Nejsem si jist, zdali jsem měl právě tuto housenku, ale když jsem otrhával spodní listy, tak sem se udivil, co mi to zbylo v ruce. Plná dlaň malých housenek. Je ale pravda, že já mám ve folíáku strašně moc motýlů...
Dobrý den, v zelených plodech rajčat mám díry, uvnitř je zelená housenka, po vyžrání rajčete vleze do sousedního. Letos jsem dala rajčata do země později, ještě nejsou červené. Loni jsem v tuto dobu už měla rajcata červená a špatných rajčat bylo jen pár. Mám chycené Starty, vedle mám i Datlo, Rubínka a Stupické, ale těm nic není. Nemáte na to nějaký trik? Pěstuju bez chemických postřiků. V okolí nejsou žádní profesionální pěstitelé. Děkuji za rady.
Nejsem si jist, zdali jsem měl právě tuto housenku, ale když jsem otrhával spodní listy, tak sem se udivil, co mi to zbylo v ruce. Plná dlaň malých housenek. Je ale pravda, že já mám ve folíáku strašně moc motýlů...
Požírají uvnitř anebo jen na povrchu? U mě ve skleníku řádí něco podobné makadlovce, ale spíš si myslím, že se jedná o píďalku. Žere mi to totiž zejména listy bazalky, mangoldu, celeru naťového a trochu u rajčat. Pár plodů rajčat dopadlo takto:
Prožírají vnitřek rajčete. Na povrchu je díra a tunel dovnitř, po rozšlápnutí je uvnitř zelená housenka s nepatrnými černými skvrnkami. Jak vyžere rajče, zavrtá se do sousedního. Napadené rostliny vypadají v pořádku na pohled (neokousané), ale něco jim je - nových plodů mají poskromnu, listy pořád zkroucené, trochu světlejší barva. Napadené rajčata rozšlapu, rostliny denně prohlížím. Jak letos neprší a jsou velké horka, tak to napadení jde poznat.