Cuketa neplodí

host - 67.29 (?) 
22.6.2012 10:06

Tým utrhnutým samčím kvetom opeľujem aký iný kvet, keď buď sú na rastline tie samčie,  alebo holky - už sa javia, že z nich bude plod... Mám opeľovať všetky kvety rad za radom?

Prosím, mám ešte jeden závažný problém, že aj keď sa zázrakom teraz nejaký plod objaví,  kvet na jeho konci začína hniť, kým odpadne. Tým začína hniť aj plod. Trošku vonku popršalo (nič extrémne, skôr býva sucho a vtedy primerane polievam) a mám tento problém. Prípadne kvet neodpadáva, je stále priškvarený a odtiaľ sa plod kazí. Mám to tak na všetkých rastlinách, hnijú mi špičky plodov. Prosím poraďte, milujeme cukety, piplem sa s nimi a úžitok žiadny (aspoň zatiaľ). Možno je chyba v odrode, nemáte osvedčenú kvalitnú? Vďaka za odpoveď...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 22.6.2012 23:24

Samčím květem opylujete samičí, to je ten s náznakem plodu. S množstvím opylovaných cuketek bych to nepřeháněla, moje cukety vždycky utáhnou max. dva plody najednou.  Jinak mám odrůdu Tapír, má stříbřité listy a pruhované plody, s plodností jsem maximálně spokojená, ručně neopyluji. Mám dvě rostliny ve 190 m.n.m., zatím dva sklizené plody a na zítra čeká jeden větší na cukeťáky.  S uhnitím špičky mladého plodu jsem se loni také setkala ale moc jsem to neřešila, jen jsem to uříznula a narostlo něco dalšího... takže nevím jestli to byla nemoc nebo z vlhka...

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 22.6.2012 23:39

Oplozené samičí květy na budoucích plodech opravdu ulpívají a za vlhkého a deštivého počasí hnijí a kontaminují dosud nedorostlý plod. Je třeba toto kontrolovat a včas po opylení samičí květy odlomit, jinak zpravidla dojde ke zničení celého plodu.

host - 67.29 (?), 25.6.2012 18:30

Veru robím aj to, že odlamujem samičie kvety z končeka malého plodu, tak s citom, aby som ten plôdik nepoškodila. Len to niekedy moc nejde a bojím sa to urobiť nasilu, aby som nespôsobila ranku tomu plodíku, zasa by to mohlo spôsobiť skazu... A keď to už ide, tak je zvyčajne neskoro, už sú malinko nahnité... Podľa vás to môžem odlomiť, aj keď to drží silnejšie? Ďakujem vám všetkým, čo ste mi odpovedali, veľmi ste ma potešili svojou radou, ešte raz vďaka a prajem veľké pestovateľské úspechyyes...

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 22.6.2012 23:58

Tak jako u rajčat, paprik tak i u cukety se může objevit suchá hniloba konce plodu, která je způsobena relativním nedostatkem vápníku.Přikládám ne moc kvalitní ilustrační obrázek.

Mr Big

Odumírání konce tykví
Odumírání konce tykví

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.42 (?), 4.7.2012 10:12

Nikdy mi nerozkvete samčí i samičí květ najednou. Ten rozkvetlý vždy "zaklapne", než ten druhý rozvije. Samičí plůdek pak vždy zajde. Číhám na ně, až pokvetou spolu, abych je opylila, ale pořád nic. Už jsem docela naštvaná. Cuketa jak hrom a plody žádné. :-(Poradíte?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 11.6.2012 15:01

Mohou to být jen samčí květy, poznáte to podle toho zda je pod květem malý náznak plodu. Sameček tam má jen stopku.

host - 165.42 (?), 11.6.2012 17:59

Renato a Mirku díky za reakci. To jsem nevěděla, tak zatím mám samé samce se stopkou :D Tak snad se holky polepší :D

AniCiz - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (167) - 194.24 (?), 20.6.2012 12:08

stejnou zkušenost mám s cuketou Bětka F1..samý samčí květ..vloni jsem je vyhodila rozrostlé a bez samčích květů..letos se situace opakuje..ostatní odrůdy jsou fajn... Má někdo podobnou zkušenost?

host - 54.212 (?), 30.6.2012 8:17

Já pěstuju Bětku třetím rokem a plodí dobře, jen kdyby mi květy nevyžírali slimáci..

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz