Zakalená slivovice
|
|
|
|
host - 151.252 (?) 15.4.2011 16:55
Namodralá pálenka spíše odpovídá rozpuštěné staré měděnce někde z kolony.
Rektifikoval jsem v koloně kamarádův naoctovatělý(jak jsem zjistil při pálení a při vypouštění kotle) kvas a žádná namodralaá pálenka mě netekla z kolony. Začátek teklo množství etylacetátu či podobného acetonu třetina až polovina celkového výtěžku, pak hnusná směska etanolu s kyselinou octovou až do konce a žádný zákal tím méně namodralý.Kyselina octová samozřejmě měd silně oxiduje-ale při destilaci spíše čistí, jenže páry a kapaliny neustále proudí a tak se oxidy nestačí tvořit.(ostatně měděné kolony se čistí od měděnky právě destilací octa a vody 50:50, před sezonou pálení bez chladící vody a nakonec se destiluje trocha vody na pročištění kolony od agresivního octa)
Mimochodem výsledná pálenka není vůbec cítit octem-je smíšená s etanolem ve sloučenině.O přítomnosti kyseliny octové svědčí přidání destilované vody kdy i při malém množství mírně zapění jako zvětralá minerálka.
Množství kyseliny octové bylo nejvíce patrné na druhý den kdy z hlavní trubky kolony vytekla loužička silně modrozelé "okeny"- oxidačních sloučenin mědi a kyseliny octové.
Nejvíce je patrný pro nezkušený nos a chut naoctovatělý kvas při vypouštění výpaků z kotle kdy se na vás vyvalí čpící octové agresivní páry a je jasno...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 27.1.2011 21:53
Věřím Vám, že to tak přesně probíhalo. Napřed jste oddestiloval největší podíl ethylalkoholu (lihu) a pak se to stalo. Začal se objevovat modrý destilát. K čemu došlo? Koncentrace lihu klesla a začala se projevovat vyšší koncentrace kys.octové, která měděnou aparaturu lehce napadá za vzniku hexaaquoměďnatého kationtu (octan měďnatý), který je vždy modrý. Je velká pravděpodobnost, že namodralost destilátu zmizela sama, ale Váš dotaz se tím nevyřešil, protože se tím přítomnost jedovaté mědi neodstranila. Modravost s velkou pravděpodobností zmizela proto, že došlo k redukci měďnatého, vždy dvojmocného modrého kationtu na jednomocný, který je bezbarvý, ale měď původně v systému rozpuštěná pochopitelně nezmizela. Rozhodně bych doporučoval přidat, řekněme do 10 ltrů 50% destilátu polovinu kávové lžičky jedlé sody rozpuštěné v 50 ml velmi studené vody, řekněme do max. 10°C, jinak dojde k hydrolýze za vzniku uhličitanu sodného, který by destilát chuťově zničil. Myslím, že Váš švagr měl máč uložen při nižší teplotě, protože týden v případě naložených švestek nehraje roli. Dejte prosím vědět, jak to dopadlo. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 15.4.2011 16:55
Namodralá pálenka spíše odpovídá rozpuštěné staré měděnce někde z kolony.
Rektifikoval jsem v koloně kamarádův naoctovatělý(jak jsem zjistil při pálení a při vypouštění kotle) kvas a žádná namodralaá pálenka mě netekla z kolony. Začátek teklo množství etylacetátu či podobného acetonu třetina až polovina celkového výtěžku, pak hnusná směska etanolu s kyselinou octovou až do konce a žádný zákal tím méně namodralý.Kyselina octová samozřejmě měd silně oxiduje-ale při destilaci spíše čistí, jenže páry a kapaliny neustále proudí a tak se oxidy nestačí tvořit.(ostatně měděné kolony se čistí od měděnky právě destilací octa a vody 50:50, před sezonou pálení bez chladící vody a nakonec se destiluje trocha vody na pročištění kolony od agresivního octa)
Mimochodem výsledná pálenka není vůbec cítit octem-je smíšená s etanolem ve sloučenině.O přítomnosti kyseliny octové svědčí přidání destilované vody kdy i při malém množství mírně zapění jako zvětralá minerálka.
Množství kyseliny octové bylo nejvíce patrné na druhý den kdy z hlavní trubky kolony vytekla loužička silně modrozelé "okeny"- oxidačních sloučenin mědi a kyseliny octové.
Nejvíce je patrný pro nezkušený nos a chut naoctovatělý kvas při vypouštění výpaků z kotle kdy se na vás vyvalí čpící octové agresivní páry a je jasno...
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.70 (?), 30.8.2011 13:58
Dotaz, Panove mnam podivny problem. mam krasne cirou merunkovici a cirou ovocnou palenku, ale po vychlazeni v lednicce, jak pisi, az po vychlazeni se mirne zakali do bela, no ptal jsem se vseude a tohle se nikomu jeste nestelo, takze navim, poradite me?? dekuji.Kuba.
|
|
|
|
|
|
|
host - 201.242 (?), 9.10.2021 14:16
lajtr byl naředěn vodou pod silu 20 %
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.8 (?), 15.4.2011 16:12
Jestli jsou ve slivovici modré krystalky tak to jenom přeceďte přes kávový filtr. Něco se vyčistí něco si sedne. Jestli ale máte slivovici zakalenou bez krystalků tak to je způsobeno špatnou vodou a v tomto případě je nejlepší ji znovu přepálit, čímž ale ztratíte několik litrů.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 30.8.2011 14:10
Proč chladíte tak výjimečný destilát, jakým je meruňkovice? Toto je první a naprosto zásadní chyba, ovocné destiláty se zásadně pijí při pokojové teplotě a není žádný důvod je chladit. Pokud to někdo dělá, tak jen proto, že ví, že jeho destilát obsahuje nějakou chuťovou vadu, nejčastěji dokap(ocas), ochlazením se ztratí, ale ta rána druhý den! To, že se zakalil, je také jakýmsi znakem jakosti a k podobnému zakalení by také mohlo dojít, kdybyste vzorek této meruňovice naředil vodou řekněme na 40%. Ochlazením, případně naředěním vypadávají z lihových roztoků destilátů vonné organické molekuly, často v koncentraci nižší než-li 0,1%, ale koncentrace 50% a víc je bezpečná. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.70 (?), 30.8.2011 18:30
Jo diky za odpoved a radu, koralka ma asi kole 36 stupnu, ocas tam neni v zadnem pripade, jde jen o to proc se po schlazeni zakali.stim si jaksi nikdo se jeste nesetkal.tak akorat jde o to. jinak diky, za pokojovou teplotu, takze koralce vlastne nic neni jelikoz pri pokojove teplote je jako kristal, jeste jednou diky.Kuba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.70 (?), 30.8.2011 18:35
pardon opravuji koralka ma 48 stupnu, dik cao Kuba
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.12 (?), 27.10.2011 16:55
Rád bych připojil ještě jednu myšlenku. Pokud se destilace vede do vyšších teplot, odcházejí z máče i vysokovarné složky, které jsou už přiboudlinami, se všemi nectnostmi. Ty při naředění destilátu na koncentraci, dejme tomu pod 50% vypadnou a způsobí namodralý zákal. Přidáním tak asi 0,5% odtučněného mléka dojde postupně k vysrážení kaseinu, který tyto vysokovarné složky strhne ssebou. Druhý den pak stačí přefiltrovat přes vatu a je to čiré. Tím se, jak už tu bylo psáno, odstraní páchnoucí a nechutné ocasy a chuť a vůně pálenky se dokonce zlepší. Mám to vyzkoušené.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|