Česká rajčata 2017
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sasman - (23) - 193.85 (?), 27.11.2017 22:29
Gallant:
Pěstoval jsem ji první rok, takže je na to třeba brát ohled (žádné dlouhodobé zkušenosti). Lokalita Vizovice. Jako referenci beru Start.
Tato odrůda je raná pouze v tom smyslu, že má relativně krátkou dobu od odkvětu po zčervenání plodu. Pokud ale chcete sklidit chuťově solidní plody, musíte je nechat na rostlině po zčervenání ještě změknout (1-2 týdny), čímž se ranost ztrácí! Je tedy fakticky pozdnější než Start, ale nejsem schopný přesně říct, o kolik. Chuťově je po změknutí na rostlině horší než Start (dokud není plod aspoň lehce měkký, tak je chuť Gallantu bídná). Do salátu OK.Úrodnost byla o něco menší než Start (odhadem, ale u Gallantu věřím, že půjde zvýšit, až člověk přijde na to, co "tato odrůda chce").
Hlavní výhody: nepraská, netvoří žlutý límec kolem stopky.
Příští rok Gallant vysadím znovu a uvidím, jak se mi bude zdát chuťově. Kdybych byl velkopěstitel/prodejce rajčat, tak bych Gallant určitě pěstoval – hlavně kvůli skladovatelnosti min. 2 týdny spolu s ne úplně bídnou chutí (čili dobrý poměr chuť/skladovatelnost).
Zajímalo by mě, jak chutná Gallant vypěstovaný na jižní Moravě, u nás zatím nic moc. Při objednávání jsem si nevšiml, že jde o LSL typ rajčete - přece jen ta dlouhá skladovatelnost bývá většinou vykoupena horší chutí.
Závěr: Myslím, že to bude odrůda, kterou budou zahrádkáři pěstovat jen v oblastech, kde jsou problémy s praskáním plodů.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sasman - (23) - 193.85 (?), 27.11.2017 22:43
Charmant:
Pěstoval jsem ho první rok, takže je na to třeba brát ohled (žádné dlouhodobé zkušenosti). Lokalita Vizovice. Jako referenci beru Bejbino, i když je to koktejlové rajče a ne cherry.
Vyloženě sladké plody, rajčatová chuť je slabá, chuť je v souhrnu na stejné úrovni jako Bejbino (čili dobrá), ale je úplně jiná.
Úrodnost nemám zváženou, ale tipuju 70 % Bejbina, pokud by plody nepraskaly. V září u nás bylo velmi deštivé počasí a u Charmantu jsem měl velký problém s praskáním nedozrálých plodů a moc jsem toho už nesklidil (Bejbino praskalo mnohem míň).
Zajímavostí je, že rostliny mají krátké listy, díky čemuž jsou „užší“ = rostliny mají menší průměr a nezabírají tolik místa, takže bude možné získat ze stejné plochy větší výnos.
Příští rok Charmant sadit nebudu, celkově spíš nepřesvědčil, místo je omezené, mám vyhlédnuté perspektivnější odrůdy (plodnější). Třeba se k němu ob rok vrátím, uvidí se...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.38 (?), 28.11.2017 19:57
Pěstuji obyčejně to, co je v sortimentu českých firem. Vyměnil jsem Stupické rané a už více let pěstuji Tamino. Velmi podobné, ale přijde mi úrodnější a odolnější k suchu. Začal jsem trochu jinak vyštipovat. Už dva roky u steakových nechávám podle rady Mr. Biggga dvojlist a podle mě u normálních tyčkových od cca čtvrtého či pátého vijanu nevyštipuji, ale nechám cca 6 listů nových a pak zakracuji. Celkem nechám tři výhony. Staré listy odstraňuji a tyhle nové makají, tvoří cukry a vše potřebné k dalšímu vývoji rajčat na vrcholu rostliny. Přijde mi, že rajčata lépe zrají a mají lepší chuť i po sklizni a vybarvení ve skládce. A na konci srpna, všechny vijany zakrátím na 6-8-10 plodů, ty maličké, nebo květy na konci ostříhám. Ivan z okénka
|
|
 |
|
 |
 |
|
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář (407) - 218.122 (?), 28.11.2017 21:30
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 29.11.2017 7:13
Pro R. u. Nejde o botaniku - prostě první dva listy na zálistku. IZO
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 17.3.2023 15:40
Zajímavé, aspon vidím jak málo odrůd rajčat znám...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 17.3.2023 20:27
Díky Vladimíre. Je to paráda. Dobře vědět, že se Češi - nebo i Slováci? - ani v tom rajčatovém světě nemají za co stydět. Kolik z nich je ještě nějak běžně k dostání? Jen tak mimochodem, pěstoval jsi je všechny, míněno zda jsi je ochutnal? Nebudu se Tě ptát, které je nejlepší, to je jasná volba. A Start má skvělé ohlasy i ze Severní Ameriky a pokud vím i z Austrálie. Však jsi je tam moc hezky propagoval. A Stupice, tam to vyslovují /stjúpis/, jsou tam běžně pěstované. Ty si to asi ani moc neuvědomuješ, ale tím co děláš, máš daleko větší zásluhy na reputaci naší země než mnozí "význační" politici.   
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.99 (?), 18.3.2023 20:03
Pěstuji rajčata na to, abych je jedl. Nehledám ale, které rajče je nejchutněujší. Každému chutná něco jiného a nechvám to na kždém co si vybere a pěstuje.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 18.3.2023 20:21
Jasně. Takže z těch českých, kromě Start a Stupice, se zdržuješ doporučení. Myslím, že je to škoda.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|