Hořke okurky



host - 50.88 (?)
12.8.2014 7:36

Duvodem byva stres - horko, sucho, resp. nepravidelne zavlazovani. Loni jsem mel asi 2-3 s horkymi konci. Ve vedrech nutno sklenik vetrat. Kupuji roubovane hadovky, u nas se tradicne prodavaji 2 druhy, ''dlouha'' a ''kratka'' - obvykle se mi z prodejce nepodari vypacit nazev odrudy (letos rikali Saladin F1 a mozna Minisprint F1).

Taky jsem pestoval nakladacky na salat, ale u nas v chladne poloze se na venkovnim zahone nakladacky vydari jednou za par let (jen ve velmi teplem lete a to velmi casto nakladacky i v cervnu znici chladne pocasi). J.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 11.8.2014 21:39, zobrazeno: 20834x

Dobrý den,

ve skleníku mám letos krasne okurky. mají i 50 cm. Bohuzel jsou vice ci mene hořke. Nevim, cim to muze byt... Nekdo rika malo zalite, ale zalevam myslim dost, vse je vlhke. Moje matka ma stejne semeno a pry nema hořke nic. Tak cim to muze byt? Mam tam kolem jeste papriky a lilky. Navic tam mam dva druhy a vsechny jsou od koncu horke. Nektere jen kousek, nektere i cele. POradte prosim! Diky Eva

   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4610) - 38.136 (?), 11.8.2014 23:24


Už jsem to tady někdy psal. Existují odrůdy geneticky nehořké (je to napsáno na obalu). Ale vím to jistě jen u nakládaček. Salátovky nepěstuju. Používáme na salát nakládačky (pro někoho nepochopitelné). Ale naučila nás to moje babička zelinářka.

      
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 12.8.2014 7:20

Obal jiz nemam, ale predpokladala jsem, ze kdyz je tam napsano salatova okurka do skleniku, tak to bude automaticke, nebo ne? Mam take pocit, ze jsem minuly rok ze stejneho sacku mela take a horke nebyly... Ale nemohu to zarucit. Jedna odruda je uplne nova. Moje matka ma ze stejneho sacku a pry nehorke... To by bylo divne ne?

         
host - 50.88 (?), 12.8.2014 7:36

Duvodem byva stres - horko, sucho, resp. nepravidelne zavlazovani. Loni jsem mel asi 2-3 s horkymi konci. Ve vedrech nutno sklenik vetrat. Kupuji roubovane hadovky, u nas se tradicne prodavaji 2 druhy, ''dlouha'' a ''kratka'' - obvykle se mi z prodejce nepodari vypacit nazev odrudy (letos rikali Saladin F1 a mozna Minisprint F1).

Taky jsem pestoval nakladacky na salat, ale u nas v chladne poloze se na venkovnim zahone nakladacky vydari jednou za par let (jen ve velmi teplem lete a to velmi casto nakladacky i v cervnu znici chladne pocasi). J.R.

            
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 12.8.2014 9:08

Dik za radu, to by mohlo byt, ja opravdu moc sklenik neoteviram kvuli plisni a lilkum, ktere miluji teplo a papriky take... Mozna je pristi rok dam do druheho, kde mam rajcata. Ten vetram casteji. Je zalivkou by to nemel byt problem, puda je skoro porad vlhka... Neznate nahoudou nejake sklenikove, u kterych by se dalo semeno vzit primo z plodu? Semena jsou vetsinou hrozive draha...

               
host - 50.88 (?), 12.8.2014 9:30

Nejsem odbornik na okurky, sklenikove hadovky jsou obvykle F1 (takze semena z plodu nepujdou), viz zde. Cena sacku je cca 40Kc, loni jsem si taky vypestoval par ze sacku (Vista F1), ale spis ze zajmu o vec ci nahradu, kdyby mi nejaka kupovana roubovana odesla. V sacku bylo cca 10 semen, coz mi neprijde drahe. Cena roubovanych se u nas pohybuje cca kolem 45 Kc za kus, coz mi take neprijde drahe, rostou jako z vody, uroda velka. U nas kupuje roubovane skoro kazdy a to jsme v chudem, hornatem kraji s kamenitou pudou. Pri vetrani skleniku nespoleham pouze na stresni okno, ale jak je vedro, tak dvere i bocni okenko dokoran. J.R.

            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 12.8.2014 9:13

U salátovek je to tak, že čím starší okurka, tím postupem času nabývá více hořkosti.Hořkost se zvyšuje od středu k oběma koncům.Starší, dobře narostlé salátovky, koncem léta kvůli hořkosti nejde konzumovat jen tak, bez ochucení.

               
host - 50.88 (?), 12.8.2014 9:34

No nevim, ja mel spis horke konce a jen 2-3 kusy. Pokud mi to neznici plisen, mam i v zari ve skleniku pekne chutne hadovky (zcela nehorke). J.R.

      
host - 96.66 (?), 18.8.2014 13:06

Také používám nakládačky na salát. Víc voní

         
host - 188.218 (?), 18.8.2014 16:00

Okurky hořknou, když mají málo vody, jak už tady někdo psal. Nemusí mít pořád vlhko, stačí zalít obden, ale pořádně-cca 10-15l na rostlinu. Osobně zalévám na několikrát, zaleju, počkám 10-15min, až se voda vsákne a leju další várku. Taky jsme s tím bojovali, první okurka šla rovnou na kompost... stačilo přidat vody a nenechat okurku přerůst a jsou výborné

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika