Jak na pěťoura?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.164 (?), 6.11.2014 17:30
Pane Stando, BASF neuvadi, ze zahony ci zemina se musi nejprve zahrat na cca 60 stupnu a pak staci jen 7-8 stupnu. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 6.11.2014 19:13
Pro aplikaci herbicidu je důležitá teplota, kterou měříme tedy průměrná teplota vzduchu (nebo suma efektivních teplot). Nikoliv ta bodová teplota v místě konkrétního semene po dobu třeba jen 20ti minut. A Basf by byl sám proti sobě, když by uváděl že stačí provádět častější kultivaci, aby se půdní zásoba semen vyčerpala a nová netvořila. Jak jsem již uvedl výše, je to analog k chladové stratifikaci semen peckovin mírného pásu.
Pokud se bude provádět výsadba jahodníku, je ideální použít Stomp, ale pokud chcete zasít zelené hnojení a nevytvořit si novou půdní zásobu semen, tak je potřeba vědět to co tady vysvětluji. Mně v bramborách amerika/hitlerka/pěťour neroste, panu doktorovi ano. Nemyslím si, že by to bylo špatně, a tak zůstanu u toho, co mám vyzkoušené. To jestli vím/nevím odkaz na příslušnou diplomku obhájenou v roce 2004 je naprosto nepodstatné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.164 (?), 6.11.2014 19:37
Mne petour v bramborach roste. I od jara bezne v jahodach ci v zahonech se zeleninou (v chladne poloze cca 600 m.n.m.). Nekdy Vam na jare zmerim teplotu zahonu, i kdyz to na Vasi umanutosti nic nezmeni. Klidne zustante u toho co mate vyzkousene, hlavne neradte to, o cem nic nevite ani s tim nemate zkusenosti ... viz hneda textilie. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 6.11.2014 19:44
Vemte si rtuťový teploměr (klidně lékařskou maximku) natřete baňku tepelně absorpční hmotou (kompost stačí) a položte na suchý okopaný záhon v slunečný den. Pak mi napište maximální naměřenou teplotu (u lékařského, jestli "přežil").
To, že máte zaplevelenou zahradu není dobrá vizitka, natož argument o správném postupu proti konkrétnímu plevelu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.164 (?), 6.11.2014 20:25
Jiste Vam to nekdy zmerim, i kdyz to nema zadnou cenu, pokud to nebude 60 stupnu, tak si najdete jinou vymluvu. Zaplevelenou zahradu nemam, zadny postup jsem zde neuvadel. Pouze jsem upozornil, ze nektere Vase rady jsou chybne a nevychazi z zadne osobni zkusenosti. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.164 (?), 6.11.2014 21:14
Nejnižších hodnot teplot povrcha půdy dosahuje ráno před východem Slunce. Dopoledne při zvětšující se insolaci se zvětšuje vyzařování. Do hlubších vrstev přechází více teplot. I tak na povrchu půdy jsou ztráty tepla menší než příjem, proto teplota na povrchu stoupá. Teplota povrchu půdy dosahuje maxima okolo 13. hodiny odpoledne. Teplota povrchu klesá, ztráty tepla jsou větší než příjem, a to vše v odpoledních hodinách. V noci pokles trvá až k rannímu minimu. V odpoledních hodinách dosahuje teplota povrchu půdy okolo 50 °C. V jižních zeměpisných šířkách může teplota povrchu dosahovat hodnot 70 až 80 °C.
Pane Stando, tak to vypada, ze na Vysocine tech 60 stupnu asi nenamerim. Mate nejake vysvetleni, proc mi tam klici petour? J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.164 (?), 6.11.2014 22:09
Tak ja nemam zapotrebi co hledat, Vy jste dosud svoje tvrzeni nicim nedolozil, ani jste neuvedl zadne teploty povrchu pudy (pouze nejake nesmyslne srovnani s vajickem na plechu). Plevel pod hnedou textilii klici a roste (na rozdil od Vasi rady) a hneda textilie teplotu pudy nesnizuje (na rozdil od Vaseho tvrzeni). Co se tyce znalosti jazyku, vsiml jsem si, ze ani nerozumite par slov polsky a na vse pouzivate prekladac. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|