Melounoviště 2010
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.123 (?), 20.8.2010 20:25
Mam take tykev fikolistou rozrostlou asi na 15m2,ale kvete a plodi... Jak velke maji byt ty tykve, me maji cca 15-20cm v prumeru?Jsme Polabi. Ovsem melouny mi odchazeji, listy vadnou a usychaji, ale zadna choroba neni videt. Zlute melouny asi nejakou plisen maji, musim to znovu striknout... Eva
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MZ - Bronzový Zahrádkář (82) - 252.250 (?), 21.8.2010 13:16
Řekl bych, že dutina v melounu je spůsobena abiotickou poruchou - čili nevhodnými podmínkami - mokro-sucho, horko - chlad či nedostatkem nějakého prvku. Stejně jako zbytky zelené barvy slupky na jinak žlutém plodu ( jako např. na některých plodech dýní Goliáš aj.) Co se týče opylení, tak samozřejmě dochází ke křížení, a tak pokud semenářská firma nedodržela při šlechtění postupy mohlo se jí nedopatřením podařit sprášit samičí květ jinou odrůdou. Pokud však neprovede zkoušku čistoty osiva, pozná to až konzument, který si osivo koupí. Pokud jsou semena správná a vy je zasejete, vyroste vám ta odrůda, kterou jste si koupil, ať se opylí od čehokoli. Až pokud by jste nasadil osivo z vašeho plodu by jste dostal křížence. Z mých pokusů, které jsem letos provedl, je zřejmé, že osivo z vypěstovaných melounů je nejednotné. Žlutá barva slupky se mi na křížence nepřenesla. Naopak u flekatých odrůd tipu Moon ans Stars se žluté skvrny objevily na několika rostlinách různých odrůd.
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.12 (?), 21.8.2010 15:25
Přikláním se na stopro k Vašemu názoru o nevhodných povětrnostních podmínkách, další věc co si myslím že hraje roli, je dlouhý pobyt rostlin v zemině (od vyklíčení po dnešek), samozřejmě zapřičiněný špatným počasím. Uvádí se že rostlina by neměla být v květináči déle jak měsíc, ale u mne to bylo až dva a půl měsíce, bohužel. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MZ - Bronzový Zahrádkář (82) - 252.250 (?), 25.8.2010 15:42
Tak vidím, že jste ho nakonec (omylem) sklidil. U pozdnějších odrůd se nemusíme tak bát přezrání jak u těch ranných, které brzo moučnatí.Co se týče barvy dužniny tak ta je v pořádku, jelikož Ch. Gray má dužninu růžovou a nezčervená.Charakteristická jsou velká semena a co se týče zralosti, nechávám ho tak o 10-15 dní déle zrát než např. Crimson Sweet. Ovšem hlavní věc je počasí, kdy se hlavně u těch pozdních odrůd vlivem nižších teplot na konci léta může prodloužit zrání i o 2 týdny a určit zralost je pak problematické. Usychání úponků či jakékoli zasychání nemusí být znakem zralosti, protože se mi kolikrát stalo, že rostlina, která byla zdravá, krásně zelená, bez jakéhokoli zasychání měla už (konzumně) zralý plod. Já jsem zatím žádný CH. Gray neuthl, snad v nejbližších dnech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|