Zdravím všechny příznivce pěstování čehokoliv. Po delší úvaze jsem se rozhodla skončit s pěstováním melounů na Vysočině (500m n.m.). Melouny jsem pěstovala jedenkrát ve skleníku, tam zabraly mnoho místa, musela jsem je pracně vyvazovat do sítěk a výsledek nic moc. Poslední dva roky jsem zkoušela pěstování vlastnoručně roubovaných sazenic venku, narostly mi melouny velikosti kolem sedmi kg asi 2-3 na jedné roubované rostlině, dozrávaly až začátkem října, měla jsem je na zahrádkářské výstavě. Chu´t však nic moc, dužnina tmavě růžová, celkem sladká, některá semínka tmavá, aroma nevýrazné, nedá se srovnávat s melounem na dovolené u jižních moří. Melouny jsem jedla já, dojídaly je slepice, členové rodiny jen ochutnali. Poslední dvě léta byla vlhká a poměrně chladná, možná bych měla počkat na globální oteplení. Letos u nás trvalo léto celkem 14 dní, to bylo tepla až moc.
Na pěstování mě baví hlavně dívat se, jak to roste, mám pohyb na zdravém vzduchu, výsledek není prvotní. Nepočítám, zda se péče "vyplatí". Na druhé straně domácí výpěstky by měly mít lepší chu´t než přehnojená zelenina ze supermarketu. Po zvažování různých pro a proti jsem se rozhodla skončit s pěstováním melounů. Dále budu pěstovat okurky, rajčata, papriky, česnek, cibuli, brambory...
Zkusila jsem pěstování tykve fíkolisté, narostl mi porost o ploše asi 30 m2, začla kvést 30.9., nedozrál jediný plod, dvě podzimní odpoledne jsem likvidovala hmotu tykve do kompostu. Semínka k roubování si koupím. Neplození odůvodńuji polohou na kompostu (přehnojení N) + současně přebytek dešťové vody. Zdraví Jiřina