Melounoviště 2013

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?) 
28.4.2014 13:02
Ano dokáže, ale pozor na přemokření zeminy ať neuhnije, pomoci může stimulátor.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 42.111 (?), 28.4.2014 23:46

a čo je lepšie- odrezať a dať do vody, alebo iba zasypať zeminou? ďakujem

host - 83.250 (?), 29.4.2014 13:00

Tak řekl bych, že lepší bude odřezat a zapíchnout do nové půdy. Stimulátor neuškodí. Půda vlhká, ale ne přemokřená a zakrýt, pro zvýšení vlhkosti. Ovšem vše chvíli trvá, tak bych se určitě nebál i vysadit nové semínka. Času je stále dost. Já je například budu ještě roubovat a nepředpokládám, že bych snad o úrodu přišel. O všem rozhoduje počasí od půlky června do konce srpna.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 29.4.2014 17:29
Naprostý souhlas.

Zuzinda - (24) - 208.15 (?), 13.5.2014 22:08

Dobrý den pane Mirku, po pročtení několika vláken o melounech (hlavně rozsáhlé a pro mě velmi poučné z r. 2010) chtěla bych se Vás zeptat:

Pěstujete ještě melouny v nádobách o větším objemu (cca 25 l) naplěnných do poloviny koňským hnojem? Od roku 2010 jsem to nepostřehla, ačkoli se Vám evidentně dařilo. Pokud jste od toho upustil - proč?

Nemám k dispozici fóliák ani skleník, ale skleněnou verandu, tam bych se chtěla pokusit vypěstovat právě melouny v nádobách, aby měly teplo, obávám se jen, abych je dostatečně zalévala, verandu máme na baráku cestou do práce, nikdo jiný se mi tam ale o ně starat nebude, ráno není toho času, snad vydrží do odpoledních hodin (?).

Druhý dotaz, v některém z vlákem jste napsal (snad se nemýlím!), že na černé folii po špatných zkušenostech melouny nepěstujete, ale v tomto vláknu jde vidět, že je na ní máte, mohl byste prosím upřesnit, co Vás přimělo ke změně názoru? (Zvažuji ji použít na druhém stanovišti).

Odrůda Crimson Sweet, roubované (mnou - snad neuhnijí), okolí Kroměříže. 2 stanoviště: 250 m.n.m.(veranda) a 292 m.n.m.

Moc děkuji, Z.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 14.5.2014 6:32

Dobrý den paní Zuzano, zkoušel jsem pěstovat na terase jeden rok ale upustil jsem od toho. I když je terasa součástí baráku, tak je v patře mimo přímou kontrolu a tím pádem hodně "daleko". Měl jsem tam tři skoré odrůdy ale úroda byla jen po jednom menším plodu z rostliny. Terasa je vystavena přímému slunci (pokud svítí) a je velkým akumulátorem tepla. Z pozice v zaměstnání nikdy nevím kdy v létě přijdu domů a ani 25 l. nádoby nejsou v horku dostatečným garantem udržení vláhy. Určitě by to vyřešila kapková závlaha, ale musím připomenout jednu věc. Meloun je pouštní rostlina a její kořeny jdou hluboko za vodou, pak je meloun kvalitní, sladký a křupavý, gumový meloun je meloun vyhoněný vodou. Pokud ovšem jiná možnost není, za pokus to stojí. Výhoda skleněné verandy může být v tom. že můžete v době slunečních snů nastínit např. bílou netkanou textilií (velkopěstírny ve Španělsku a okolí se zastiňují) nebo opatřit skla bílým nátěrem (pokud je to možné), nevýhoda bude spočívat v opylení květů, to budete muset provádět ručně. Pak samozřejmě musíte dodat výživu, dusík melouny popožene, jeho nadbytek se ale pak projevuje žlutým žilkováním na rozkrojeném plodu.

Co se folie týče, tak melouny pěstuji výhradně na černé netkané textilii, černou PE folii používám na okrajové plochy a např. taky pod dýně nebo jahody. Zpočátku jsem měl obavy zda odraz tepla od černé PE folie nebude mít negativní vliv na rostliny, ale melouny rychle rostou a jejich listy folii zastíní. Pak již funguje hlavně jako mulčovací a zabraňuje růstu plevelům. Takže folii nebo textilii ano v každém případě.

Crimson Sweet je sice pozdnější ale zato vděčná a kvalitní odrůda. Držím Vám palce yes, mi letos z 80ti naroubovaných sazenic nejméně 90% uhynulo.

host - 132.4 (?), 16.6.2014 21:28

Ahoj letos jsem zkusila poprve zasadit melouny. Mám vodní a cukrové. Můžu cukrové melouny opylovat květy z vodních? Na cukrových je málo pylu;) A kolik melounů může zvládnout jedna rostlina řádně zalévaná a s prohnojenou půdou?Mám nasazených plno plodů, ale zatím se mi chytl jen jeden:(Lucka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti17:18
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika