Dobrý večer,
připojím i svou zkušenost s kroucením listů u rajčat jak v loňském roce, tak i letošním. Mám úplně stejnou neblahou zkušenost. Po přesazení rajčat (silných, pěkných sazenic) do zahradnického substrátu od Agro se posléze začaly dít věci... Vrcholky rajčat (tyčkové Tornádo, Bejbíno, divoké keříčkové) se začaly přesně stejně kroutit, jak popisujete. Nakonec jsem tyčková rajčata vyhodila a ponechala si jen jedno Tornádo, které by rádo kvetlo, ale z poupat se stal jakýsi krút-paskvil. Úmyslně jsem nevyštípla v paždí rostliny u vrcholu jeden výhon, který se zdá být normální a počkám, až povyroste.Ten nechám vyrůst jako hlavní vrchol a ten poškozený odštípnu. Nic si od toho neslibuju, je to jen můj zvědavý experiment. Ještě podotýkám, že než jsem toto postižené Tornádo vysadila do finálníhomísta, sazenici jsem řádně promyla kořeny od substrátu, nechala ji přes noc ve vodě a na druhý den jsem ji zasadila do zahradní zeminy smíchané s kompostem. Keříčková divoká rajčata po přesazení do zahradní zeminy se s kroucením vyrovnala sama a jsou už v pohodě.Vyhozená tyčková rajčata jsem nahradila koupenými sazenicemi.
Až na loňský a letošní rok, nikdy jsem neměla podobné problémy s pěstováním rajčat od semenáčků po hotové sazenice. Nemůžu si pomoci, ale problém vidím v substrátu s herbicidy.
a povyroste. Ten nechám vyrůst jako hlavní vrchol a ten poškozený odštípnu. Nic si od toho neslibuju, je to jen můj zvědavý experiment. Ještě podotýkám, že než jsem toto postižené Tornádo vysadila do finálníhožmísta, sazenici jsem řádně promyla kořeny od substrátu, nechala ji přes noc ve vodě a na druhý den jsem ji zasadila do zahradní zeminy smíchané s kompostem. Keříčková divoká rajčata po přesazení do zahradní zeminy se s kroucením vyrovnala sama a jsou už v pohodě.