Vysetý trávník a plevel

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?)
5.6.2012 11:24

Vy na tu plevelnou trávu nadáváte, nejste s ní spokojen a mi udělala taková tráva celkem radost. Přes zimu jsem nabyl pár set metrů pozemku vedle mé zahrady, kde ještě loni bylo pole a rostlo tam obilí. Chtěl jsem to nějak zkultivovat, nechat to poorat, povláčet, vysít trávu, ale než jsem se k tomu teď zjara dostal, tak tam mezi stébly obilí na strništi začala růst nějaká tráva co připomíná tu vaši plevelnou, tak jsem to sekačkou posekal včetně zbytků toho strniště a když se na to podívám z cesty a nezkoumám to moc zblízka, tak vidím hezký zelený pažit. A tak jsme se rozhodl, že už to nechám být. A tak jsem si svou leností ušetřil spoustu práce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 131.109 (?), 4.6.2012 21:36

Podle mého názoru to není bér, ale ježatka kuří noha. A o ní jsme tu kdysi vedli dlouhé diskuse. Vyhledejte si je pomocí vyhledávání (vlevo).

Michale, samozřejmě jsem měl na mysli přesně to, co jste mi odpověděl a tak trochu jsem tušil i odpověď p. Gustava.

Josef.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 4.6.2012 21:46

Taky si myslím, že je to ježatka + trochu lebeda. Ale co to travní semeno na povrchu? Bylo zapracováno pod povrch a nebo jen volně pohozeno?

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 4.6.2012 22:52

A co si Josefe myslíte teď? Já když se dívám na tu fotku, nevěřím v úspěch a řešil bych to Roundupem. Zvlášť ta ježatka je problém, který nejde vymýtit selektivním herbicidem a plít 800m ručně - no tě pic. Ani bych si nevsadil na to, že trávník vyrazí.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 220.97 (?), 4.6.2012 23:50
  1. Ještě bych to nehodnotil jako úplně ztracený případ. Je to teprve pár dní od prvních srážek.
  2. Ani já bych to nerad plel ručně.
  3. Ve zmíněných diskusích byla, pokud se nepletu, řeč o herbicidu Puma proti prosovitým travám. Osobní zkušenost s Pumou ale nemám (naštěstí? nebo bohužel?)
  4. Nebudu se sázet, ale abych pravdu přiznal, s klíčením zasetého travního semene jsem o něco skeptičtější.
  5. Jak je výše psáno, je vidět travní semeno pouze ba povrchu, bez "zasekání" či lehkého zahrabání do země.
  6. Při pužití totálního herbicidu glyfosatového typu (Roundup apod.) bude následovat výsev po sežloutnutí plevele za 2-3 týdny, tedy nejdříve ve druhé polovině června. Moc šance na lepší vyklíčení nově vysetého travního semene bych nedával. Nepředpokládám, že p. Gustav má možnost pravidelné zálivky, když ji doteď nedělal.
  7. Agrotechnická lhůta, kdy je předpoklad, že vyseté travní semeno vzejde nastane zase od poloviny srpna, kdy bývají dny už zase kratší, noci chladnější a slunce obvykle už tolik nepálí.

Josef.

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 5.6.2012 12:18

Je vidět, že jste asi sám trávník nezakládal, zapracovat semeno do půdy se dá jen na malé ploše, i profi zahradníci vysévají na povrch a pak jen uválcují. I my jsme těch 2500 m2 tak oseli a žádný problém. A s tím pletím - je to práce nepříjemná, ale dá se to zvládnout.

host - 49.39 (?), 5.6.2012 12:57

Ó nikoli, ivape. Mám za sebou také tisíce metrů čtverečných založených trávníků. Vždy po výsevu celou osetou plochu dvakrát lehce, ale pečlivě přehrabu tak, aby se travní semeno dostalo alespoň trochu do půdy. Následně obvykle plochu převálcuji anebo ji udržujeme stále vlhkou (zálivka způsobí slehnutí půdy a přilnutí semene k půdním částečkám)...

Josef.

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.6.2012 13:01

Teď jste tedy vedle jak jedle. Zapravení semene do půdy je základem k úspěšnému založení trávníku. Zahradníci používají speciální "děravý" válec, který semeno do půdy dostane. A nevím, jak jste dokázali 2500m2 vyplít, když vám přijde nemožné plochu projít s hráběma a osivo zasekat.

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 6.6.2012 8:02

Tak to je škoda, že to neví ta tráva, co se sama vysemení, že musí být zapravena do půdy. ;)

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 6.6.2012 8:39

Samozřejmě, že část, možná většina vzejde. Na trávník ale máme přeci jen vyšší nároky, než aby vzešlo jen něco.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 5.6.2012 11:24

Vy na tu plevelnou trávu nadáváte, nejste s ní spokojen a mi udělala taková tráva celkem radost. Přes zimu jsem nabyl pár set metrů pozemku vedle mé zahrady, kde ještě loni bylo pole a rostlo tam obilí. Chtěl jsem to nějak zkultivovat, nechat to poorat, povláčet, vysít trávu, ale než jsem se k tomu teď zjara dostal, tak tam mezi stébly obilí na strništi začala růst nějaká tráva co připomíná tu vaši plevelnou, tak jsem to sekačkou posekal včetně zbytků toho strniště a když se na to podívám z cesty a nezkoumám to moc zblízka, tak vidím hezký zelený pažit. A tak jsme se rozhodl, že už to nechám být. A tak jsem si svou leností ušetřil spoustu práce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz