Vypeckovat svestky?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?)
25.1.2018 11:39

Recykllujeme tu mnohokrát diskutované téma. Existují lidé, kteří při zakládání kvasů vypeckují i třešně, jablka, hrušky oloupají a vykrájí jádřinec. Samozřejmě tvrdí, že taková pálenka jim chutná líp. Pak jsou tací, kteří jablka a hruška ani nepomelou, jen je zalijí vodou s cukrem, i to jsem viděl.
  Mně se osvědčilo následující:
   Broskve vypeckovat vždy při zakládání, meruňky buďto vypeckovat (když je jich málo) nebo přecedit zkvašené. Hrušky pomlet, jablka zmoštovat. Švestky kvasit s peckami, jestli cedit před pálením nebo ne, na to nemám jasný názor. Pokud nemáme kotel s míchadlem a platíme energii (nač zahřívat pecky?), má přecezení kvasu před pálením jistou logiku. Do kvasu lze vrátit trochu vylouskaných jader. U sofistikovaného pálení s míchadlem ponechané pecky zvýrazní a vylepší chuť slivovice, u durancií zcela přesvědčivě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
Efs - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (95) - 38.5 (?), 24.1.2018 22:09

Vyzkoušel jsem oboje (u švestek, myrobalánů a třešní). Vypeckovaná kořalička mi chutná nesrovnatelně více nežli ta nevypeckovaná. Mnozí v mém okolí však mají úplně jiné chutě. Já mám radši tu ovocnou než jádrovou chuť i vůni. Vyzkoušejte jedno i druhé, vyberte si a nenechte si pak do toho mluvit:)

      
host - 84.190 (?), 25.1.2018 8:12


Tak sbírat švestky a loupat z nich pecky, se mi zdá velice obtížné.Pokud je nebudu chtít pálit, tak je přecedím před pálením.To jde dobře.Odvezuli to do pálenice, tak tam to udělají za mě.To je po technické stránce, tak nevím co se tu řeší.A po té chuťové je to podobné.Jestli si někdo zavede pálírnu a dělá to tak, jak jsem popsal,(pecky odstraní)tak k tomu má asi nějaký důvod.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 25.1.2018 8:50

nebudu chtít pálit, tak je přecedím před pálením.To jde dobře.Odvezuli to do pálenice, tak tam to udělají za mě.

U Vás v pálenici cedí kvas před pálením? Přiznám, zatím jsem takovou pálenici neviděl. Pravda, neviděl jsem zdaleka všechny.

            
host - 84.190 (?), 25.1.2018 9:43

Najděte např. Palírna K -víc u S-laného a podívejte se na Přípravu kvasu a zpracování ovoce na pálení.Pak, třeba napište, jestli to cedí, nebo jak jste tomu rozuměl.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 25.1.2018 11:39

Recykllujeme tu mnohokrát diskutované téma. Existují lidé, kteří při zakládání kvasů vypeckují i třešně, jablka, hrušky oloupají a vykrájí jádřinec. Samozřejmě tvrdí, že taková pálenka jim chutná líp. Pak jsou tací, kteří jablka a hruška ani nepomelou, jen je zalijí vodou s cukrem, i to jsem viděl.
  Mně se osvědčilo následující:
   Broskve vypeckovat vždy při zakládání, meruňky buďto vypeckovat (když je jich málo) nebo přecedit zkvašené. Hrušky pomlet, jablka zmoštovat. Švestky kvasit s peckami, jestli cedit před pálením nebo ne, na to nemám jasný názor. Pokud nemáme kotel s míchadlem a platíme energii (nač zahřívat pecky?), má přecezení kvasu před pálením jistou logiku. Do kvasu lze vrátit trochu vylouskaných jader. U sofistikovaného pálení s míchadlem ponechané pecky zvýrazní a vylepší chuť slivovice, u durancií zcela přesvědčivě.

                  
host - 35.48 (?), 25.1.2018 17:13

Zdravím,

u hrušek jste zapoměl odstranit všechny stopky, upravit pH a přidat vodu

pecky odstranit když tak před pálením - před kvašením 2-3 t chci u toho někoho vidět a u některých druhů to ani nejde- preferuji pálení s peckou energetická náročnost s peckou či bez si myslím je zanedbatelná

jablka jen z moštu se mě zdají taková fádní -preferuji halb und halb.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 25.1.2018 20:54

u hrušek jste zapoměl odstranit všechny stopky, upravit pH a přidat vodu

Mluvil jsem jen o tom, co dělám s plody. Okyseluju nejen hrušky,  i kvasy z broskví, meruněk a třešní. Vodu nepřidávám.

jablka jen z moštu se mě zdají taková fádní -preferuji halb und halb

Taky jsem to tak dělal. Rozdíl velký není. Mám velký lis, tak to nedá až tolik času a s moštem se líp pracuje

               
host - 243.114 (?), 25.1.2018 17:23

Cedí wink

   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 25.1.2018 12:00

Odkôstkovanie (odpeckování) slivek s následným spálením kôstok je mimoriadne prospešná vec...

...v prípade, ak sú slivky napadnuté škodcom čierňavkou (tmavka švestková). Zabráni to rozširovaniu tohto nebezpečného škodcu. (viď vlákno "Nový škůdce na duranciích...").

Iný zmysluplný benefit odkôstkovávania nevidím.    IH 

      
host - 55.38 (?), 25.1.2018 18:57

Ale předpokládám, že pokud by ty infekční pecky v kotli přešly varem bude škůdce zničen a nebude se dál šířit ať by už byly vyhozeny kdekoliv.

Rafael.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika