Chuť rajčín
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5588) - 242.167 (?), 18.3.2014 6:06
Minulý týden jsem ochutnal malé, skoro srdíčkové rajče v obchodě prodávané, ze kterého jsem vybíral semínka. Byl to humus, nic než humus, již dlouho jsem nic tak hnusného neměl v ústech.
Rozdíl v chuti rajčete, pěstovaném venku nebo ve skleníku (foliáku) nevidím. Chuť je dána jednak odrůdou a hlavně sluncem, pokud nesvítí tak je úplně jedno kde je rajče pěstováno.
|
|
 |
|
 |
 |
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 130.101 (?), 18.3.2014 11:07
pýtam sa, lebo zatiaľ nemám skleník, ale uvažujem o kúpe polykarbonátového (s UV filtrom) s oceľovou konštrukciou výhradne pre rajčiaky (šalát) a pri študovaní diskusie som narazil na príspevok pána Vondráka tu, kde píše "třeba právě rajčatům ve skleníku chybí pro dosažení "správné chuti" dostatek UV-záření"
vonku sa u nás rajčiakom darí, ale býva veľký problém s plesňou, tak kvôli tomu uvažujem o skleníku, ale tu zase mám obavu o jeho prehrievanie v hicoch, neviem či to jedno otvorené okno a dvere uchladia ...
Pán Mirek akú máte skúsenosť s plesňou vo Vaších skleníkoch, fóliovníku? Myslím, že v polykarbonátovom skleníku sa bude držať vlhkosť a teplo, takže nič moc pre rajčiaky...
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5588) - 242.167 (?), 18.3.2014 17:19
Vloni jsem měl poprvé v novém skleníku rajčata, když nepočítám pár jahod tak jen rajčata. Skleník je docela malý, rajčatům se i v letních nádherných hicech krásně dařilo, ve skleníku jsem udržoval suchý vzduch větráním (čelní dveře, čelní okno naproti a samootvírací střešní okno), zalíval jsem jen ke stonku. V případě poklesu nočních teplot jsem nechával dveře zavřeny. Nezdálo se mi že by tahle rajčata měla jinou chuť než ta venku v květináčích nebo na záhoně, abych pravdu řekl tak jsem to ani nějak moc nezkoumal. Plísní vloni rajčata netrpěla ani venku, protože zkraje léta bylo sucho a teplo, napadena byla nějakou tou septoriozou nebo čím to, v žádném případě nekombinovat s okurkami nebo paprikami. Rajčata venku nakonec zlikvidovalo mokro a déšť, shnila dříve než nastoupila plíseň. Jednou jsem zkoušel rajče s okurkami ve foliáku, ale kapky vody vysrážené na listech ve vlhku nastartovaly rychlý konec.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.34 (?), 21.3.2014 13:32
Podle mého názoru je chuť rajčat také docela hodně ovlivněna kvalitou zeminy (více nebo méně výživná atd.) - máte stené zkušenosti?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.40 (?), 21.3.2014 20:10
V extremnych pripadoch. Napr ak je prilis vela dusika a malo draslika, moze sa to odrazit na zdravi rastliny a aj kvality a zreni plodov.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|