Zbytkový cukr
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.11 (?), 6.6.2010 10:08, zobrazeno: 13503x
Zdravím, mám takový problém. Některé roky máme opravdu vysoké obsahy cukru v trnkách a duranciích. A při kvašení nevykvasí všechen cukr. Kvašení se zastaví například na 12-ti, je možné, že tento zbytkový cukr ovlivňuje negativně kvalitu následně vzniklého destilátu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 6.6.2010 17:18
Nepochybně to tak je, ale kvašení se také mohlo zastavit nevhodnou teplotou, stále máme ve sklepích plus mínus 15 °C. Ale v této době by měly být všechny loňské kvasy zpracovány. Souhlasím s názorem, že švestkový patří mezi nejstabilnější, ale prodlužování doby jeho zpracování k lepším výsledkům rozhodně nevede a navíc destilát ztrácí prokazatelně ve vůni. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.11 (?), 6.6.2010 21:45
Kvas už je zpracovaný, ale vezli jsme ho se zbytkovými 12° cukernatosti, kvašení se zastavilo a kvas začal čučet. Doteď nám vystačili zásoby z roku před tím a když jsem načal demižon zjistil jsem, že slivovica je horší. A rozdíl byl jen ten zbytkový cukr. Jinak jsem cukru přidával jen minimálně a to jen na rozkvašení. Ale durancie měli na stromě nějakých 28° a v kvasu 25°. Nemáte s tím nějaké zkušenosti jestli to může ovlivnit ten zbytkový cukr? Nemám třeba použit nějaké hlubokoprokvašející kvasinky?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.11 (?), 7.6.2010 16:03
Kvas jak pustil šťávu cca 25° cukernatosti. Cukr nebyl přidaný do kvasu cukr sloužil na rozmnožení kvasinek, z dříve naplněné bečky. A právě s tím vyšším obsahem cukru se to stává jednou za pár let a příště chci být připravený. Je tedy vyšší obsah zbytkového cukru při pálení na škodu, myslím kvalitativní škodu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 179.11 (?), 7.6.2010 17:42
Příště určitě nakoupím kvalitní hlubokoprokvášivé a uvidím jak to dopadne. U těch durancií je docela problém když neprší tak jsou moc sladké ale nemají moc štávy proto je mělním a přidávám rozkvasené kvasinky. Tech 28° naměřil refraktometr a těch 25° jsem naměřil obyčejným objemovým.
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 7.6.2010 18:04
Zdravím Vás pane doktore, řekl bych, že taková cukernatost u Durancie možná je. V loňském roce jsem záměrně měřil odrůdu Stanley a vykazovala 26° naší normy na refraktometru. Byl jsem z toho sám překvapený. Česal si ji pro sebe známý a nechtěl nic jiného než tuto odrůdu. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|