Bezsemennà rajčata
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3078) - 208.138 (?), 25.2.2023 20:06
Můžu jen odkázat na toto vlákno: Partenokarpická (bezsemenná) rajčata. Nalézá se zde. Ale nezdá se, že by tam bylo něco moc konkrétního. Mrkněte sám. Ještě zkusím angličtinu.
Milan HP
Tak tady je, co jsem našel. Hoďte to do DeepL, to je výborný překladač. Ale nevím, zda bude snadné je sehanat.
https://www.ehow.com/info_12114647_varieties-seedless-tomato.html
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.237 (?), 25.2.2023 20:44
Existují stimulátory pro nasazování plodů rajčat a jejich vedlejším efektem je absence semen. Ty tady asi pro zahrádkáře dostupné nebudou.
Velké množství masitých odrůd rajčat je ale malosemenných.
Tady je například foto průřezu Orange Russian 117, v celém rajčeti je jen pár semen.
https://www.zahrada.cz/forum/obrazek.php?id_zaznamu=683096&identifikator=2117196693317603&nazev=Orange+Russian+117&id_oblasti=100
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3078) - 208.138 (?), 25.2.2023 23:01
Ano, ale jsou to projevy partenokarpické? Tedy vzniku plodů bez nutnosti opylení? Myslím, že ne. Partenokarpické rostliny jsou výhodné do skleníků a na doma. Loni jsem doma s celkem slušným úspěchem pěstoval partenokarpické okurky, které rok předtím byly velkým průšvihem na otevřeném záhoně na zahradě. Daly mnohonásobně menší úrodu než loňské běžné Reginy F1.
Bezsemínkovatost je druhotná u těch partenokarpických. A ty okurky "semínka" uvnitř měly. Ale jsem si jist, že neplodná, protože to byly jen takové náznaky. Není mi ovšem jasné, jak je možné, že se jejich semínka běžně prodávají. Musí vznikat nějakou zvláštní cestou.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 27.2.2023 18:31
Myslím že nejste, partenokarpie je schopnost vytvářet plody bez opylení, ne neschopnost tvořit semena. PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.99 (?), 27.2.2023 19:41
S tou partenokarpií u rajčat je to jiné než jak jsme zvyklí například u okurek. U nás na trhu je několik hybridních odrůd okurek, které dávají plody bez opylení. U rajčat je to jinak. Všechny uvedené odrůdy vyšlechtil Dr.Bagget, tyto jsou zajímavé tím, že v době, kdy jsou nepříznivé podmínky pro opylení (pyl je poškozený chladem, apod.) tvoří plody, které nemají semena, u nás třeba v březnu nebo dubnu. Když se potom stabilizují podmínky vhodné pro opylování (květen, atd.) tak se tvoří plody se semeny (na rozdíl od okurek rajčata jsou samosprašná) což nelze nijak ovlivnit. Původně jsem plánoval si těch sedm nebo osm odrůd objednat, ale zatím jsem to vzdal.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3078) - 208.138 (?), 27.2.2023 22:44
To jsem rád, že jsem to pochopil správně aspoň v principu. Faktem je, že o partenokarpických rajčatech jsem nikdy neuvažoval, tedy, že bych je pěstoval.
Ty partenokarpické okurky se mi dostaly do rukou více méně náhodou. Venku bída, uvnitř fajnové.
Milan HP
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|