Jalapeňo nepálí

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3120) - 6.138 (?) 
18.2.2021 19:05

Ačkoliv chilli papričky nejsou moje parketa, napadlo mne, že může docházet k opylení hmyzem z nepálivých paprik. Pěstujete také nepálivé papriky? Pokud ano, jsou dostatečně oddělené? Kdysi tady byla debata o tom, že pálivé a nepálivé papriky se musí pěstovat odděleně, protože může dojít k tomu, že nepálivá paprika najednou pálí, protože byla opylena z chilli papričky. Mělo to něco společného s vývojem plodu. Logicky tedy asi může dojít i k opačnému případu. Ovšem pokud nepálí ani jediné Jalapeňo, tak to ta příčina není. 

Palivci, čili čilíčkáři, kecám moc?

Milan HP

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 28.103 (?), 18.2.2021 20:48

Nekecáte pěstoval jsem jednou v životě trinidad scorpion, kdysi nejpálivější paprička u plotu. Na druhé straně měl soused nepálivé červené papriky - sladké. Pěstoval stále stejné dokola ze semének z minulého roku. Další rok opět nasadil. Málem volali ambulanci.

host - 60.189 (?), 18.2.2021 22:33

Pochopitelně byly ty jeho papriky další rok pálivé. Protože květy sladkých byly opyleny pálivými, takže došlo ke křížení a on použil ta semena.. Ale plody v ten rok, kdy jste tam měl ty pálivé, tak pálivé nebyly, pouze mohly pálit semena případně ta vnitřní žebra. Tomu se říká genetika.

Vkadimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3120) - 6.138 (?), 19.2.2021 10:32

Vladimíre, máš tušení, zda to funguje také naopak?

Milan

host - 54.174 (?), 19.2.2021 13:35

Pálivost je mendelovsky dědičná, detaily můžete najít - viz gen PUN1. Nepálivost by měla být recesivní. Tabulka křížitelnosti rodu Capsicum lze najít na foru těchto nadšenců.

host - 63.49 (?), 19.2.2021 13:47

Milane, ty mne zkoušíš. Nejsem botanik, ale myslím si, že co se zde píše, že sladká paprika byla opylena něčím, co mělo pálivost ve stovkách tisíc SHU je blbost. Můj názor je, papriku roční Capsicum annuum nelze opylit pylem z pálivých paprik označovaných jako chilli, protože se jedná o jiný druh (ne odrůdu) např. Capsicum chinense, atd. a naopak. Ale lze sladou papriku (roční) opylit paprikou pálivou (také roční) třeba pálivým kozím rohem, atd.

Vladimír

PS.: Ty latinské názvy si nepamatuji, musel jsem si je vyhledat.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3120) - 6.138 (?), 19.2.2021 15:09

Vladimíre, nezkouším, to bych si nedovolil. smiley

Ale máš smůlu, protože jsi ten člověk, který toho spoustu ví a zároveň je nejblíž po ruce. Já totiž nejsem moc dobrej ve vyhledávání faktů na netu, takže se raději ptám tady. Ono to i oživuje diskuzi a může posloužit jako zdroj i jiným. Například to jméno bulharské matky Start F1 nejsem schopen najít. A už jsem tím strávil pár hodin.

Ale i tak se omlouvám. Nepočítej ale s tím, že se to nebude opakovat.wink

Milan

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 19.2.2021 17:50

Milane, díval jsem se do historie tohoto webu, co se tu psalo o odrůdě Start F1. Předky rajčete by měly být odrůdy Ostravské rané (jež vzniklo křížením Stupického polního) a bulharská odrůda (klon) M21. Která z nich je otec nebo matka, není zde uváděno jednotně, což však pro tvou potřebu není podstatné. Mirek

host - 63.49 (?), 19.2.2021 18:53

Dík, že jsi to Milanovi vyhledal. Asi jsem to psal já. Jen nevím, k čemu by to mohlo pro něj být.

Vladimír

host - 36.244 (?), 19.2.2021 20:32

Jo, asi šlo vesměs o vaše příspěvky. Milana zajímala ta bulharská odrůda, asi by ji rád vyzkoušel, ale jestli je dnes ještě někde k sehnání, toť otázka. Mirek

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz