Jak na vlastní semínka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 205.151 (?), 3.9.2016 8:47, zobrazeno: 9966x
Prosím o radu zkušené. Chci semínka z vlastních rajčat a paprik (moc nám chutnají). Prosím o radu popř. návod jak na to. Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
Liki12 - (37) - 60.183 (?), 3.9.2016 11:41
Semena si nechávejte pouze z nehybridních odrůd (hybridní jsou označena jako F1). Berte semínka jen z vyzrálých a pěkných plodů, nejlépe i z vícero rostlin kvůli rozmanitosti. U rajčat je dobré semínka i s dužninou v uzavřené nádobě 3 dny prokvasit. Kvalitní těžká semena se usadí na dně, takže pak stačí část dužniny vylít, zbytek smíchat s vodou a zase část vylít a takhle to dělat do té doby, než vám na dně zůstanou semena s víceméně čistou vodou. Pak je ještě můžete přelít do sítka a opláchnout. Poté je dejte na nepapírovou podložku a nechte je několik dní vysušit. Skladujte v suché, uzavřené nádobě. Tento proces napomáhá k lepší klíčivosti, pokud se Vám s tím nechce dělat tak stačí, když semena dobře opláchnete a vysušíte. U paprik stačí semena pouze vysušit a dobře uskladnit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 3.9.2016 15:15
Co se týče semínek rajčat, tak to mi kamarád poradil daleko jednodušší způsob. Dužninou zralého rajčete se semínky popatláte kus novin a necháte uschnout. Potom noviny zmačkáte do kuličky a uložíte. Na jaře pak semínka z novin vystřihnete, utrhnete nebo sloupnete. Říkal, že to tak dělá roky. Já jen loni a letos všechna použitá semínka klíčila. Za sebe doporučím ještě přibalit do novin papírek s popisem semínek. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 173.132 (?), 4.9.2016 7:34
Jde to jen u cherry rajčat, ne u normálně velkých plodů. Zapomněla jsem na parapetu v misce rajče Dulcita, z kterého jsem si chtěla schovat semínka. Rajče stihlo v plodu vyklíčit, semínka prorostla slupku a nohoře rajčete bylo plno sazeniček.
Bohužel to bylo na podzim, tak jsem je nemohla zasadit. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.151 (?), 4.9.2016 9:00
Děkuji za rady. Chci rajské, papriky a dýni hokajdó. Snad se mi to podaří.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Liki12 - (37) - 60.183 (?), 4.9.2016 11:07
Pokud máte vy nebo sousedi v blízkosti (cca 50m) nějaké jiné tykvovité rostliny, např. cukety nebo obyčejné dýně, je dost velká šance, že se vám s hokaidem zkříží a druhý rok z toho vyroste nějaký paskvil. Pro vytvoření kvalitních semen byste musel/a ještě neopylený květ vlastnoručně opylit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |