Jalahot F1 a Jalapeňo Early, Telica, Mamooth



kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?)
3.12.2015 20:48

tak určitě to zapékané s tvarohem zkusím, možná i naložené plněné třebas cibulkou, nebo nějakou mrkví se zelím.Já letos zapékala Pálivce, plus různé sladé papriky, s cuketami, lilky a na to parmazán, neb balkánský sýr.Bylo to výborné.Tak uvidím, jak se mi to vydaří.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 2.12.2015 19:55, zobrazeno: 4733x

Má někdo zkušenosti s pěstováním těchto paprik? Případně jak je využíváte v kuchyn?.Letos budu mít tyto odrůdy poprvé.

   
host - 187.224 (?), 2.12.2015 21:22

Jen Jalahot.    Letos měl u nás na zahradě premieru. Podmínky měly chilli papričky shodné jako ostatní papriky na venkovním záhonu a docela se jim i dařilo.  V průběhu sezony jsem žádné náznaky pokřížení nezaznamenal, zeleninové papriky zůstaly sladké.

Ještě před výsadbou našich 7 rostlin jsme přemýšleli, nad využitím papriček, nebyli jsme doma zaběhlí na chilli pokrmy. Tenhle rok to poněkud změnil. Chilli do zavařených okurek, kysaného zelí, kvašáků, zelňačky, guláše, ch con carne... Naprostá fantazie jsou zeleninové topinkové směsi.  Pokud se to nepřežene, je to návykové. Navíc mě jejich pěstování i bavilo.            

Jalahotky milovníci chilli za chilli ani nepovažují. Hodnota SHU jednotek je okolo 20.000. Pokud jsou čerstvé, přijdou nám akorát, usušené je třeba dávkovat více. Úlety typu Moruga nebo Bhut Jolokia si do budoucna asi odpustím, ale z důvodu nedostatku palu u nasušených Jalapeňosek navyšuji letos počet rostlinek na dvojnásobek a u poloviny z plánu pro letošní výsadbu kapku " přitvrdím "Na omáčky, sušení a zeleninové čuchtanice do flašek na zimu tak něco kolem 200.000 SHU, Jalahotky ale zůstanou.  j.c.

   
vvd - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 208.154 (?), 3.12.2015 11:51

Já jsem z těchto odrůd pěstoval pouze Telicu a jsem s ní maximálně spokojený, na příští rok ji mám opět připravenou. Pal má mírný, takže se dá bez problémů jíst syrová a hlavně má tlustou stěnu. Jediná nevýhoda je ve vzhledu - většina plodů je popraskaná (strupovitost?), ale jde jen o estetickou vadu, nemá vliv na chuť.

      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3365) - 173.17 (?), 3.12.2015 16:59

Já jsem loni pěstoval jak Jalahot tak i Jalapeňo. Zkoušel jsem je zavařovat do sladko kyselého nálevu stejně jako beraní rohy, ale přišly mně poněkud ostré (Jalapeňo víc než Jalahot). Beraní rohy Beros jsou mírně pálivé a plně mně pro zavařování vyhovují. Těch Jalapeňo a Jalahot jsem měl docela velkou úrodu a tak jsem je začal zapékat na plechu. Rozkrojil jsem je po délce, vybral semena a naplnil takovou směsí, jejímž základem byla Lučina, vajíčko a dohuštěné strouhankou. Nahoru jsem nasypal na malé kostečky nakrájenou dobře vyuzenou slaninu (ne anglickou). Mám pocit, že jsem tam nedával ani žádné koření. Bylo to výborné. Protože Lučina není zrovna levná záležitost, tak jsem to potom zkoušel s polotučným (nebo tučným?) tvarohem a bylo to taky výborné. Možná by to bylo dobré zapéct také se sekanou, ale to jsem nezkoušel. Pro letošek jsem počítal s velkou úrodou, ale spletl jsem si semena Jalapeňo s Rojo Najerano, měl jsem plno zeleninových paprik a jen tři keříčky Jalapeňa. Vlastně jsem toho ani nelitoval, protože úroda Rojo Najerano byla úžasná.  

                      Vladimír

         
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 3.12.2015 20:48

tak určitě to zapékané s tvarohem zkusím, možná i naložené plněné třebas cibulkou, nebo nějakou mrkví se zelím.Já letos zapékala Pálivce, plus různé sladé papriky, s cuketami, lilky a na to parmazán, neb balkánský sýr.Bylo to výborné.Tak uvidím, jak se mi to vydaří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika