Jalahot F1 a Jalapeňo Early, Telica, Mamooth
|
|
 |
 |
host - 187.224 (?) 2.12.2015 21:22
Jen Jalahot. Letos měl u nás na zahradě premieru. Podmínky měly chilli papričky shodné jako ostatní papriky na venkovním záhonu a docela se jim i dařilo. V průběhu sezony jsem žádné náznaky pokřížení nezaznamenal, zeleninové papriky zůstaly sladké.
Ještě před výsadbou našich 7 rostlin jsme přemýšleli, nad využitím papriček, nebyli jsme doma zaběhlí na chilli pokrmy. Tenhle rok to poněkud změnil. Chilli do zavařených okurek, kysaného zelí, kvašáků, zelňačky, guláše, ch con carne... Naprostá fantazie jsou zeleninové topinkové směsi. Pokud se to nepřežene, je to návykové. Navíc mě jejich pěstování i bavilo.
Jalahotky milovníci chilli za chilli ani nepovažují. Hodnota SHU jednotek je okolo 20.000. Pokud jsou čerstvé, přijdou nám akorát, usušené je třeba dávkovat více. Úlety typu Moruga nebo Bhut Jolokia si do budoucna asi odpustím, ale z důvodu nedostatku palu u nasušených Jalapeňosek navyšuji letos počet rostlinek na dvojnásobek a u poloviny z plánu pro letošní výsadbu kapku " přitvrdím "Na omáčky, sušení a zeleninové čuchtanice do flašek na zimu tak něco kolem 200.000 SHU, Jalahotky ale zůstanou. j.c.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.224 (?), 2.12.2015 21:22
Jen Jalahot. Letos měl u nás na zahradě premieru. Podmínky měly chilli papričky shodné jako ostatní papriky na venkovním záhonu a docela se jim i dařilo. V průběhu sezony jsem žádné náznaky pokřížení nezaznamenal, zeleninové papriky zůstaly sladké.
Ještě před výsadbou našich 7 rostlin jsme přemýšleli, nad využitím papriček, nebyli jsme doma zaběhlí na chilli pokrmy. Tenhle rok to poněkud změnil. Chilli do zavařených okurek, kysaného zelí, kvašáků, zelňačky, guláše, ch con carne... Naprostá fantazie jsou zeleninové topinkové směsi. Pokud se to nepřežene, je to návykové. Navíc mě jejich pěstování i bavilo.
Jalahotky milovníci chilli za chilli ani nepovažují. Hodnota SHU jednotek je okolo 20.000. Pokud jsou čerstvé, přijdou nám akorát, usušené je třeba dávkovat více. Úlety typu Moruga nebo Bhut Jolokia si do budoucna asi odpustím, ale z důvodu nedostatku palu u nasušených Jalapeňosek navyšuji letos počet rostlinek na dvojnásobek a u poloviny z plánu pro letošní výsadbu kapku " přitvrdím "Na omáčky, sušení a zeleninové čuchtanice do flašek na zimu tak něco kolem 200.000 SHU, Jalahotky ale zůstanou. j.c.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 173.17 (?), 3.12.2015 16:59
Já jsem loni pěstoval jak Jalahot tak i Jalapeňo. Zkoušel jsem je zavařovat do sladko kyselého nálevu stejně jako beraní rohy, ale přišly mně poněkud ostré (Jalapeňo víc než Jalahot). Beraní rohy Beros jsou mírně pálivé a plně mně pro zavařování vyhovují. Těch Jalapeňo a Jalahot jsem měl docela velkou úrodu a tak jsem je začal zapékat na plechu. Rozkrojil jsem je po délce, vybral semena a naplnil takovou směsí, jejímž základem byla Lučina, vajíčko a dohuštěné strouhankou. Nahoru jsem nasypal na malé kostečky nakrájenou dobře vyuzenou slaninu (ne anglickou). Mám pocit, že jsem tam nedával ani žádné koření. Bylo to výborné. Protože Lučina není zrovna levná záležitost, tak jsem to potom zkoušel s polotučným (nebo tučným?) tvarohem a bylo to taky výborné. Možná by to bylo dobré zapéct také se sekanou, ale to jsem nezkoušel. Pro letošek jsem počítal s velkou úrodou, ale spletl jsem si semena Jalapeňo s Rojo Najerano, měl jsem plno zeleninových paprik a jen tři keříčky Jalapeňa. Vlastně jsem toho ani nelitoval, protože úroda Rojo Najerano byla úžasná.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|