folie na hlinu, aby nerostl plevel

host - 230.104 (?)
10.4.2008 23:31

Je vhodné použít folii na části pozemku se sklonem něco kolem 20°? Není lepší jen navézt mulč.kůru nebo kačírek? Jsem zahradník začátečník. Markéta

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 88.74 (?), 25.4.2006 20:48, zobrazeno: 18268x
zdarec lidi,
tento rok jsem se rozhodl jit sve lenosti vstric a zeptat se vas na radu, jestli existuji a nakolik jsou vhodne folie, aby nerostl plevel. Budu pestovat ve skleniku i venku, prevazne papriky a rajcata a rad bych, aby tam bylo co nejmin plevele.. mohli byste mi poradit, jestli na to existuje nejaka ta vecicka? :) prej rajcata plesnivi, kdyz je tam ta folie, za vsecky rady a postrehy moc dik.
Kozel Zahradnik*

host - 53.123 (?), 27.8.2006 18:28
Já dávám posekanou trávu okolo rajčat i paprik, půda tolik nevysychá.

host - 87.2 (?), 7.3.2007 12:13

Zdravím,

tak  se skleníkem zkušenosti nemám, ale na venkovní záhony s rajčaty jsem používala černou netkanou textili. Plevel se k rajčatům nedostane i bez plení je prostor mezi rostlinami volný a vzdušný a tím se riziko plísně zmenšuje. Rozhodně netkaná textilie žádnou plíseň nevyvolává  (ale pozor, textilii ne folii - PVC).

Ramon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174), 7.3.2007 14:15
Ano, použijte netakanou textilii já používám asi 5 let už černou,m ale ted je v módě bílá. nevím jestli má nějaké jiné výhody.

host - 85.27 (?), 7.3.2007 14:50
Myslím, že bílou se zakrývá, černou se nastýlá.

host - 29.162 (?), 7.3.2007 15:36
nebojte se PVC, nesmí se do jakýchkoli folií používat už dlouho, folie je vyrobená z  LDPE ( nízkomolekulární polyetylén) Černá barva víc brání průniku světla- proto plevel pod ní dřív zajde. Pod folíí  se lépe udržuje vlhkost ( zemní vlhkost kondenzuje na folii a znovu se vrátí). Výhoda textilile oproti folii je, že přes ni můžete zalévat.   Folie je levnější než textilie. Nezapoměňte ( jako já) ji v rozích přichytit sponkami z drátu . Je to bezpracný způsob odplevelení ( plevel vzejde, ale při nedostatku i vytrvalý plevel bez světla zajde).      

host - 37.74 (?), 27.3.2007 0:17

Dovolím si připojit své názory a zkušenosti

a. folie černá od bíle má jeden zásadní rozdíl- rychleji se zahřívá ( pohlcuje, nikoliv odráží světlo). Proto doporučuji černou folii( zem se více prohřeje).

b. PVC nedoporučuji pro jeho vzdušnou nepropustnost. Pudní bakterie potřebují vzduch, nepropustným PVC podporujete anaerobní rozklady v půdě ( bez přístupu vzduchu) a to je NEžádoucí. Navíc déšť huře vsakuje,

c. netkana textilie bezesporu pomuže s plevelem a nepřímo zabraňuje vysušování pudy. Nicméně, pokud je zem pravidelně zalévaná, kypřená a rostliny nevyžadují pudu více prohřátou , nastýlání travou, kurou stromu a pod. považuji za vhodnější a pro pudní mikrofloru cenější. ( ale lenost si žádá svoje)

d. existuje celá řada dalších netkaných textilíí nebo PVC rolí na záhony

(bílé, průsvitné, PVC dírkované, ty s enaopak dávají na rostliny ( mikroklima, obrana před hmyzem apod..  

Pepa 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 27.3.2007 10:25
Stejná zkušenost.

host - 230.104 (?), 10.4.2008 23:31

Je vhodné použít folii na části pozemku se sklonem něco kolem 20°? Není lepší jen navézt mulč.kůru nebo kačírek? Jsem zahradník začátečník. Markéta

host - 197.87 (?), 11.4.2008 8:14

Idelání je položit netk.textilii, zamulčovat štěpkami či kůrou (aůespoň tam, kde se to chvíli udrží) a celou plochu pokrýt zeleným rašlovým úpletem a důkladně ukotvit (PVC kolíky) Následná další vrstva mulče na rašlu dobře drží, protože má vlákna, na která se hrubá částice mulče zachytí.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu18:53
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Kolikovaci pripravek8.11.2024
Kolíkovaní nábytkových desek8.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz