Melounoviště 2010

host - 155.12 (?)
21.8.2010 15:25
Přikláním se na stopro k Vašemu názoru o nevhodných povětrnostních podmínkách, další věc co si myslím že hraje roli, je dlouhý pobyt rostlin v zemině (od vyklíčení po dnešek), samozřejmě zapřičiněný špatným počasím. Uvádí se že rostlina by neměla být v květináči déle jak měsíc, ale u mne to bylo až dva a půl měsíce, bohužel. Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 148.123 (?), 20.8.2010 20:25

Mam take tykev fikolistou rozrostlou asi na 15m2,ale kvete a plodi... Jak velke maji byt ty tykve, me maji cca 15-20cm v prumeru?Jsme Polabi. Ovsem melouny mi odchazeji, listy vadnou a usychaji, ale zadna choroba neni videt. Zlute melouny asi nejakou plisen maji, musim to znovu striknout... Eva

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 20.8.2010 22:47

Přidávám ukázku pěstování melounů na Vysočině. Mám dvě rostliny vlastnoručně roubovaných melounů, které jsem zasadila po raných bramborách, jsou přítomny 4 plody, zatím nevelké, další plody se nevyvíjejí, takže nemusím řešit, zda vyštípat či nechat svému osudu. Jeden melounek asi kilový jsem zničila při okopávání. Jinak melounoviště je poměrně dekorativní, určitě lepší než záhon pokrytý peťourem a lebedou po sklizni brambor.   Zdraví J.

Bez názvu
Bez názvu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 21.8.2010 12:26
Další Princ Albert, po rozkrojení smutný pohled. Je sladký a křupavý ale tuto anomálii vidím poprvé, jako dva melouny v jednom. Dávám to za vinu výkyvům počasí, nic jiného mne nenapadá. Ještě mám dotaz, tento plod měl částečně zelenou slupku, může to být opylením z jiné odrůdy? Pokud se meloun opylí jinou odrůdou může získat její vlastnosti? To co mi vyrostlo, tvar a barva semen se mnohdy liší od toho co je na přebalu sáčku a v něm. Mirek
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 21.8.2010 13:16

Řekl bych, že dutina v melounu je spůsobena abiotickou poruchou - čili nevhodnými podmínkami - mokro-sucho, horko - chlad či nedostatkem nějakého prvku. Stejně jako zbytky zelené barvy slupky na jinak žlutém plodu (  jako např. na některých plodech dýní Goliáš aj.) Co se týče opylení, tak samozřejmě dochází ke křížení, a tak pokud semenářská firma nedodržela při šlechtění postupy mohlo se jí nedopatřením podařit sprášit samičí květ jinou odrůdou. Pokud však neprovede zkoušku čistoty osiva, pozná to až konzument, který si osivo koupí. Pokud jsou semena správná a vy je zasejete, vyroste vám ta odrůda, kterou jste si koupil, ať se opylí od čehokoli. Až pokud by jste nasadil osivo z vašeho plodu by jste dostal křížence. Z mých pokusů, které jsem letos provedl, je zřejmé, že osivo z vypěstovaných melounů je nejednotné. Žlutá barva slupky se mi na křížence nepřenesla. Naopak u flekatých odrůd tipu Moon ans Stars se žluté skvrny objevily na několika rostlinách různých odrůd.

host - 155.12 (?), 21.8.2010 15:25
Přikláním se na stopro k Vašemu názoru o nevhodných povětrnostních podmínkách, další věc co si myslím že hraje roli, je dlouhý pobyt rostlin v zemině (od vyklíčení po dnešek), samozřejmě zapřičiněný špatným počasím. Uvádí se že rostlina by neměla být v květináči déle jak měsíc, ale u mne to bylo až dva a půl měsíce, bohužel. Mirek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 24.8.2010 12:43
Pro MZ - jak dlouho necháváte Charleston Gray zrát? Mám ho starý zhruba měsíc, zní dutě, už neroste ale upinky suché ještě nemá. Mirek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 24.8.2010 9:31

Zklamání pokračuje 50/50, pokud je meloun dobrý tak chutná všem, i našmu hlídačovi - video

necelé tři kila a přezrálý
necelé tři kila a přezrálý
ten napravo měl tak dvě kila a byl super
ten napravo měl tak dvě kila a byl super
ten čtyřkilový od řiťky nahnilý a celý zkvašený - vyhozen
ten čtyřkilový od řiťky nahnilý a celý zkvašený - vyhozen
ještě že mám pár melounů ve foliáku
ještě že mám pár melounů ve foliáku
z foliáku jsou všechny dobré
z foliáku jsou všechny dobré
tento měl pět kilo ale uvnitř bílý
tento měl pět kilo ale uvnitř bílý

Felima - (29) - 151.38 (?), 25.8.2010 12:00

Moje melounoviště se rozrůstá radost pohledět.Jen se zralostí mám stále problémy.I když vypadají na první pohled zralý, jsou málo sladké.Zastaví růst a už se tam jen tak valejí.Neroubované melouny už jsou dávno kaput.Uhnily kokřeny.A to i přes opakovaným zalítím Previkurem.Jsem zvědavá, jestli melouny co teď hojně narůstají stihnou dozrát.Asi se jim nebudou líbit noční teploty co předpovídají.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 25.8.2010 12:45
Zralost se mi daří určovat jen u plodů ve foliáku kde nejsou tak vystaveny nepřízni počasí. Venku je to neštěstí, začínají odcházet rostliny ve větší míře, půda stále podmáčená, včera i předevčírem noční bouřky. Včera jsem zkoumal jediný Charleston Gray jak je zralý a při obracení se mi odlomila stopka (mimochodem na povrchu začala zasychat). Tak jsem ho sklidil a výsledek je na fotkách. Sladký je slušně ale světlý, a co mne nejvíce štve že nemá zralé pecky. Mirek
Sedm kilo je pro tři lidi hodně.
Sedm kilo je pro tři lidi hodně.
pecky má opravdu velké
pecky má opravdu velké

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 25.8.2010 15:42

Tak vidím, že jste ho nakonec (omylem) sklidil. U pozdnějších odrůd se nemusíme tak bát přezrání jak u těch ranných, které brzo moučnatí.Co se týče barvy dužniny tak ta je v pořádku, jelikož Ch. Gray má dužninu růžovou a nezčervená.Charakteristická jsou velká semena a co se týče zralosti, nechávám ho tak o 10-15 dní déle zrát než např. Crimson Sweet. Ovšem hlavní věc je počasí, kdy se hlavně u těch pozdních odrůd vlivem nižších teplot na konci léta může prodloužit zrání i o 2 týdny a určit zralost je pak problematické. Usychání úponků či jakékoli zasychání nemusí být znakem zralosti, protože se mi kolikrát stalo, že rostlina, která byla zdravá, krásně zelená, bez jakéhokoli zasychání měla už (konzumně) zralý plod. Já jsem zatím žádný CH. Gray neuthl, snad v nejbližších dnech.

Janošík
Janošík
Janošík
Janošík
Sweet siberian
Sweet siberian
Sweet Siberian
Sweet Siberian
Cream of Saskatchevan
Cream of Saskatchevan
Cream of Saskatchevan
Cream of Saskatchevan