Rozšířil bych otázku kdy sklízet o "k jakému účelu sklízet". Oranžový (botanická zralost) Hamík i Vlasta vypadají atraktivně ale jsou již měkčí (víceméně tak jako každá jiná paprika) a hodí se spíše ke konzervaci, k přímému konzumu sklízíme tyto odrůdy již v technické zralosti, tzn. v zelené, resp. světle zelené barvě, kdy jsou šťavnaté a křupavé. Amy sklízíme hlavně v technické zralosti jako jednu z prvních odrůd venku. Beros začínáme sklízet již jako zelený ale jeho využití máme hlavně na pečení, takže zelená-červená je příjemné spestření na pohled.
Na určení zralosti používám metodu kdy prsty lehce stisknete plod a ucítíte prasknutí (to platí při technické zralosti). Sklizeň vypadá tak že ze začátku se jí papriky v zelené barvě a jak je jich čím dál více tak stihnou i více dozrávat .
Velikost plodů: Hamík 5-8 cm, Vlasta 10-13 cm, Beros a Amy až 15 cm.