Dýně - prosba o radu



m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?)
20.10.2009 7:56
Dobré ráno, proč z ní dělat tolik dobrot když je lepší ji prohnat přes prase nebo hodit na hnůj? Dva lidé, dva recepty, dva názory!!! Mimochodem, jedla jste někdy podomácku pražená dyňová jádra?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 210.223 (?), 9.9.2009 13:23, zobrazeno: 9816x

Dobrý den,

Zasadil jsem dýni (vůbec netuším, co je to za druh) a nyní je již objemnější, takže uvažuji, co s ní. Nejprve bych potřeboval vědět, zda nemám ostříhat ostatní květy, mohlo by to pomoct růstu, nevím. Dále nějaký dobrý recept na kompot, džem nebo podobně. Je možné, že toho potřebuji vědět více , jestli vás něco napadne, dejte vědět. Moc děkuji Aleš

   
host - 103.149 (?), 13.10.2009 11:42

Nevím, jeslti nepřicházím s radou pozdě. Tak pro příště:

Dýňová marmeláda:

1,5 kg dýně, 60 dkg cukru, l lžíčka kys.citronové, Gelfix, 1,5 lžíčky meruňové tresti(nebo nanasové, či broskvové)

Dýni nastrouhat na jemno, přidat cukr, nechat odstát do druhého dne.(nemusí být, ale pak se déle vaří). Odebereme šťávu, do které zamícháme kyselinu citronovou a nalijeme zpět a vaříme dokud nezesklovatí,  20 až40 minut. Přidáme Gelfix a ještě 5 miut povaříme. Nakonec přidáme meruňkovou tresť a horké plníme do skleniček, které obrátíme 5 minut dnem vzhůru.

Dýňové zelí:

Dýni nastrouhám nahrubo, Na tuku zpěním cibulku, pro lepší chuť může se orestovat i špek. Vložím nastrouhanou dýni, osolím, okmínuju a dusím. Ke konci můžeme lehce zaprášit moukou, ochutit octem, stejně jako děláme zelí.

Naďa

   
host - 191.158 (?), 13.10.2009 12:45

Vybrat semínka, posolit je a 24 hodin nechat uležet. Potom upražit v troubě a sníst - to je pro mne nejlepší pochutina navíc plná zinku. Zbytek dýně na hnůj nebo praseti.

      
babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 19.10.2009 21:35

Dobrý večer, prosím Vás proč by měl dýni vyhazovat na hnůj vždyť si může udělat tolik dobrot třeba takové jak píše host nad Vámi.

         
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 20.10.2009 7:56
Dobré ráno, proč z ní dělat tolik dobrot když je lepší ji prohnat přes prase nebo hodit na hnůj? Dva lidé, dva recepty, dva názory!!! Mimochodem, jedla jste někdy podomácku pražená dyňová jádra?
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 20.10.2009 8:19

né každý má rád výrobky z dýně... a co tak kompot ze žluté dýně, ten je báječný

            
babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 21.10.2009 19:59

Dobrý večer, p.Mirku na jiné diskuzi sVámi plně souhlasím, ale tady ne p.Aleš chtěl recepty na zpracování dýně, píše kompot, džem,z čeho by to udělal, když by ji vyhodil?Vy jste poradilsemínka, pokud bude chtít napíši recept na kompot.Pražená semínka jsem nejedla, ale určitě si je upražím, já tu svoji teprve budu zpracovávat ana hnůj vyhodím jen odpad.Zdraví Vás Marie.Co se týká Vaší pochoutky tak dám vědět.

               
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.136 (?), 21.10.2009 20:10

jestli máte slepice, v zimě je krásně vyzobou, když jim chybí tráva... to, aby nekončily na hnoji

                  
babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 24.11.2009 23:21

Pro p.Mirka, dnes jsem vyzkoušela Vaše semínka jsou opravdu dobré, ale taky je dobrý kompot, džem,polévka nebo zelí.Zdraví Vás Marie.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika