Melounoviště 2011

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 32.26 (?)
19.7.2011 18:35

nebo jeste zkusit prolit pudu misto Previcuru pripravkem Dithane, navic je o dost levnejsi

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.7.2011 18:10

Těžko říci co je špatně, možná je to jen nevhodná doba na opylení a hodně záleží na počasí. Na odrůdě (neroubované) malého melounu Princ Artur jsem opylil hodně květů ale nakonec měla rostlina jen jeden plod. Zatím ji nechávám zda se ještě ukáže ale např rostlinu Podarok solnca (taky jen jeden plod) chci dnes zlikvidovat bo je na tabák. Nejvíce květů se ujalo krátce po výsadbě (bylo vhodné počasí) pak dlouho nic a až nyní začínají opět kvést (foliák, skleník). Mám malý tenký štěteček s tmavýmy chlupama na kterých je dobře vidět žlutý pyl a musím konstatovat že žlutý je málokdy, to pak většinou hledám pyl na rostlinách venku. Teď tostliny mají několik malých plodů a neopyloval jsem přitom žádné, jen mám již asi měsíc otevřený foliák po celý den i noc. Vlhkost opylování taky moc nesvědčí.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 18.7.2011 22:49

Na prvním snímku je porost poničený nevím čím (plíseň, svilušky...), stejně tak dopadly rostliny lilku pod ním. Plod jsem sklidil ale ještě nerozřízl (dojídáme jiný), odrůda Ultrarannyj, váha necelých 8 kg.

host - 226.207 (?), 18.7.2011 23:10

Škoda, docela mazec???

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 32.26 (?), 19.7.2011 7:58

8k Mirku je ale peknych, na rostlinach skodi skutecne svilusky, kdyz uz jsi zminil lilky, zalolzil jsem tu diskuzi Lilkoviště, pokud mas nektery odrudy, hod je tam prosim:)

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 19.7.2011 17:01

... a tak vypadá rozkrojený, sladký tak akorát, silnější slupka, křupavý a šťavnatý.

host - 1.10 (?), 19.7.2011 9:57

Děkuji za odpověď, já přenáším pyl vatovou tyčinkou do uší, na tom to jde taky krásně vidět a vždy vidím, kolik toho přenesu na květ. Vlhkost ve skleníku vůbec není, mám ho již asi měsíc permanentně otevřený taky po celý den i noc. No, uvidíme, jestli se tam ještě něco nenajde, ale i kdyby nějaký plod byl, nevím, zda by vůbec stihl dozrát, když ještě žádný plod není. Achjo, no nic, ještě, že v obchodech je meloun tak levný :) Díky Petra S.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 19.7.2011 10:58

Meloun potřebuje zhruba třicet dnů na to aby vyrostl a týden až 14 dnů aby dozrál (rané odrůdy např. Sugar Baby), vše je ale podmíněno dobrým počasím. Pokud bude hnusně jako vloni tak nepomůže ani svěcená voda, meloun sice naroste ale k jídlu nebude.

imploder - (20) - 104.23 (?), 19.7.2011 15:29

Melouny rostou pěkně, ale strašně je ničí houbové choroby (asi Verticilium nebo Fusarium). Jedna rostlina umřela úplně, ostatní se zatím drží. Zítra to půjdu zalít Previcurem. Melounků je zatím asi 10 s průměrem kolem 15 cm a další přibývají. Vyhlídky jsou velmi slušné, ale jen za podmínky, že mi rostliny neuvadnou kvůli chorobám.

Potěšilo mě, že jeden bezpeckatý triploid (GRANÁT) má plod asi jako pomeranč a rostlina vypadá zdravě, i když není moc velká. Aspoň doufám, že jsem si správně poznačil, kde jsem co zasadil a je to opravdu on. Jinak pěstuju samé maloplodé SUGAR BABY; taky velkoplodý LAJKO II F1 a žlutý SUPER GALAXY F1, ale ty nějak nechcou růst. Choroba si vybírá vysokou daň. Největší problém není zima (teplo je dost), ale právě choroba, která rostliny dokáže úplně zničit (viz poslední fotka) - to mě na pěstování melounů překvapilo. Houbové choroby zůstávají v půdě údajně i desítky let, tak to asi nemá smysl zkoušet ani příští rok. Nejde mi do hlavy, že rajčata o kus vedle jsou v pohodě, když Verticilium i Fusarium napadá i rajčata. Je to "Stupické polní rané", nevím, jestli nemělo na sáčku napsanou odolnost proti chorobám F, V - to by to vysvětlovalo. V každém případě myslím, že je půda zamořená jednou z těchto chorob a tak tam má smysl pěstovat jenom to, co je proti nim odolné. Zalívat Previcurem to můžu, ale to asi není trvalé (a ani levné) řešení.

17.7.2011 - melouny
17.7.2011 - melouny
17.7.2011 - bezpeckatý triploid (GRANÁT)
17.7.2011 - bezpeckatý triploid (GRANÁT)
17.7.2011 - bezpeckatý triploid (GRANÁT) - rostlina
17.7.2011 - bezpeckatý triploid (GRANÁT) - rostlina
17.7.2011 - 2x SUGAR BABY těžce zasažené chorobou
17.7.2011 - 2x SUGAR BABY těžce zasažené chorobou

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 19.7.2011 17:19

Když už je počasí vyhovující tak nastupují choroby, bohužel. Co se týče Previcuru tak zahradnice mi ho nedoporučovala, snad kvůli brzdění růstu, už přesně nevím., já stříkal již dvakrát, Ridomilem a Rovral Aquaflo.  Granat na fotce je určitě Granat? Neměl by být pruhovaný? Jinak držím palce v boji s chorobami i v pěstování.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 32.26 (?), 19.7.2011 18:35

nebo jeste zkusit prolit pudu misto Previcuru pripravkem Dithane, navic je o dost levnejsi

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz