Jalapeňo nepálí
|
|
 |
 |
host - 3.155 (?) 18.2.2021 13:11
Když si koupíte čerstvé pálivé jalapeno, které bude dostatečně pálivé, tak zkuste 2 varianty: 1. nechat část plodů v teple a přiměřené vlhkosti 3 týdny "dojít". Pak z nich vyberte semínka a ty použijte jako osivo buď hned nebo je usušte a zasaďte později. 2. část semen zkuste vybrat a zasadit ihned. Do 1,5 týdne by semena z čerstvých paprik měla vyklíčit. Je potřeba dostatečně vysoká teplota při klíčení a také přiměřená vlkost substrátu. U "dojítí" může být problém s tím, že zelené jalapeno může začít vevnitř plesnivět. Proto doporučuji vyzkoušet obě metody. Kdyby to byly zralé červené plody, pak je nejlepší přímý výsev ihned po vyndání semen.
Více méně sázím každý rok semena z čerstvých paprik. Můzu porovnat s tím, co zasadím jako kupované osivo (nové balení, neprošlé). Letos 2x setí: v půlce ledna chilli + PCR. Ze zasazených semen chilli vyrostly všechny rostlinky s výjimkou jednoho semínka. Z PCR vyrostly 2 kusy, zbytek nic.
Daší výsev začátkem února zbytek různých červených kapií + další sáček PCR. Po 12 dnech jsou všechna semínka venku a z PCR vůbec nic. Stejné podmínky, stejný substrát, stejná teplota a místo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.201 (?), 18.2.2021 13:03
Kupovala jste je od SEMO? Důležité je také vědět, že když se vybarví do červena, tak také ztrácí část své pálivosti. Alespoň tak to bylo u mne.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.201 (?), 18.2.2021 13:10
Nějak jsem se přehlédl. Spletl jsem si to s Jalahot F1. U Jalpeňos se uvádí pálivost třeba od 0 do 2000 SHU u jedné odrůdy, u jiné třeba 1000- 5000 SHU atd.. A tak je třeba se dívat na to, které Jalapeňo kupujete.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.155 (?), 18.2.2021 13:11
Když si koupíte čerstvé pálivé jalapeno, které bude dostatečně pálivé, tak zkuste 2 varianty: 1. nechat část plodů v teple a přiměřené vlhkosti 3 týdny "dojít". Pak z nich vyberte semínka a ty použijte jako osivo buď hned nebo je usušte a zasaďte později. 2. část semen zkuste vybrat a zasadit ihned. Do 1,5 týdne by semena z čerstvých paprik měla vyklíčit. Je potřeba dostatečně vysoká teplota při klíčení a také přiměřená vlkost substrátu. U "dojítí" může být problém s tím, že zelené jalapeno může začít vevnitř plesnivět. Proto doporučuji vyzkoušet obě metody. Kdyby to byly zralé červené plody, pak je nejlepší přímý výsev ihned po vyndání semen.
Více méně sázím každý rok semena z čerstvých paprik. Můzu porovnat s tím, co zasadím jako kupované osivo (nové balení, neprošlé). Letos 2x setí: v půlce ledna chilli + PCR. Ze zasazených semen chilli vyrostly všechny rostlinky s výjimkou jednoho semínka. Z PCR vyrostly 2 kusy, zbytek nic.
Daší výsev začátkem února zbytek různých červených kapií + další sáček PCR. Po 12 dnech jsou všechna semínka venku a z PCR vůbec nic. Stejné podmínky, stejný substrát, stejná teplota a místo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 13:15
Dostal jsem semena nějakých malých papriček od jednoho Vietnamce. Délka do 6 cm, dozrají do krásné tmavě čevené barvy, ostré jak meč. Když jsem z nich připravoval pálivou omáčku na zavaření, vařil jsem je i se semeny, a pak pasíroval, to byl ohen. Zkoušel jsem je zavařit i ve sladko-kyselém nálevu a sušit. Jednu nebo druhou do guláše a uletí vám pusa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 18.2.2021 14:13
Zdravím, osobně nakupuji zde
chili-seminka.cz
mají tam krásný filtr na papričky =). Můj subjektivní názor na pálivos je ten, že pokud to má SHU v řádově několika tisíc, dá se to konzumovat přímo. Pokud chcete opravdu pálivé tak se podívejte spíše kolem 30 tisíc. Záleží kolik dáte na porci. Papričky nad 100 tisíc jsou spíše na koření, tam už stačí opravdu malinko do omáčky. Ty bych konzumovat težce nedoporučoval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 18.2.2021 14:15
tím konzumem přímo bych bral i ty saláty. Těch 30k je spíše až na vaření, jako plněné sýrem atd
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 18.2.2021 16:52
To já ty Vietnamské papričky nadstavuju rajčatovým protlakem, aby se to hodilo třeba ke klobásce místo hořčice. Kdyby nebyly nadstavené tak je ten čistý uvařený a propasírovaný produkt nepoživatlný... Jednou jsme dostali od známých něco jako papričkový rosol, ale pálivé to vůbec nebylo. Každý si připravuje podle vlastní chuti. Mně by vůbec nevadilo, kdyby ty moje tak nepálily a dalo se jich do guláše dát na barvu víc, a nemusela by se kupovat sladká paprika.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.54 (?), 18.2.2021 18:49
V roce 2018 jsem pěstoval tyto papriky: Z obrázku je patrné, že SHU se u Jalapeňa často pohybuje od 0 až do několika tisíc. Taky si myslím, že do salátu a na jiné použití v čerstvém stavu by měly mít papriky určitou pálivost tak do 10000 SHU a měly by mít přiměřeně silnou stěnu, což ty pálivější jistě nemají. Třeba zajímavá je hybridní Pálinda, která má snad 2500 SHU. Použil jsem ji na nakládání se zelím a byla dost pálivý.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|