Jsou-li to velké díry, pak nejspíš slimák, jsou-li to malé dírky hustě poseté po celých listech, bude to asi dřepčík (při pozorném shlédnutí je vidět malý černý brouček)
My to fakt nejsme, ale můžeme se přijít podívat. Ale teď vážně - ředkvičky chutnají slimákům a vypadají pak jako vykousnuté. A proto - pryč se slimáky. Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme.
Jarda H. - Bronzový Zahrádkář (63) - 215.26 (?),16.5.2008 18:01
Jsou-li to velké díry, pak nejspíš slimák, jsou-li to malé dírky hustě poseté po celých listech, bude to asi dřepčík (při pozorném shlédnutí je vidět malý černý brouček)
...a nebo také majinkatý slimáček . Teď vážně. Na listech ředkvičky se často objevuje "perforace". Malé dírky - jedna vedle druhé, listy jsou tvrdší (ty tedy nejíme), ale bulvičky málo vyvinuté (brzy dřevnatí) a chutnaj DOST pálivě. Je to půdou? Je trochu více písčitá. Prosím o radu- ale bez srandíček
Dobrý den, chtěl bych se zeptat kdy se sází ředkvičky-jde mi hlavně o to, jestli je mohu zasadit teď koncem května-a jestli ano tak kdy potom zhruba budou.
Ředkvičky se vysévají, nesází.
K vytvoření bulev potřebují kratší den. Vyseté nyní by šly hned do květu. Kdybyste chtěl(a) sklízet ředkvičky v létě, musíte rostlinky pravidelně na část dne zatemnit.
Něco na tom bude.Až koncem minulého léta jsem zasel Černou ředkev a před nástupem mrazů šla na stůl. Byla jemná jak máslo.Na plátky pokrájená, posolená....Tu červenou sejem pod strom.Odpoledne padne stín a je to. Hodně jednotím. Jediný prolém jsou jen ti černí broučkové.
Jarda H. - Bronzový Zahrádkář (63) - 215.26 (?),24.5.2008 9:30
Ti černí broučci jsou nejspíše dřepčíci (když je chcete chytit, odskočí pryč). Docela dobrá finta na ně je koupit žluté lepové desky (co se věší na stromy proti škůdcům) a třeba jednou dvakrát denně jimi přejet těsně nad vršky listů těch ředkviček. Dřepčíci odskočí a přilepí se na desku.
Proti dřepčíkům je dobré použít bílou netkanou textilii. Pěstuji tak ředkvičky už moc roků a je to v pohodě. Po zasetí ji mám víceméně napnutou a jak ředkvičky rostou, povoluju. Tedy - je to hlavně kvůli naší kočce, protože ta je z vlající textilie nadšením naproto bezsebe.