Množení sazenic rajčat řízkováním 2014
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
host - 105.210 (?) 4.2.2015 21:49
Zdravím, na zlepšenie podmienok pestovania na parapete som minulého roku vyskúšal úspešne jednu fintu.
Stačí na to plastová prepravka na zeleninu z vnútra potiahnuta odrazovou foliou. Prepravku použivam klasickú 600x400x220 mm, môže byť aj mešia. Na relexnú vrstvu som využil izotermickú foliu z autolekarničky po expirácii (plastova folia s hlinikovým povrchom 220x0140cm). Do prepravky som ju uchytil obyčajnou izolepou.
Efekt je veľmi dobrý. Podstatne sa zlepší osvetlenie priesad, takmer sa nenakláňajú k oknu. Nečakaný bonus je zníženie teploty aj o niekoľko stupňov oproti teplote v miestnosti a zvýšenie vzdušnej vlhkosti. Teplota sa dá regulovaľ prisunutím alebo odsunutím prepravky k okennej tabuli. Priesady prosperujú takmer ako v skleníku. Funguje to aj pri umiestnení na severnom okne. Pri umiestnení na južnom okne to môže byľ za slnečného dňa na priesady až príliš (vednutie, slnečný upal).
Dúfam, že apoň niekomu to pri pestovaní pomôže.
Uspešne pestovanie praje
Peter
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 1.2.2015 12:39
Sazenice máte pěkné, zdravé, přisvěcování je jistě znát. Známý zahradník pěstoval léta sazenice ve sklenících bez přisvědcování, loni zakoupil přisvěcovací technologii a říká, že stav rostlin je nesrovnatelný. Nemnoží rajčata řízkováním, ale řízkuje balkonové květiny.
Při pěstování za oknem bez přisvěcování jsou rostliny v lednu a únoru vytažené, bledé neduživé. Po rozřízkování v březnu se to napraví přirozeným prodloužením dne. J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 105.210 (?), 4.2.2015 21:49
Zdravím, na zlepšenie podmienok pestovania na parapete som minulého roku vyskúšal úspešne jednu fintu.
Stačí na to plastová prepravka na zeleninu z vnútra potiahnuta odrazovou foliou. Prepravku použivam klasickú 600x400x220 mm, môže byť aj mešia. Na relexnú vrstvu som využil izotermickú foliu z autolekarničky po expirácii (plastova folia s hlinikovým povrchom 220x0140cm). Do prepravky som ju uchytil obyčajnou izolepou.
Efekt je veľmi dobrý. Podstatne sa zlepší osvetlenie priesad, takmer sa nenakláňajú k oknu. Nečakaný bonus je zníženie teploty aj o niekoľko stupňov oproti teplote v miestnosti a zvýšenie vzdušnej vlhkosti. Teplota sa dá regulovaľ prisunutím alebo odsunutím prepravky k okennej tabuli. Priesady prosperujú takmer ako v skleníku. Funguje to aj pri umiestnení na severnom okne. Pri umiestnení na južnom okne to môže byľ za slnečného dňa na priesady až príliš (vednutie, slnečný upal).
Dúfam, že apoň niekomu to pri pestovaní pomôže.
Uspešne pestovanie praje
Peter
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jana V. - Bronzový Zahrádkář (52) - 1.40 (?), 2.2.2015 16:18
Já už jsem také pikýrovala, některé rajčátka šestý den po zasazení semínek. Rostlinky jsou tenké a dlouhé, tak mám strach, jestli jsem to s tím brzkým výsevem nepřehnala (sadila jsem 21.1.), to sluníčko jim asi chybí. Přesadila jsem je do většího a skoro až k těm prvním lístkům, tak doufám, že to přežijou. Máte je, paní Jiřino, v místnosti, kde se topí? Děkuji.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 12.47 (?), 9.2.2015 14:27
Dobrý den. Hledala jsem nějaké info o rajčatech od fy Kiepp.. a našla jsem mmj. i tuto diskuzi o řízkování.
Zasela jsem 6.2.2015, což je o měsíc později, než zde ostatní. Zvládnu něco zařízkovat s takovým časovým zpožděním? Pokud bych odřízla vršek matečnice již po 3.zálisku (z časového presu), bude to znamenat, že zálisky budu mít jen 3 a ne 5, jak popisuje celý postup p.Jiřina?
A dále: pokud bych chtěla řízkovanec zkusit naroubovat, kdy bych měla vyset podnož? Řízkovanci by z logiky měly mít opožďený start a jejich tzv.vysetí se počítá od prvního příznaku přijmutí, ne?
Ještě dodám, že odrůda Dasher od Kieppn. je též moc chuťově dobrá, sladká a hlavně téměř rezistentní vůči plísni bram. Letos jsem ji neviděla v prodeji, semínka mi zbyly z loňska. Ještě jsem si přiobjednala Sungold F1 a Black cherry.
Díky za odpovědi.Miška
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 9.2.2015 17:24
Vůbec není pozdě začínat s výsevem rostlin pro řízkování. Prošla jsem si svoje staré příspěvky a roku 2012 mi byla semínka doručena 22.2. týž den jsem vysela, 30.3. jsem odřízla vrcholový řízek a 26.4. jsem měla zakořeněných pět rostlin z každého semínka. Časný výsev provádím pro výsadbu řízkovanců do skleníku nebo pokud chci otočit řízkování dvakrát, množství sazenic stoupá geometrickou řadou. Projděte si moje příspěvky ve vláknu Rajčata tolerantní k plísni bramborové z r. 2012.
Umím naroubovat okurky, rajčata jsem nezkoušela, nemám potřebu roubovat, mám z nich vždy prales i bez roubování. Zdraví Jiřina
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |