Melounoviště 2011
|
|
|
|
imploder - (20) - 104.23 (?) 21.6.2011 13:24
Vidím, že pokud jde o pěstované odrůdy, tak je Rusko jiný svět a zřejmě má vlastní kvalitní rané odrůdy odlišné od těch pěstovaných na západě. V USA je známá odrůda Blacktail Mountain, která údajně dozrává taky za 50-60 dnů (není mi ale jasné, od jaké doby je to myšleno - jestli od začátku kvetení, nasazení plodů...?) a snáší dobře nízké teploty. Má ale malé plody. Jestli mají Rusové stejně rychle rostoucí, ale velkoplodou odrůdu, tak se divím, že s tím ještě neexpandovali na západ, určitě by byl velký zájem :-)
Já mám zasazených nejvíc nejvíc Sugar Baby (nehybridní, velmi rané, malá rostlina i plody) a pár Lajko II F1 (hybridní, rané, velké plody), jeden Super Galaxy F1 (hybrid, raný, žlutý) a několik Granátů (triploidní (bezpeckatý, potřebuje v okolí jiné odrůdy na opylení), jak raný je a jak velké má plody netuším; zasadil jsem je až teď 20.6. místo těch uhynulých, takže z toho možná nic nebude).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
imploder - (20) - 104.23 (?), 20.6.2011 12:14
Tak to mě nenapadlo, myslel jsem, že na melouny nejdou, a sousedům roste hrášek (ten přitom jsou slimáci schopní okamžitě po vyklíčení ukousat těsně u země a vůbec nic nevyroste - vlastní zkušenost), tak jsem usoudil, že jich tam moc není. Celkem to dává smysl, i že přicházejí zvenku zahrady. Omotání fólií zní jako dobrý nápad. Taky můžu zkusit dát okolo každé rostliny kroužek z měděné pásky (měď prý nemají rádi, reakce s mědí v nich vytváří elektrický proud).
|
|
|
|
|
|
|
imploder - (20) - 104.23 (?), 20.6.2011 12:22
Ta měděná páska okolo jednotlivých rostlin asi u melounů nebude dobrý nápad, slimák může přelézt dovnitř po stonku a pak by tam mohl zůstat uvězněný, kdyby nenašel po stonku cestu zase zpátky.
|
|
|
|
|
|
|
imploder - (20) - 104.23 (?), 20.6.2011 12:02
Ty vadnoucí melouny už jsem vytrhal, nemělo to cenu (zatímco zdravé vyrostly přes metr a kvetou, tyhle měly měsíc po výsadbě pořád 10 cm a živořily); taky jsem nechtěl, aby se ta nákaza rozšířila i na ty zdravé. Myslel jsem si, že je to nějaká houba nebo něco takového. Zvláštní je, že to bylo jenom na jedné straně obou záhonů, na té u kraje zahrady, hraničící s polem. Napadá mě, že se to šíří z toho pole.
|
|
|
|
|
|
|
host - 224.28 (?), 21.6.2011 6:29
Mám zkušenost, že vadnutí se zachránit dá. Musí se začít hned při prvních příznacích. Zálivka i postřik Previcurem. Může to napadnout i poměrně velkou rostlinu.
|
|
|
|
|
|
|
imploder - (20) - 104.23 (?), 21.6.2011 11:13
Děkuju za radu, pokud to nějakou rostlinu ještě postihne, tak to zkusím.
|
|
|
|
|
|
|
MarthyF - (3) - 204.146 (?), 20.6.2011 13:26
Kdyz uz malinko vetsi plod (jako kopecek zmrzliny) trosku ozere slimak - na povrchu. Radite jej ustipnout a dat sanci jinymu plodu? Loni jsme podobny meli, ale kus, asi desetinu, jsme pred konzumaci museli odriznout...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
imploder - (20) - 104.23 (?), 21.6.2011 13:24
Vidím, že pokud jde o pěstované odrůdy, tak je Rusko jiný svět a zřejmě má vlastní kvalitní rané odrůdy odlišné od těch pěstovaných na západě. V USA je známá odrůda Blacktail Mountain, která údajně dozrává taky za 50-60 dnů (není mi ale jasné, od jaké doby je to myšleno - jestli od začátku kvetení, nasazení plodů...?) a snáší dobře nízké teploty. Má ale malé plody. Jestli mají Rusové stejně rychle rostoucí, ale velkoplodou odrůdu, tak se divím, že s tím ještě neexpandovali na západ, určitě by byl velký zájem :-)
Já mám zasazených nejvíc nejvíc Sugar Baby (nehybridní, velmi rané, malá rostlina i plody) a pár Lajko II F1 (hybridní, rané, velké plody), jeden Super Galaxy F1 (hybrid, raný, žlutý) a několik Granátů (triploidní (bezpeckatý, potřebuje v okolí jiné odrůdy na opylení), jak raný je a jak velké má plody netuším; zasadil jsem je až teď 20.6. místo těch uhynulých, takže z toho možná nic nebude).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|