Co se týče staření destilátů v ultrazvukové čističce (vaně). Mluvil jsem o tom už s hodně lidmi z pálenic, kteří u nás kupovali ultrazvukovou čističku na ostaření slivovice. Je to běžně používaná metoda, při které se slivovice zjemní a odplynuje, takže ji může člověk pít hned po vypálení a procesu umělého ostaření. V diskusích na internetu, se často objevují názory typu: ''Umělé ostaření slivovice zdaleka nemá takový účinek jako nechat destilát zrát několik let'', nebo naopak: ''Umělé ostaření v ultrazvukové čističce je naprosto vynikající věc''. Podle toho, co jsem slyšel od majitelů palíren, tak je pravda někde uprostřed. Umělé ostaření Vám se slivovicí neudělá to, co s ní udělají složité chemické procesy během třeba 5 let, ale o to tu vůbec nejde, protože jde o to okusit výplod své práce hned po jeho vypálení a pokud využijete služeb ultrazvukové čističky, tak Vám to bude umožněno.
Každopádně tady sdělím ještě jednu technickou záležitost, kterou je nutné uvést. Lidé z palíren tvrdí, že nejlepších výsledků, co se týče umělého staření slivovice dosahují s čističkami, které pracují na kmitočtu kolem 40kHz. Bylo by moc dobré, kdyby do této diskuse zasáhl někdo z profesionálních ''paličů'', který používá ultrazvukové čističky pro staření destilátů už delší dobu.
Pavel Hnilica