Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku



host - 39.70 (?)
30.1.2010 18:09

A co by tady profesionální "paliči" dělali, nejsou "výzkumáci". Aby se toto dalo zhodnotit, musely by se provést testy při proměnných frekvencích na různé pálenky a poté vyhodnotit. To je na disertační práci na vysoké škole či výzkumáku, a ne do palírny. Na to nemají čas ani peníze.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 16.12.2009 7:02

Inu, degustují se i oleje (mám na mysli ty potravinářské ) a po každém vzorku je zapotřebí vyčistit a zneutralizovat chuťové pohárky - nejlépe dobrou vodkou. A pokud se pamatuji, běžně se degustuje série 6 (i deseti) vzorků - takže existují i náročnější experimenty, ale pod stůl většinou nikdo nepadá...

            
host - 180.2 (?), 16.12.2009 7:25

Samozřejmě Vám věřím, ale vůbec si nedovedu představit, že bych toto někdy udělal. To raději zůstanu u klasických degustací se svými kamarády. U toho bývá víc legrace. Stanislaw

   
host - 98.230 (?), 26.1.2010 8:54

Co se týče staření destilátů v ultrazvukové čističce (vaně). Mluvil jsem o tom už s hodně lidmi z pálenic, kteří u nás kupovali ultrazvukovou čističku na ostaření slivovice. Je to běžně používaná metoda, při které se slivovice zjemní a odplynuje, takže ji může člověk pít hned po vypálení a procesu umělého ostaření. V diskusích na internetu, se často objevují názory typu: ''Umělé ostaření slivovice zdaleka nemá takový účinek jako nechat destilát zrát několik let'', nebo naopak: ''Umělé ostaření v ultrazvukové čističce je naprosto vynikající věc''.  Podle toho, co jsem slyšel od majitelů palíren, tak je pravda někde uprostřed. Umělé ostaření Vám se slivovicí neudělá to, co s ní udělají složité chemické procesy během třeba 5 let, ale o to tu vůbec nejde, protože jde o to okusit výplod své práce hned po jeho vypálení a pokud využijete služeb ultrazvukové čističky, tak Vám to bude umožněno.
    Každopádně tady sdělím ještě jednu technickou záležitost, kterou je nutné uvést. Lidé z palíren tvrdí, že nejlepších výsledků, co se týče umělého staření slivovice dosahují s čističkami, které pracují na kmitočtu kolem 40kHz. Bylo by moc dobré, kdyby do této diskuse zasáhl někdo z profesionálních ''paličů'', který používá ultrazvukové čističky pro staření destilátů už delší dobu.

Pavel Hnilica

      
host - 39.70 (?), 30.1.2010 18:09

A co by tady profesionální "paliči" dělali, nejsou "výzkumáci". Aby se toto dalo zhodnotit, musely by se provést testy při proměnných frekvencích na různé pálenky a poté vyhodnotit. To je na disertační práci na vysoké škole či výzkumáku, a ne do palírny. Na to nemají čas ani peníze.

         
host - 220.205 (?), 8.3.2010 17:53

Samozřejmě, že to tak je. Prostě jim to někdo palírníkům doporučil a nedovedu si představit, že by kdokoliv na těchto stránkách, připustil, že se zmýlil. S ultrazvukovou vanou mám rozsáhlé zkušenosti, především při rozpouštění téměř "nerozpustných" sloučenin v nějakém prostředí, což je pro odměrnou analýzu nezbytný krok, neboť pokud se zkoumaná sloučenina nerozpustí, není možná klasická analýza. Co se čerstvých destilátů týká, tak odplynění je touto technologií jistě dokonalé, ale jinak bych byl opatrný. slosar-petr@seznam.cz

            
host - 182.2 (?), 31.5.2010 12:44

V Rusku se to dělá trochu jinak - nekvalitní pálenka se naleje do umělohmotné láhve, přidá se lékořice, badyán či jiné aromatické koření, a láhev se normálně vypere v automatické pračce (bez vyvářky, pochopitelně). Ale ještě mě to nenapadlo zkoušet... 

   
host - 65.135 (?), 14.3.2015 19:40

Aky vikon by mal mat ultrazvuk?.Chcel by som si jeden zaopatrit ale každii ma ini vikon a neviem sa rozhodnut za radu dakujem 

   
host - 40.153 (?), 9.9.2011 9:55

Zdravím, pokud to chce někdo vyzkoušet, zkuste dát litr češrstvé pálenky do klasické mikrovlnné trouby. Po minutě je potřeba změřit teplotu. aby se nazačal odpařovat alkohol...

Mě to funguje.

   
host - 178.216 (?), 31.5.2018 11:26

dobry den - pravidelne aplikujem v kombinacii s okyslicovanim - funguje to s malou fintou - v ultrazvukovej cisticke treba alkohol zohriat na cca 65C. 
doba starnutia - treba odladit pretoze sa straca chut palenky(presuva sa do chvosta) - ale okyslicovanie pri 60C od 10-50minut, ultrazvuk pri 65C 20-40 minut. Odskusane rum, whisky, brandy, grappa, borovicka - vysledok je neporovnatelne lepsi ako vstup. Len treba davat pozor na tu chut aby sa nestratila.

      
host - 220.205 (?), 9.9.2011 15:37

Tak si to zkuste, podle mého názoru je to bezcenné. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika