Housenky v zelených plodech rajčat

host - 28.103 (?)
28.7.2022 7:33

Nejsem si jist, zdali jsem měl právě tuto housenku, ale když jsem otrhával spodní listy, tak sem se udivil, co mi to zbylo v ruce. Plná dlaň malých housenek. Je ale pravda, že já mám ve folíáku strašně moc motýlů...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 73.32 (?), 27.7.2022 20:13, zobrazeno: 1811x
Dobrý den, v zelených plodech rajčat mám díry, uvnitř je zelená housenka, po vyžrání rajčete vleze do sousedního. Letos jsem dala rajčata do země později, ještě nejsou červené. Loni jsem v tuto dobu už měla rajcata červená a špatných rajčat bylo jen pár. Mám chycené Starty, vedle mám i Datlo, Rubínka a Stupické, ale těm nic není. Nemáte na to nějaký trik? Pěstuju bez chemických postřiků. V okolí nejsou žádní profesionální pěstitelé. Děkuji za rady.

host - 248.142 (?), 27.7.2022 23:08

Makadlovka = Tuta absoluta...  Mrkněte na Google, zkušenost s ní zatím nemám.           Lída

host - 28.103 (?), 28.7.2022 7:33

Nejsem si jist, zdali jsem měl právě tuto housenku, ale když jsem otrhával spodní listy, tak sem se udivil, co mi to zbylo v ruce. Plná dlaň malých housenek. Je ale pravda, že já mám ve folíáku strašně moc motýlů...

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 28.7.2022 8:02

Požírají uvnitř anebo jen na povrchu? U mě ve skleníku řádí něco podobné makadlovce, ale spíš si myslím, že se jedná o píďalku. Žere mi to totiž zejména listy bazalky, mangoldu, celeru naťového a trochu u rajčat. Pár plodů rajčat dopadlo takto:

host - 28.103 (?), 28.7.2022 8:12

Nevím jak je to u zakladatele tématu, ale ja je zatím načapal jen na listech rajčat.

host - 73.113 (?), 31.7.2022 7:03
Prožírají vnitřek rajčete. Na povrchu je díra a tunel dovnitř, po rozšlápnutí je uvnitř zelená housenka s nepatrnými černými skvrnkami. Jak vyžere rajče, zavrtá se do sousedního. Napadené rostliny vypadají v pořádku na pohled (neokousané), ale něco jim je - nových plodů mají poskromnu, listy pořád zkroucené, trochu světlejší barva. Napadené rajčata rozšlapu, rostliny denně prohlížím. Jak letos neprší a jsou velké horka, tak to napadení jde poznat.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz