdy mám jen pět semen a chtěl bych si je udržet po několik příštích let. A Philovitu, kterou si na příští rok taky koupím chci také takto klonovat. Když mám pro to zimní klonování podmínky (myslím tím světlo a přiměřenou tepolotu), proč ho nedělat. Stejně je to pro mne potěšení vidět v zimě rostoucí rostlinky rajčat.
           Vladimír

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 223.50 (?), 10.9.2015 22:27

pri tomto rozmnožovaní odrezkami treba dať pozor na zavlečenie škodcov a chorôb (svilušky, pleseň...). Minulý rok som skúšal predĺžiť sezónu rajčiakov v nádobách vo svetlej pivnici, ale aj napriek tomu, že rastliny boli pred tým bez škodcov, boli vnútri masívne napadnuté molicami - neviem, kde sa zrazu vzali... Preto je najlepšie vypestovať si rastlinky do novej sezóny zo semienok... samozrejme, keď ide o vzácne exempláre a máte na to podmienky, možno sa o to pokúsiťwink

petrpan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 235.14 (?), 21.9.2015 22:24
Mozna je dobry napad rizky necim osetrit. Osobne jsem celkem nepritel chemie. Ale pokud se rizky osetri jako male nekdy na podzim, tak pokud se pak presadi, verim, ze nez se rozpestuji a jejich rizky zacnou na zahradce plodit, chemie v plodech bude max. ve stopovem mnozstvi. Kazdopadne letos budu rizkovat ze zahrady philovitu a phantasii (jestli jsem phantasie omylem dokonale vsechny nezastipnul). Pokud mel nekdo zajem se potkat, tak se vyskytuju v Praze, Chomutove a cca za dva/tri tydny jedu na den do Brna:)

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 16.10.2015 17:27

K dnešnímu dni mám čtyři pěkné rostlinky Sungold F1 vypěstované ze zálistků. Asi ještě čtrnáct dnů počkám a pak udělám první klonování- uříznu jen vršky. Žádné problémy se škůdci nemám, rostliny přeci jen rostou v poměrně chladném prostředí ne jako ve skleníku.

Vladimír

klony Sungold F1
klony Sungold F1

vvd - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 181.38 (?), 18.10.2015 23:13

Proč budete ty rostliny klonovat již nyní? Je to kvůli udržení velikosti nebo potřebujete více rostlin? Nějak si nedovedu představit udržování tolika rostlin přes zimu...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 18.10.2015 23:33

... já to docela chápu. U rostliny, kde neseženete snadno a levně semínka se řízkování vyplatí. To klonování nemusí být pro množství, ale také může být proto, aby měl jen pár kousků v juvenilním růstu vrcholového řízku a jakmile jsou klony ujmuté, matečný řízek se zahodí. Renundance je nutná, nadbytečné kusy bývají úměrné předpokládaným ztrátám.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 19.10.2015 15:47

Klonuje se většinou proto, aby si člověk namnožil z mála semen podstatně více rostlin. Zimní klonování slouží k tomu, aby si i pro příští rok udržel odrůdu, jejíž semena už nemá. Já jsem si pro konování letos vybral odrůdu Sungold F1. Ne, že bych semena neměl nebo si je nemohl koupit (sáček s dvaceti semeny stojí 2,5 dolaru), ale chci si ještě jednou ověřit, jak to u mne bude fugovat, kolik generací lze vypěstovat a kdy klonovat, abych někdy k 15. květnu měl kvalitní sazenice. Příští rok budu již klonovat více odrůd a to pro mne běžně nedostupné hybridní americké bifteky (šest odrůd a od každého mám jen pět semen) a také Philovitu s enormně drahými semeny – pět semen za více než 125,- Kč. Jen bych chtěl dodat, že pro zimní klonování mám ideální (již odzkoušené) podmínky na severovýchodním okně, v místnosti se stabilní teplotou 17- 18 °C- prostě panelák. Nemusím dělat žádné přisvěcování, nějak měnit teplotu a udržování rostlin přes zimu zahrnuje pouze občasné nalití vody do misky pod kelímky. Prostě žádná práce jen radost ze sledování jak ty rajčata rostou.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025