Bulharská rajčata 2018
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 173.17 (?), 3.3.2018 15:39
Jen pro zajímavost: Pro ranost rajčete platí přibližně přímá úměra. Čím větší rajče, tím později uzraje. Takže velké půlkilové rajče nemůže být dřív zralé než takový Start a také Start nemůže být ranější ne Stupické polní rané (které je hodnoceno jako nejranější rajče na světě- pochopitelně z těch normální velikosti). Cherry rajčata mohou být a některá jsou ještě ranější.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jan43 - (11) - 104.20 (?), 3.3.2018 16:08
Kdysi v začátcích mého zahrádkaření jsem koupil v tržnici sazenice Stupického spolu s Tornádem, ale u mne se mu příliš nevedlo a ani nezrálo o mnoho dřív než to Tornádo. Jedna rostlina dokonce měla dost pozdě jen pár malých rajčat, takže nevím, jestli jsem dostal vůbec řádnou odrůdu i když listy se dost od tornáda odlišovaly a odrůdě odpovídaly. Nikdy potom už jsem stupické nepěstoval.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 173.17 (?), 4.3.2018 8:18
Mám jeden dotaz. Loni jste mně poslal semena tří odrůd sebraných z rajčat od Vašich sousedů.. Letos asi nebudu mít místo na odzkoušení všech tří. Nejvíc mne zaujalo to paprikové a chtěl bych ho zkusit. Z těch co jsou na obrázcích ze semenářských firem se mně nezdálo žádné podobné. Pamatuji si, že jste mně poslal i jeho fotku, ale nemohu ji najít. Můžete k němu podat nějaké informace (chuť, použití, velikost)? Děkuji.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 4.3.2018 10:58
Vladimíre,
nemám z těch autentických rajčat příliš reprezentativní fotky. Snad jen tohle. Jsou to rajčata, která mi dala na ochutnání sousedka. Nejsou chemicky ošetřovaná. Sázejí je v půlce dubna a na sloupky natáhnou dočasně fólie, které v poledne zvedají, aby rajčata větrala. V noci je vše přikryté. Rostliny nechávají růst na jeden výhon do výšky přes dva metry. Nejvíce plodů bývá v srpnu. Při nejvyšších teplotách se plody přistiňují, aby nepraskaly. Měřítko: otvor v dlažbě na prvém snímku má 9cm.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 6.138 (?), 11.2.2021 14:21
Dobrý den, jste profesionálové, takže byste mohli vědět odpověď na mou otázku.
Už delší dobu pátrám po bulharských rajčatech, tedy jménu odrůdy, která k nám byla dovážena někdy v 60tých a 70tých letech. Vzpomínám na ně jako na velmi chutná, středně velká rajčata, slicery se silnou vůní. Nemůžete, třeba přes svého dodavatele, zjistit, co to bylo za odrůdu?
Děkuji.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 61.157 (?), 11.2.2021 15:59
Milane, asi by bylo nejjednodušší se obrátit na ÚKZÚZ, který by měl mít knihu povolených odrůd a tam by to bulharske mělo být. Vždyť v roce 1976 posílal Milan Sodomka nějaký sáček (koupený v obchodě) spolu se Stupickým do USA. Alespoň tak to napsal ve svém dopise.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|