Selektivní herbicidy
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 225.19 (?), 29.4.2008 10:53, zobrazeno: 27558x
Dobrý den,
rád bych se zeptal jak je to se selektivními herbicidy proti dvouděložním plevelům (Bofix, Starane,...). Zničí vše kromě trávy nebo opravdu jen ty plevele. Jde mi o to, zda je vůbec možné nějak bezpečně ošetřit nově založený trávník v sadu, kde jsou již vysazené ovocné stromy a keře. I když budu stříkat při zemi, v bezvětří apod, mám strach že zasáhnu něco co nechci. Hehodlám mít žádný exkluzívní trávník, ale přeci jen na hodně místech pýr a pampelišky převažují nad trávou a protože se jedna o plochu asi 1000m2 rád bych si trochu usnadnil práci oproti ručnímu vytrhávaní případně potíraní plevelů Roundupem.
Předem díky za fundované odpovědi.
Miloš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 84.188 (?), 29.4.2008 11:24
Bofix může zahubit i např. malé řízky dřevin, pravděpodobně díky tomu, že obsahuje i MCPA (to mám z letošní vlastní zkušenosti, kdy jsem byl líný řízky zakrýt a jedna jejich skupinka to odnesla :) MCPA způsobuje kroucení listů.
Pod jabloněmi ale používám selektivní herbicidy už 2. rokem a pokud skutečně nedojde k jejich postříkání, není se čeho obávat, mám to vyzkoušené a na selektivní herbicidy v této situaci nedám dopustit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.34 (?), 29.4.2008 12:44
Pokud Vás trápí pýr v trávníku v sadu, nezbude Vám nic jiného, než: - možnosti:
1. se s ním smířit
2. štětečkem s roundupem potírat jednotlivé listy pýru
3. založit úplně nový trávník: tedy (opět) roundupem vše vyhubit, zpracovat půdu a vysít nové travní semeno.
Myslím, že neexistuje selektivní herbicid, který v trávníku vyhubí pýr.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.122 (?), 29.4.2008 16:43
Počkat, čemu říkáte pýr? Já myslel že to je druh trávy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.34 (?), 29.4.2008 17:51
Jestli je to reakce na mou odpověď (Josef): samozřejmě, že mám na mysli trávu (tedy lipnicovitou rostlinu) pýr plazivý - dříve bylo uváděné jméno Agropyron (nebo Agropyrum) repens, ale botanici nám ho zase přejmenovali.
Někdo ho v trávníku nemusí - je to opravdu odlišná tráva od běžných trávníkových druhů a odrůd, která kromě toho, že se svými podzemními oddenky (proto "plazivý") rozšiřuje do sousedících výsadeb, ale také má o něco širší listy a výše posazené, než šlechtěné trávníkové trávy - a to někomu nesedí do oka.
Když už tady ta otázka, resp. pochybnost o správném určení plevelné rostliny padla - nemá původní tazatel na mysli bršlici kozí nohu (zvanou i husí packa, kerhat apod.), která se také rozšiřuje oddenky; ta je na rozdíl od trav dvouděložná a tedy tzv. "širokolistá" a selektivní herbicidy by ji měly celkem dobře hubit.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 84.188 (?), 29.4.2008 17:58
Hubí, ale je to na delší lokte než např. u pampelišek, kopřiv a šťovíku. Nedá se čekat, že by po jedné aplikaci bršlice zcela zmizela.
Celkem se mi ale zatím zdá, že ji selektivní herbicidy hubí spolehlivěji než glyfosfáty (Roundup atp.).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 225.19 (?), 30.4.2008 9:53
Děkuji všem za odpovědi. Po jejich přečtení jsem pojal silnou pochybnost, zda jsem použil název pýr pro tu správnou rostlinu a po poradě s kamarádem vyhledávačem (kdybych to udělal dřív, mohl jsem si ušetřit ostudu) jsem zjistil, že nikoliv a měl jsem na mysli svízel přítulu. Mám jich tam opravdu hodně, pomůže Agrofit Kombi, příp sekání, nebo musím vzít štětec a roundup?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.34 (?), 30.4.2008 11:02
Svízel přítula je jednoletý plevel každoročně rostoucí ze semínek a má tedy rád volnou půdu; v zapojeném trávníku se dlouhodobě neudrží. Pokud chcete chemii, Vámi udávaný Agrofit kombi by na něj snad měl zabírat - ovšem jen na již vyklíčené jedince. Roundupu je na něj škoda (navíc s opatrným natíráním štětečkem???)
Možná je tento svízel vhodnější (podle velikosti plochy) likvidovat ručně - mechanicky - sečením, vyhrabováním a vytrháváním.
Sečený trávník naopak vyhovuje pampeliškám: kde jsem nechal trávu růst bez sekání (taková "rezervace" na zahradě), tam vymizela.
Josef
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 153.130 (?), 30.4.2008 11:39
Taky bych řekl, že svízel, zlikvidujete v trávníku sečením. U nás taky sem tam roste, ale jen tam, kde nezajede sekačka, někde u plotu nebo v nějakých kytkách.
Taky jsem vypozoroval, že když někde nechám růst vysokou trávu, tak to spolehlivě zlikviduje pampelišky i sedmikrásky. Když se pak tráva další rok seká, pampelišky už tam nestačí vyrůst a kvést a kvetou tam zase až další rok. Sedmikráskám pak návrat trvá ještě dýl. Takže kdyby se kombinovala nějaká plocha tak, že by se jeden rok sekala a jeden rok ne, tak tam nebudete mít sedmikrásky ani pampelišky. Má to samozřejmě i nevýhody, že tam zas rostou nějaké jiné plevele a změní se i druhová skladba trávy.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 84.188 (?), 1.5.2008 14:27
Agrofit Kombi je Starane + Lontrel, svízel přítulu pohubí spolehlivě. Ještě cílenější přímo na svízel by byl samotný Starane 250.
Na štětec a Roundup zapomeňte - při rozloze, kterou potřebujete řešit, by to byl postup vhodný leda pro důchodce, který nemá nic jiného na práci...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|