Kroucení listů u rajčat - proč?

host - 56.109 (?) 
2.5.2020 12:18

Vyjmout z koupené zeminy, propláchnout a vysadit do zdravého substrátu nebo zeminy ze zahrady kde se neošetřuje přípravky proti dvouděložným plevelům. Rajčátka se vzpamatují.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 84.188 (?), 20.5.2021 21:52

Dobrý den, stejný problém řešíme dva roky a je to od té doby co občas přihnojím nový trávník travinem a ledkem. Posekanou trávu pak míchám do kompostu. Od té doby se nám rajčata začala kroutit. Mohla by to být také příčina.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 21.5.2021 8:13

Kroucení listů u rajčat není s největší pravděpodobností způsobeno zbytky herbicidů s účinnou látkou glyfosát, ale jinými herbicidy. Konkrétně Travin nebo i Bofix obsahují mimo jiné "dobroty" účinnou látku clopyralid, která podle mých zkušeností právě toto poškození rajčat způsobuje. Ale mohou to být i další účinné látky, na které jsou rajčata citlivá,
Raději mám trávník na zahradě pestrý než abych si tímto způsobem komplikoval život.

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 21.5.2021 11:08

Bohužel se také musím přihlásit do klubu postižených clopyralidem. Koupený substrát (Uni Hobby - 50L universální). Již 3 roky jej používám na všechny sazenice a letos poprvé jsem narazil na problém. Stejný substrát koupený o měsíc dříve byl nejspíš ještě ok, jelikož jsem ve velkém pěstoval hrách na výhonky, který by měl být na clopyralid také citlivý a žádný problém se nevyskytl.

Sazenice jsou pokroucené, listy zdeformované, barva nezvykle tmavě zelená. Při vysazení na finální stanoviště jsem zeminu z kořenového balu neodstraňoval, jelikož jsem před měsícem udělal neplánovaný pokus a dvě zlomené sazenice jsem dal zakořenit do výsevního substrátu a deformace nijak neustupuje, alespoň zatím.

Rajčata sice vypadají tragicky, ale rostou, sic pomaleji, kvetou a některá už mají nasazené plody. Doufám, že až se kořeny dostatečně rozrostou do okolní zeminy a rostliny povyrostou, postižení se časem alespoň částečně ztratí.

Stejně jako Elen pozoruji, že některé odrůdy jsou postižené více než jiné.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3082) - 6.138 (?), 21.5.2021 23:51

Podíval jsem se pozorně na vaše fotky. Typy kroucení se docela dost liší. Myslím, že příčiny se mohou také lišit. Na obrázku 3 bych také tipoval na vliv rezidua nějakého herbicidu (ale také by mohlo jít třeba o přehnojení - ta tmavě zelená barva by tomu nasvědčovala), ale třeba u obrázku 4 bych tipoval jinou příčinu. Směr je obrácený, týká se to spodních listů a ne vrcholu rostliny.

Když jsem se ještě trápil kroucením listů a vyhledal si nějaké prameny, bylo v nich vyjmenováno několik desítek možných příčin. Příznaky se shodovaly i lišily. Takže jsem aplikoval to, co dělám při každém problému: přesazení. Pokud je problém vážný a podezření na substrát důvodné, vypláchnu ještě kořeny, někdy v roztoku lignohumátu, někdy jen ve vodě. Tím se zbavím hlavního podezřelého. Obvykle to funguje. Ano, pokud jsou již vysazené ve skleníku, tahle metoda je dost náročná či přímo nemožná, protože výměna půdy ve skleníku nepřipadá v úvahu. Nicméně asi lze vyjmout nepostiženější rostliny a přesadit je do nádob s úplně jinou půdou. Dostatečně velkých s velikými drenážními otvory ve dně (případně s odnímatelným dnem). A třeba jen dočasně. Pokud problém zmizí, je možné rostlinu vrátit anebo jednoduše ji nechat v květináči a položit na záhon (dokonce i trávník). Kořeny prorostou do půdy pod květináčem a rostlina bude více-méně prosperovat, i když třeba bude úroda menší. V tomhle případě si myslím, že ani nelze uvažovat o nějakém postřiku či jiné chemii: původce není jasný, rezidua nelze takhle odstranit a stejně tak ne fyziologické příčiny.

To je ode mne všechno teorie. V praxi si už kroucení listů moc nevšímám - výjimku bych udělal u vašeho obrázku 3. Tam si mi zdá, že je něco opravdu špatně. Zatím se mi nestalo, že by kroucení listů nějak zásadně ovlivnilo zdraví rostlin. Na to jsou jiní "borci".

Milan HP

host - 91.196 (?), 22.5.2021 7:07

Autor fotek pěstí svá rajská jen a pouze v uváděném substrátu, tzn, že ne v půdě, zemině, do které je ten substr.v nějakém poměru přimísen? Jak zalévá? Poslední foto-přijde mi to jako reakce na žízeň...

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 22.5.2021 11:07

Bavíme se o zemině pro předpěstování sazenic. Výsev byl do výsevní substrátu a pak 2x přesazení (do 0,2L a pak 1L) do diskutovaného toxického mixu z Uni Hobby. Pořádně se postižení začalo projevovat až po druhém přesazení.

Takovéto sazenice jsou nyní už v normální půdě venku i ve skleníku. Vše má stejnou dávku vody, různé formy deformace (termín kroucení/zavinování listů je v tomto případě nejspíš zavádějící) jsou pouze různé reakce na herbicid různými odrůdami. Ty rozdíly jsou opravdu velmi různorodé. Dá se říci, že každá odrůda je trochu jinak postižena a dostává se z toho jinak rychle.

Takto nyní vypadá v domácích podmínkách zakořeněný vršek zlomeného stonku odrůdy Blush rostoucí ve výsevním substrátu. Deformace jsou viditelné i na nových listech.

host - 91.196 (?), 22.5.2021 12:02

Díky za srozumitelnou odpověď. Snad by tedy pomohlo, kdybyste se pokusil snížit přítomnost toxicky působícího materiálu mimořádnou, vydatnou zálivkou, cíleně směřovanou do oblasti kořenů?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3082) - 6.138 (?), 22.5.2021 12:28

Ano, tohle vypadá na typickou otravu zbytkovým herbicidem. A jestliže to pokračuje i u řízku, znamená to, že rostlina má ten herbicid již v systému. Prolévání vodou nejspíš moc nepomůže. Myslím, že jediné, co teď můžete dělat, je počkat, zda to rostliny dokáží ze systému postupně odbourat. Šance tu určitě je. Možná by trochu pomohlo urychlit jejich růst třeba přidáním dusíkatého hnojiva. Ale opatrně.

Nejhorší je, že ten otrávený substrát ani nemůžete úspěšně reklamovat. Na to výrobci spoléhají a všechna svá pochybení popřou.

Milan HP

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 23.5.2021 13:26

Ano, dusíkem se to snažím krmit o "něco" víc, než bych za normálních okolností dělal. 10.5. jsem provedl postřik na list Wuxalem a 22.5. močovinou.

Nevím, jestli se rostliny vůbec stihnou vymanit ze spárů bofixu před svou podzimní smrtí, každopádně kvetou a nasazují plody, i když v trochu jiném pořadí, než je zvykem :) - první budoucí květy za sedmým listem jsou u téměř všech rostlin zakrnělé a na plody nasazují až následující patra. U pár rostlin se nyní se zpožděním začíná probouzet první patro květů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz