Zástava kvasu



host - 40.93 (?)
27.3.2021 13:09

dvojkotlová súprava má výhodu len v tom, že skracuje čas na získanie výsledného produktu, a tým je schopná za rovnakú dobu spracovať viac kvasu. Na výsledný produkt má stále najväčší vplyv veľkosť majstra v pálenici. Všetko ostatné je už niečo ako alchýmia a podľa mňa nepodstatné veci, lebo čím viac nových prvkov a činností do pálenia sliviek zapojíte, tak o to viac stúpa aj potreba ich dôkladného poznania a skúmania následných možností na ich kvalitnú aplikáciu. Opakujem však, že všetko, čo som napísal, sa týka iba pálenia sliviek. U iných kvasov to nemusí platiť a u niektorých sú výslovne potrebné aj dodatočné úpravy kvasov s následným komplikovanejším oddeľovaním nežiadúcich zložiek kvasu. Ja však nič iné ako slivkové kvasy nezakladám.

Keď spomínate kolóny a viackotlové pálenie, tak podľa mojich skúseností je dôležitejší materiál na pálenicu.Moderné súpravy sú robené z nerezu, alebo z kombinácie nerez+meď. Staré súpravy boli robené len z medi. Najlepšie výsledky som vždy dosahoval na celomedených aparatúrach, ale vlani som sa dostal na ochutnávke k slivovici, vyrobenej na domácom nerezovom prístroji a bol som z nej / a nie len ja / veľmi príjemne prekvapený. Bolo mi umožnené ten prístroj vidieť. Jednalo sa o celonerezovú súpravu s obsahom kotla 30 l, jednoplášťový, s kvalitnými tesneniami, ale upravený mimo iného aj na viacnásobné kontroly teplôt. Základ sa dá kúpiť v Maďarsku, ale úpravy sú dosť náročné. Nevýhodou je, že kvas sa musí viackrát kvalitne precediť, aby sa z neho odstránili všetky tuhšie časti, ktoré by sa mohli pripáliť a zanechať tam pachuť. Tým dochádza pochopiteľne aj k vyšším stratám. Osobne som presvedčený, že výborná kvalita bola hlavne spôsobená tým, že majiteľ je dlhoročný a skúsený odborník v tomto obore.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 40.93 (?), 27.3.2021 8:21

Na pálenie liehu je to úplne jedno. Na výrobu ušľachtilého destilátu je potrebné dôsledne a kvalitne oddeliť "spodok" a  "vrch" od kvasu. Technicky sa to dá iba odhadnúť, prakticky je to potrebné skutočne previesť aj pomocou čuchu a chuti.

Takže nezáleží na zariadení, ale na činnosti majstra v pálenici.

                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (662) - 1.250 (?), 27.3.2021 8:38
Hledejte i starší příspěvky. Řekl bych, že více lidí chválí dvoukotlovou destilaci.
                     
host - 40.93 (?), 27.3.2021 13:09

dvojkotlová súprava má výhodu len v tom, že skracuje čas na získanie výsledného produktu, a tým je schopná za rovnakú dobu spracovať viac kvasu. Na výsledný produkt má stále najväčší vplyv veľkosť majstra v pálenici. Všetko ostatné je už niečo ako alchýmia a podľa mňa nepodstatné veci, lebo čím viac nových prvkov a činností do pálenia sliviek zapojíte, tak o to viac stúpa aj potreba ich dôkladného poznania a skúmania následných možností na ich kvalitnú aplikáciu. Opakujem však, že všetko, čo som napísal, sa týka iba pálenia sliviek. U iných kvasov to nemusí platiť a u niektorých sú výslovne potrebné aj dodatočné úpravy kvasov s následným komplikovanejším oddeľovaním nežiadúcich zložiek kvasu. Ja však nič iné ako slivkové kvasy nezakladám.

Keď spomínate kolóny a viackotlové pálenie, tak podľa mojich skúseností je dôležitejší materiál na pálenicu.Moderné súpravy sú robené z nerezu, alebo z kombinácie nerez+meď. Staré súpravy boli robené len z medi. Najlepšie výsledky som vždy dosahoval na celomedených aparatúrach, ale vlani som sa dostal na ochutnávke k slivovici, vyrobenej na domácom nerezovom prístroji a bol som z nej / a nie len ja / veľmi príjemne prekvapený. Bolo mi umožnené ten prístroj vidieť. Jednalo sa o celonerezovú súpravu s obsahom kotla 30 l, jednoplášťový, s kvalitnými tesneniami, ale upravený mimo iného aj na viacnásobné kontroly teplôt. Základ sa dá kúpiť v Maďarsku, ale úpravy sú dosť náročné. Nevýhodou je, že kvas sa musí viackrát kvalitne precediť, aby sa z neho odstránili všetky tuhšie časti, ktoré by sa mohli pripáliť a zanechať tam pachuť. Tým dochádza pochopiteľne aj k vyšším stratám. Osobne som presvedčený, že výborná kvalita bola hlavne spôsobená tým, že majiteľ je dlhoročný a skúsený odborník v tomto obore.

                     
host - 208.109 (?), 27.3.2021 13:54

tahle vypadá profi, s vyřazováním pater, akorát ta cena


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky13:14
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika