Dýně a spol. - hodnocení 2016
|
|
 |
 |
Marek83 - (5) - 86.137 (?) 17.10.2016 19:26
Zdravím všechny nadšence do dýní. Letos jsem poprvé místo melounů, se kterými v mých 450 m.n.m mám dost rozporuplné výsledky, zkusil vysadit dýně. Vybral jsem si odrůdy Lunga di Napoli, acorn Thelma Sanders a dýni Ibiza. Lunga udělala tři velmi velké dýňě dýne, dvě z nich mi ale po dešti který následoval po delším období sucha praskly a začaly hnít. Tu třetí jsem ochutnal, ale moc mě neoslovila, zdála se mi příliš vodová. S acornem jsem byl spokojený, sklidil jsem 6 velkých kusů, což v mých podmínkách považuji za úspěch. Co mě ale nadchlo byla dýně IBIZA. Dužina pevná, voňavá a hlavně sladká tak, že si na ní pochutnávám i za syrova. Jenom škoda, že jsem sklidil pouze tři. Máte někdo zkušenost, které dýně jsou podobně výrazně sladké a chutné i syrové? Díky.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 231.33 (?), 15.10.2016 8:47
Dvě rostliny na kompostu, jedna na hromadě zeminy, která se vyvezla před stavbou RD - tato měla delší šlahouny, ale plody byly zhruba stejně rozvrženy, ale nezkoumala jsem, kolik jich bylo na které. Docela dost jsem zalévala, v létě i kopřivovou jíchou, jinak nic. První plod jsem vařila v srpnu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Qesham - Stříbrný Zahrádkář (126) - 134.22 (?), 21.11.2016 0:22
Pěstuji na poli - letos z přímého výsevu - mimo některých muškátových. Na fotce zprava do leva - zadní řada - Hubbard Winter Blue, Hubbard Winter green, zelené hokkaido a Mamuška (dovezená z Ruska, deklarováno jako moschata, ale evidentně je to maxima), nalevo pak klasické Hokkaido, Před nimi jsou acorny, Sweet Dumplings a jakási okrasná, nevím kde se vzala. Dále vlevo je směs muškátových dýní různých typů. Především je to Lofthouse Landrace, pak Liscia a nějaké typy, které se snažím šlechtit hlavně na rannost (muškátová je poněkud pozdnější). Výhodou muškátové dýně je její snadná skladovatelnost a to i v pokoji, kde teplota v létě dosahovala 28C. Po 14 měsících od sklizně pořád jedlá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marek83 - (5) - 86.137 (?), 17.10.2016 19:26
Zdravím všechny nadšence do dýní. Letos jsem poprvé místo melounů, se kterými v mých 450 m.n.m mám dost rozporuplné výsledky, zkusil vysadit dýně. Vybral jsem si odrůdy Lunga di Napoli, acorn Thelma Sanders a dýni Ibiza. Lunga udělala tři velmi velké dýňě dýne, dvě z nich mi ale po dešti který následoval po delším období sucha praskly a začaly hnít. Tu třetí jsem ochutnal, ale moc mě neoslovila, zdála se mi příliš vodová. S acornem jsem byl spokojený, sklidil jsem 6 velkých kusů, což v mých podmínkách považuji za úspěch. Co mě ale nadchlo byla dýně IBIZA. Dužina pevná, voňavá a hlavně sladká tak, že si na ní pochutnávám i za syrova. Jenom škoda, že jsem sklidil pouze tři. Máte někdo zkušenost, které dýně jsou podobně výrazně sladké a chutné i syrové? Díky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.148 (?), 23.11.2016 11:16
Zdravím. Aká je prosím vás táto muškátová tekvica konkrétne za odrodu? Na čo je vhodná? Je sladká? vďaka...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.148 (?), 23.11.2016 11:18
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.22 (?), 23.11.2016 21:57
Já mám nejraději Acorny pečené - rozpůlím, vydlabu semena, trošku přisolím, pak pocukruji krystalem a do "misky" dám kousek másla. Poté peču v troubě až změkne. Napřed přikrytou, ke konci odkryji. Až je hotová tak do té prohlubně dám kousek medu a posypu skořicí či Grankem. Vydlabu lžičkou až zůstane jen slupka. Jinak se dá naplnit i masem - podobně jako plněné papriky. Akorát nepotřebujete přílohu - tu obstará ta dyně. (+ rajskou k tomu)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|