Jakou vlastní zeleninu máte ještě ve sklepě?

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?)
6.1.2013 23:23

My máme ještě ve sklepě gigant kedlubny, máslovou dýni - 100%. Červená řepa - gumovatí, brambory na sadbu - klíčí. Zbytek mrkve, petržele, cibuli a česnek máme na chladné chodbě protože se mi do sklepa mezi pavouky nechce chodit frown. Růžičková kapusta dělá stále strašáky na záhonu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 232.120 (?), 6.1.2013 17:59

Potvrzuji, že i nám se podařilo uchovat poslední pekingské zelí.Rozesmálo mě, že někdo napsal brambory.To je pšeci noumálníííí úúúďo :-)

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 84.120 (?), 6.1.2013 18:27

Hokkaido sa mi začína kaziť...

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 6.1.2013 23:23

My máme ještě ve sklepě gigant kedlubny, máslovou dýni - 100%. Červená řepa - gumovatí, brambory na sadbu - klíčí. Zbytek mrkve, petržele, cibuli a česnek máme na chladné chodbě protože se mi do sklepa mezi pavouky nechce chodit frown. Růžičková kapusta dělá stále strašáky na záhonu.

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 18.1.2013 13:27

Ve sklepě v tuto dobu můžete mít ještě dost pestré spektrum zeleniny. Listovou, kořenovou, košťáloviny...  

Je dost zeleniny, která nezabírá místo na záhoně celou sezonu, vysévá se až po slunovratu a která se dá uchovat i ve sklepě. patří tam například čekanky, ředkve, pekingské a čínské zelí, fenykl, čerevená řepa, vodnice.
Z toho co má na jídlo listí: čekanky hlávkové, endivie, pekingské i čínské zelí – nevím jestli vydrží déle než do února, nikdy jsme je tak dlouho neměl – snědlo se. Nechávám je s kořenem a trochou země na něm, postupně jíme. vysel jsme letos i čínské zelí - směs listových typů. Rostliny typu Pak-choi vykvetly, ostatní pěkně narostly, dal jsme je také s kořenem do sklepa.
Mám horší zkušenosti s růžičkovou kapustou. Příští podzim ji nejspíše vyrýpnu před mrazíky, které půjdou pod -5 °C.
Z toho co má na jídlo stopky: řapíkatý celer, končí řapíkatý mangold (sněděn). Nechávám je taky s kořenem. Fenykl bulvový s kořenem vydrží určitě do února.
Z čeho se jí spodek: červená řepa, černá a bílá ředkev (bílá vadne), cukrovka /na řepánky/, tuřín. Řepa a černá ředkev vydrží do konce jara, stejně jako topinambur a černý kořen. Bílá ředkev a a tuřín ve sklepě tak dlouho nevydrží (vždycky je něco napadne a postupně od těch poškození odcházejí), jen opravdu zdravé rostliny. Vloni jsem zapomněl mezi pastináky pár vodnic, v březnu začínaly od “teček” hnít, ale daly se vykrájet. Byly trošku suché, ale sníst šly.

Kedlubny dávám do sklepa také před mrazy pod -5°C, nebo ihned po nich. Oblevy jim u mě nesvědčí. Mám odzkoušeno, že odolnější než Gigant je Kozmanova modrá.
Černý kořen, pastinák, mrkev, petržel a celer ve sklepě může být volně (mám vedle dva sudy s vodou, bez víka), nebo v sušším prostředí ve vlhčeném písku. Topinambury, řepa, černá ředkev ve stejném sklepě nevadne, jiní ji dávají též do písku. Bílé ředkvi ani písek nepomohl. Letos byl dobrý rok na zeleninu. Ovoce nebylo žádné. Mrazíky přišly až později, zelenina byla vyzrálá, vydržela je. Ale jak jsem psal, raději vše uklidím, když mají přijít větší mrazíky. Výhodou pro mě je to, že mám králíky a ti sežerou všecho, co ze jmenovaného zbyde, nebo i to co doma jíst nechceme. A tak někdy mají luxusní večeři králíci. Třeba to čínské zelí jsme domů nenosil, pekingské mi přišlo lepší.     

Tykve (dýně i velké cukety, patyzóny), vydrží až do nových, ale v suchém a teplém sklepě. Když jsem je nechal v teplotách okolo nuly, odešly do konce listopadu, do Vánoc. Škrábnutí, poškození na povrchu v teplém sklepě zasychá, ve studeném od toho místa tykev hnije.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz