Tak tady sedím u PC a přemýšlím co napsat o tyčkových rajčatech která letos pěstuji (myslím tím ta, která nejsou na sušení a která nejsou bifteková). Původně jsem si to představoval tak, že jednoduše udělám pořadí rajčat dle toho jak mně chutnají. Teď už třetím dnem chutnám a chutnám a nejsem schopen jednoznačně určit jak to vlastně je. Jeden z důvodů je, že mám pocit, že všechny české odrůdy (snad s výjimkou Start F1) mně v předcházejících letech chutnaly vic. Letos mám rostliny těchto českých odrůd o 50% větší a i plody jsou podstatně větší, ale chuťově jak někdo tady na webu napsal jalová. Přitom dusíkem vůbec během sezóny nehnojím, jen při výsadbě dávám kompost. Myslím si, že problém je v tom, že u nás prakticky od 19.5. bylo počasí s ideálními denními a nočními teplotami pro růst rajčat. Vůbec nepršelo (mimo nějakou tu bouřku). Já jsem zalíval dvakrát tolik než obvykle, aby mně rajčata neuschla. Tak proč by rajčat nerostla? Vidím v tom podobenství s kuřaty-velkochovy vypěstují kuřata do konzumní velikost v nepředstavitelně krátké době, ale když srovnáte kvalitu z normálního chovu doma s kuřaty takto vypěstovanými tak ihned poznáte rozdíl (já už dnes ani nevím, která ta kuřata mně chutnají více- prostě jsem zvyklý na ta jak bych řekl supermarketová). A tak moje hodnocení bez pořadí:
Start F1- moje chuťově nejoblíbenější rajče, letos 90% sklizených plodů má žlutý límec kolem stopky (nestejnoměrné dozrávání). Dnes jsem sbíral tato rajčata z jedné rostliny, která byla ze všech stran zastíněna ostatními rostlinami a z jedenácti plodů neměl ani jeden tento límec. Je mně jasné, že i když je tato odrůda k této abiotické chorbě náchylná, tak při zastínění se tomu dá zabránit i v takovém slunečném létě, jaké u nás je. Asi bych neměl být příští rok líný a rostliny zastínit, asi by stačilo starou záclonou.
Stupické polní rané- zklamání z chuti, rostliny velké a silné, úroda velká a část plodů také se žlutým límcem
Bejbino-většina plodů podstatně větší než je deklarováno firmou SEMO, stále tápu, které rajče už je opravdu zralé, utrhnu jedno, je výborné, utrhnu druhé zdá se mně nedozrálé. Barva je skoro stejná (dle mého zraku), oba plody jsou tvrdé. Zdá se mně také, že loni bylo chutnější. Pochopitelně bez límce.
Pollicino-zklamání z chuti, sice vysoká úroda, velké plody, vůbec nepraskají (např. loni jsem měl 50% rajčat prasklých, ale ta chuť byla daleko lepší- i těch prasklých)
Minibell- na zahradě chuťově nic moc, na balkoně stejné a ještě k tomu enormě silná slupka, která zbyde v ústech když rajče rozkoušu- tak leda na vyplivnutí. Nebudu již pěstovat.
Philova- tato odrůda, kterou jsem vlastně za drahý peníz koupil abych si odzkoušel její toletrantnost k plísni bramborové mne jednoznačně překvapila výbornou chutí- letos jistě lepší než Pollicino i Bejbino. Na závadu je snad jen ta vysoká cena semen.
Gardener´s delight- řekl bych dobré rajče, pro mne až moc sladké, slupka jemná. Na jedné rostlině jsem měl potíže se suchou nekrózou konce plodu (nedostatek vápníku) na všech rastlinách alternariová skvrnitost prvděpodobně nakažená semena.Budu pěstovat ze svých semen a uvidím.
Principe Borghese- mne svou chutí neoslovilo, ale toto trajče pěstuji na sušení jako Pienollo
Tigerella-značná převaha kyselin nad cukry, rajče kyselé, připomělo mně rajčata Duo, která jsem loni všechna vyhodil na kompost. Pokud někdo víte nějaký způsob, jak tato rajčata nějak smysluplně zpracovat, poraďte, jinak zase skončí na kompostu.
Rajče hroznové (no name), koupil jsem sazenici v obchodě se zeleninou stejně tak jako rajče rybízové. Obě mají příjemnou rajčatovou chuť, jak jsou úrodné nevím, protože jsem je ani nevyvazoval ani nezaléval. Asi si nechám nějaké semena a zkusím na balkoně, problém je že nevím jak jsou rané.
Před chvílí jsem koupil v zelenině za dvě koruny taková čtyři malá (průměr 3 cm) hnědá rajčátka na vijanu (bylo deklarováno, že jsou ze Slovenska), teď jsem je ochutnal a jsou velmi dobrá, tak si jedno nechám na semena.
I když ještě není konec sezóny, tak toto je mé hodnocení rajčat která jsem letos pěstoval.
Mr Big