Bulharská rajčata 2018
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Jan43 - (11) - 104.20 (?), 2.3.2018 20:42
Rugby bylo vyšlechtěno z Prekosu a je IMHO lepší, pěstoval jsem oboje. Já jsem naopak od nehybridních semen přešel na hybridy. Proti gustu... Těžko ale od firmy, která se dlouhá desetiletí specializuje na šlechtění rajčat, očekávat, že bude prodávat něco jiného než hybridy. :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 173.17 (?), 3.3.2018 8:31
Jen jsem konstatoval, že mne hybridy nezajímají. Když už něco bulharské tak už něco tradičního, takového jakoby veterána. Jaká je obchodní politika firmy, to je opravdu jejich věc.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jan43 - (11) - 104.20 (?), 3.3.2018 19:45
Bohužel k tomu nemohu nic dodat. Když jsem chtěl pro sebe vytipovat nějaké nové odrůdy, tak jsem sledoval podobné bulharské diskuzní fórum jako toto, ale ani tam nikdo stаré odrůdy neřešil. Většinou se jen shodovali v tom, že tradiční bulharské druhy vymizely z trhu a jako dobré uváděli druhy, které jsem už napsal. Vzhledem k tomu, že se zajímáte o věc odborně a do hloubky, tak by pro Vás možná ta fa Geosem mohla být pro začátek nejlepší, protože by jejich zkušenost měla sahаt hluboko do socíku a o bulharských starých odrůdách by mоhli něco vědět. Mému známému navrhovali komunikaci v angličtině. Mohu se podívat znovu na to fórum, jestli neuvidím nějaké jiné jméno. Vím, že v Bulharsku je nějaká sběratelka semen rajčat, která by měla mít velkou kolekci, ale kontakt nemám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jan43 - (11) - 104.20 (?), 2.3.2018 17:25
Přidám ještě další fotky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jan43 - (11) - 104.20 (?), 2.3.2018 21:04
Ano, ten až fatalistický přístup k tomu, jestli přijde mana (plíseň) nebo se urodí, znám dobře. :-) Myslím, že i kvůli tomu prof. Georgiev šlechtil rajčata na odolnost proti chorobám. Byl jsem v Razgradu 5 let, předtím každoroční návštěvy (se ženou jsme od r.71), ale zkusil jsem tam jen náš Start, jehož chuť mám rád a taky to bylo bráno, co je to za divný mrňavý druh. Jak rajče není velké a masité, nemá šanci. Skoro každý ze sousedů měl svůj vlastní druh, který sel dokola, ale pár jsem jich tím, že jsem koupil hybridy, nakazil. :-) Trh to v každém případě jistil a po tom se mi také v Praze nejvíc stýská - ta láce a výběr!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 2.3.2018 22:00
Na bulharská rajčata mám vzpomínky z brigády, ještě z dob socialismu. Sbírali jsme, za námi jel traktor s postřikovačem, pak nás předjel a měli jsme sbírat čerstvě postříkaná rajčata. Ochranná lhůta? To se tam neřešilo, doufám, že se to za těch třicet let změnilo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jan43 - (11) - 104.20 (?), 2.3.2018 22:24
S tím nemám zkušenost, tady se jedná o zahrádkaření a druhy, které nejsou příliš vhodné pro masovou produkci a přepravu a jak postřikujeme nebo nepostřikujeme je na naši volbě. Pokud vím, tak se sem bulharská rajčata nedovážejí a ani nevím, jak na tom Bulharsko s produkcí je. Rajčata v obchodních řetězcích byla stejně unifikovaná a bez chuti tam jako tady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
akelacz - (17) - 6.45 (?), 2.3.2018 23:10
Zdravím,
pěstuji v okolí Berounky již několik let rajčata ze semínek od známého, která se běžně pěstují na vesnici v Bulharsku. Podle místa původu, jsem je pojmenoval na starozagorská. Obvykle mi venku na záhoně začínají dozrávat v první polovině srpna o váze ~500-600g. Tаkže stačí jen posolit a mám o oběd postaráno.
Pokud mohu srovnat, tak Stupice nebo Start F1, chuťově nijak nezostávají, ale jsou to jiné jiné kategorie.
Na záhoně venku mám i bulharské kapie, ty u mě dozrávají v září, kdy z nich dělám srbský ajvar.
AkelaCZ
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|